Eurovision laulukilpailujen 65. vuosikerta käytiin tänä keväänä Alankomaiden Rotterdamissa. Suomella on syytä myhäillä tyytyväisyyttä: Blind Channelin saavuttama 6. sija on erinomainen lähes 40 maan kilpailussa. Sijoitusta voi pitää myös voittona raskaammalle musiikille, joka ei räpin ja popimman ilmaisun hallitsemassa ajassa ole päässyt juhlimaan hittilistoilla.
Toivottavasti tämä menestys lisää musiikintekijöiden halua osallistua Uuden Musiikin Kilpailuun. Euroviisuja ei tarvitse nähdä mörkönä, joka leimaa uraa, vaan pikemminkin mahdollisuutena markkinoida omaa musiikkia isoille massoille.
Euroviisujen tuloslistasta voidaan vetää se johtopäätös, että katsojat haluavat muutosta. Ruotsista tilatut kappaleet eivät pärjänneet entiseen tapaan. Sen sijaan erottuvat ja omaan kieleen nojaavat kappaleet ovat nyt avain menestykseen. Ne pärjäsivät eritoten yleisöäänestyksessä. Trendi on ollut huomattavissa jo aiempina vuosina, mutta Italian hyvin epäeuroviisumaisen kappaleen voitto valaa uskoa tulevaan entisestään. Musiikkitarjonnan monipuolistuminen olisi kilpailulle tervettä.
Tämän vuoden finaalin lopputulos nosti ilmaan kysymyksen siitä, onko suorien finaalistien aika kilpailussa ohi. Euroviisujen finaaliin pääsee suoraan isäntämaan lisäksi Euroopan yleisradioliitto EBU:n suuret rahoittajamaat Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Espanja ja Italia. Maiden viisumenestys on ollut nykymuotoisten Euroviisujen aikakaudella pääasiassa heikkoa. Näistä kestomenestymisessä on onnistunut lähinnä Italia, jolle paikka kymmenen parhaan joukossa on vakiosuoritus. Kilpailun lopputuloksissa perää pitivät Iso-Britannia, Saksa, Espanja sekä isäntämaa Alankomaat. Kaikki saivat yleisöäänestyksessä nolla pistettä.
Suorien finaalistien kasautuminen tuloslistan häntäpäähän vuodesta toiseen herättää kysymyksen järjestelmän mielekkyydestä. Onko reilua antaa näille maille suora finaalipaikka vain maksukyvyn mukaan? Samaan aikaan semifinaaleissa tippuu kappaleita, joita katsojat haluaisivat kuulla finaalissa mieluummin, kun siellä jo VIP-passilla olevia. Jos maailma olisi reilu paikka olisi ainoastaan isäntämaalla oikeus päästä finaaliin suoraan ja kaikki muut osallistujamaat lähtisivät samalta viivalta semifinaaleissa. Ehkä se pakottaisi isojakin maita tekemään ryhtiliikkeen.
Kaikkiaan Euroviisujen tulevaisuus näyttää valoisalta. Varsinkin tilanteessa, missä koko maailma elää, on ensiarvoisen tärkeää, että perinteikkäitä ihmisiä yhdistäviä tapahtumia voidaan järjestää.
J.P.