Keskusta toi vaalikampanjan alkuvaiheissa selkeästi esiin ajatuksen lähipalvelujen vahvistamisesta, kun haastoimme muita puolueita mukaan esittämällä jokaiseen kuntaan terveysaseman kaltaista lähipalvelupistettä. Kävipä niin, että joku puolue piti sitä liian kalliina ideana ja toinen röyhkeänä populismina.
Keskustan jäädessä yksin puolustamaan pienten kuntien palveluja, on kysyttävä miksi näin kävi? Onko erityisen näkemyksellistä vaatia säästöjä keskittämällä palveluita isompiin keskuksiin? Onko pienen kunnan ihmisten terveys jotenkin erilaista kuin isomman keskuksen ihmisten?
Mielestäni rahat eivät lopu lähipalveluita vahvistamalla vaan silloin, jos erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun tarvetta ei saada vähenemään. Mikäli hoitoon hakeutuminen ja hoitoon pääsy menee ihmisen kannalta liian vaikeaksi, ajaudutaan yhä kalliimpiin hoitoihin. Kalliimmat ja jälkikäteiset korjaavat toimet tosiasiassa uhkaavat sekä ihmisen terveyttä että yhteiskunnan rahojen riittävyyttä. Ennaltaehkäisy ja lähellä annettavat palvelut ovat avainasemassa vastatessa tulevaisuuden taloudenkin haasteisiin.
Ihmisen hyvinvoinnin uhkana voivat olla esimerkiksi mielenterveyden, päihderiippuvuuksien ja yksinäisyyden tuomat haasteet. Näiden ongelmien ennaltaehkäisyä voidaan tehdä tehokkaasti silloin, kun niihin päästään ajoissa ja oikeilla toimilla auttamaan. On tärkeää, että ihminen kokee näissä haasteissa avun olevan helposti saatavilla ja ettei niistä puhuminen asiantuntevalle auttajalle ole monimutkaisten palvelumallien ja hankalien etäisyyksien päässä.
Mielestäni tulevaisuuden sote-palvelujen kohdalla tulisi puhua terveyskeskusten sijaan monialaisista hyvinvointipisteistä. Erilaisen väestöpohjan mukaan kullekin hyvinvointipisteelle muotoutuu oma sisältönsä. Kuitenkin kaikissa olisi saatavilla henkilökohtaista tukea hyvinvoinnin ja terveyden vahvistamiseen, elämäntapaohjaukseen, liikuntaneuvontaan ja mahdollisesti vertaisryhmiin osallistumiseen. Terveysneuvonnan ja terveydenhuollon perinteisten palveluiden lisäksi hyvinvointipisteen toiminnassa lähdetään ajatuksesta, että jokaisen ihmisen kohdalla tavoitteena on parempi terveys ja parempi hyvinvointi. Niin pienen kuin suuremman kunnan ihmiselle.
Yksinäisyys, ikääntyminen ja erityisesti nuorten mielenterveyden haasteet ovat suuria haasteita myös julkiselle taloudelle. Olen kuitenkin sitä mieltä, että talouden haasteet ovat enemmän seurausta siitä, että näihin haasteisiin ei ole kyetty vastaamaan riittävän hyvin kehittämällä toimivia, tuloksellisia ja kestäviä toimintamalleja. Historiallisen suuren muutoksen myötä meidän on kyettävä löytämään parhaat käytännöt ja toimintamallit joilla ennaltaehkäisemme hyvinvoinnin rapautumista.
Kalevi Nevala, aluevaaliehdokas, Pohjois-Pohjanmaa, Keskusta