Miet­tei­tä Euroviisuista

Euro­vi­sion lau­lu­kil­pai­lu­jen 65. vuo­si­ker­ta käy­tiin tänä kevää­nä Alan­ko­mai­den Rot­ter­da­mis­sa. Suo­mel­la on syy­tä myhäil­lä tyy­ty­väi­syyt­tä: Blind Chan­ne­lin saa­vut­ta­ma 6. sija on erin­omai­nen lähes 40 maan kil­pai­lus­sa. Sijoi­tus­ta voi pitää myös voit­to­na ras­kaam­mal­le musii­kil­le, joka ei räpin ja popim­man ilmai­sun hal­lit­se­mas­sa ajas­sa ole pääs­syt juh­li­maan hittilistoilla.

Toi­vot­ta­vas­ti tämä menes­tys lisää musii­kin­te­ki­jöi­den halua osal­lis­tua Uuden Musii­kin Kil­pai­luun. Euro­vii­su­ja ei tar­vit­se näh­dä mör­kö­nä, joka lei­maa uraa, vaan pikem­min­kin mah­dol­li­suu­te­na mark­ki­noi­da omaa musiik­kia isoil­le massoille.

Euro­vii­su­jen tulos­lis­tas­ta voi­daan vetää se joh­to­pää­tös, että kat­so­jat halua­vat muu­tos­ta. Ruot­sis­ta tila­tut kap­pa­leet eivät pär­jän­neet enti­seen tapaan. Sen sijaan erot­tu­vat ja omaan kie­leen nojaa­vat kap­pa­leet ovat nyt avain menes­tyk­seen. Ne pär­jä­si­vät eri­to­ten ylei­söää­nes­tyk­ses­sä. Tren­di on ollut huo­mat­ta­vis­sa jo aiem­pi­na vuo­si­na, mut­ta Ita­lian hyvin epäeu­ro­vii­su­mai­sen kap­pa­leen voit­to valaa uskoa tule­vaan enti­ses­tään. Musiik­ki­tar­jon­nan moni­puo­lis­tu­mi­nen oli­si kil­pai­lul­le tervettä.

Tämän vuo­den finaa­lin lop­pu­tu­los nos­ti ilmaan kysy­myk­sen sii­tä, onko suo­rien finaa­lis­tien aika kil­pai­lus­sa ohi. Euro­vii­su­jen finaa­liin pää­see suo­raan isän­tä­maan lisäk­si Euroo­pan yleis­ra­dio­liit­to EBU:n suu­ret rahoit­ta­ja­maat Iso-Bri­tan­nia, Sak­sa, Rans­ka, Espan­ja ja Ita­lia. Mai­den vii­su­me­nes­tys on ollut nyky­muo­tois­ten Euro­vii­su­jen aika­kau­del­la pää­asias­sa heik­koa. Näis­tä kes­to­me­nes­ty­mi­ses­sä on onnis­tu­nut lähin­nä Ita­lia, jol­le paik­ka kym­me­nen par­haan jou­kos­sa on vakio­suo­ri­tus. Kil­pai­lun lop­pu­tu­lok­sis­sa perää piti­vät Iso-Bri­tan­nia, Sak­sa, Espan­ja sekä isän­tä­maa Alan­ko­maat. Kaik­ki sai­vat ylei­söää­nes­tyk­ses­sä nol­la pistettä. 

Suo­rien finaa­lis­tien kasau­tu­mi­nen tulos­lis­tan hän­tä­pää­hän vuo­des­ta toi­seen herät­tää kysy­myk­sen jär­jes­tel­män mie­lek­kyy­des­tä. Onko rei­lua antaa näil­le mail­le suo­ra finaa­li­paik­ka vain mak­su­ky­vyn mukaan? Samaan aikaan semi­fi­naa­leis­sa tip­puu kap­pa­lei­ta, joi­ta kat­so­jat haluai­si­vat kuul­la finaa­lis­sa mie­luum­min, kun siel­lä jo VIP-pas­sil­la ole­via. Jos maa­il­ma oli­si rei­lu paik­ka oli­si ainoas­taan isän­tä­maal­la oikeus pääs­tä finaa­liin suo­raan ja kaik­ki muut osal­lis­tu­ja­maat läh­ti­si­vät samal­ta vii­val­ta semi­fi­naa­leis­sa. Ehkä se pakot­tai­si iso­ja­kin mai­ta teke­mään ryhtiliikkeen.

Kaik­ki­aan Euro­vii­su­jen tule­vai­suus näyt­tää valoi­sal­ta. Var­sin­kin tilan­tees­sa, mis­sä koko maa­il­ma elää, on ensiar­voi­sen tär­ke­ää, että perin­teik­käi­tä ihmi­siä yhdis­tä­viä tapah­tu­mia voi­daan järjestää.

J.P.