Mei­tä kuul­tiin, mut­ta kuunneltiinko?

Iin kun­ta jär­jes­ti vii­mein kuu­le­mis­ti­lai­suu­den Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mis­pro­ses­siin liit­tyen. Hal­lin­to­lain vas­tai­ses­ti kuu­le­mi­nen jäi edel­li­sel­lä ker­ral­la kii­rees­sä teke­mät­tä. Kylä­läi­sil­le ja van­hem­mil­le ei annet­tu tilai­suut­ta kysel­lä, kysee­na­lais­taa ja ker­toa mie­li­pi­tei­tään ja huo­mioi­taan. Avaus­pu­heen­vuo­ros­sa kylä­läi­siä keho­tet­tiin ole­maan kom­men­teis­saan asial­li­sia, vaik­ka asia on ikä­vä. Kyl­lä, olim­me asial­li­sia, vaik­ka kysy­myk­siä meil­lä oli pal­jon. Har­mit­ta­vas­ti tilai­suu­des­ta jäi vai­ku­tel­ma, että monet yksi­tyis­koh­dat oli­vat vie­lä tyys­tin suun­nit­te­le­mat­ta ja siten vas­tauk­sia ei aina saatu. 

Täl­lä ker­taa sääs­tö­las­kel­mat oli teh­ty tar­kas­ti. Syk­syl­lä 2021 sääs­töik­si esi­tel­tiin ensin 460 000 euroa, jos­ta luku muut­tui, tar­ken­tui, eli sääs­tö­sum­ma pie­ne­ni, jokai­ses­sa lau­ta­kun­nan, kun­nan­hal­li­tuk­sen ja val­tuus­ton esit­te­lys­sä. Nyt vuo­sit­tai­nen sääs­tö­sum­ma oli sula­nut 137 500 euroon. Sääs­tö­sum­mas­ta ei oltu vähen­net­ty lisään­ty­nei­tä kul­je­tus­kus­tan­nuk­sia, joi­den kysyt­täes­sä ker­rot­tiin ole­van koko luku­vuo­del­le 25 000 euroa (11 000 euroa /syksy) aiheu­tuen siis piden­ty­neis­tä kou­lu­kul­je­tus­mat­kois­ta Kui­va­nie­meen: näin las­ken­nal­li­nen sääs­tö pie­ne­ni 112 500 euroon. Kou­lun lak­kaut­ta­mi­sen sääs­töik­si oli las­ket­tu mm. 8 000 euroa erityisopettajan/koulupsykologin palk­ka­ku­lu­ja sekä las­ten syö­mät ate­riat. Todel­li­suu­des­sa­han näis­tä ei ker­ry sääs­tö­jä ope­tus­toi­men koko­nais­bud­jet­tiin, kos­ka näi­tä pal­ve­lu­ja ja ruo­kaa lap­set tar­vit­se­vat joka tapauk­ses­sa, kävi­vät he sit­ten kou­lua Olha­vas­sa tai Kui­va­nie­mel­lä. Todel­li­set las­ken­nal­li­set vuo­si­ta­son sääs­töt jää­vät alle 90 000 – 100 000 euroon. Nau­ret­ta­van pie­ni sum­ma, kun kysees­sä on laki­sää­teis­ten pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­nen. Tai sanot­tai­siin­ko parem­min­kin jär­jes­tä­mät­tö­myys, mikä­li pal­ve­lut vie­dään alu­eel­ta niin kau­as, ettei pal­ve­lu­jen käyt­tö ole enää lap­sil­le ja lap­si­per­heil­le inhimillistä. 

Olha­van kou­lu on ollut sul­jet­tu­na elo­kuus­ta 2022 alkaen. Hal­lin­to-oikeus kumo­si Iin kun­nan­val­tuus­ton teke­män kou­lun lak­kaut­ta­mis­pää­tök­sen vii­me mar­ras­kuus­sa lain­vas­tai­se­na. Edel­li­sel­lä ker­ral­la uuni­tuo­re val­tuus­to pan­tiin teke­mään kou­lun lak­kaut­ta­mis­pää­tös kii­reel­lä ja enem­män yksi­puo­li­siin mie­li­pi­tei­siin perus­tuen kuin koko­nais­val­tai­seen arvioin­tiin tai huo­lel­li­seen sel­vit­te­lyyn poh­ja­ten. Myös kuu­le­mi­set jäi­vät teke­mät­tä. Sopi­vas­ti myös Olha­van ryh­mä­per­he­päi­vä­ko­ti Tena­va­tu­pa oli ope­tus- ja var­hais­kas­va­tus­lau­ta­kun­nan pää­tök­sel­lä lak­kau­tet­tu vain viik­koa aikai­sem­min. Olha­van kou­lu ja Tena­va­tu­pa halut­tiin pake­toi­da yhteen! Tena­va­tu­van osal­ta lau­ta­kun­ta pää­tyi oikai­su­vaa­ti­mus­ten jäl­keen toi­seen, lap­si­per­heys­tä­väl­li­seen rat­kai­suun ja Tena­va­tu­pa sai jat­kaa toi­min­taan­sa. Onneksi!

Kou­lun osal­ta val­tuus­to oli siis teh­nyt pää­tök­sen­sä täy­sin eri läh­tö­koh­dis­ta ja las­kel­mis­ta kuin lopul­ta toteu­mak­si tuli. Hal­lin­to-oikeu­den pää­tös kumo­ta val­tuus­ton pää­tös antaa nyt Iin val­tuus­tol­le mah­dol­li­suu­den tar­kas­tel­la asi­aa uudes­taan ja huo­lel­li­sem­man val­mis­te­lun poh­jal­ta. Nyt myös kou­lun lak­kaut­ta­mis­pää­tök­sen vai­ku­tuk­set alu­een elin­voi­maan on tie­dos­sa. Val­tuu­te­tut voi­vat muo­dos­taa mie­li­pi­teen­sä tosi­asioi­den pohjalta.

Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mis­pää­tök­sen 11/2021 jäl­keen Olha­van seu­dul­ta on muut­ta­nut pois vii­si (5) per­het­tä, seit­se­män­tois­ta (17) las­ta ja kak­si (2) yri­tys­tä. Vuo­si­ta­sol­la Iin kun­nal­ta jää saa­mat­ta läh­te­nei­den osal­ta val­tio­no­suu­det, kun­nal­lis­ve­rot sekä yhtei­sö­ve­rot. Varo­vas­ti­kin arvioi­den rei­lu 100 000 euroa vuo­des­sa. Ja tämä tulo jää siis saa­mat­ta jokai­se­na tule­va­na­kin vuo­te­na, jol­lem­me samaa mää­rää asuk­kai­ta ja yri­tyk­siä hou­kut­te­le kun­taan. Olha­van kou­lun vir­heel­li­sen lak­kaut­ta­mis­pää­tök­sen koko­nais­ta­lou­del­li­nen vai­ku­tus Iin kun­ta­ta­lou­teen on siis rei­lus­ti nega­tii­vi­nen vuo­si­ta­sol­la. Emme­kä uusia lap­si­per­hei­tä pys­ty alu­eel­le houkuttelemaan!

Olha­van kou­lun oppi­las­mää­rää on pois­muut­ta­neet vähen­tä­neet kes­ki­mää­rin 10 oppi­las­ta per luku­vuo­si. Vaik­ka muut­ta­nei­den per­hei­den lap­set oli­vat pää­osin ala­kou­lui­käi­siä, niin läh­te­neis­sä on muka­na myös ylä­kou­lui­käi­siä sekä alle kou­lui­käi­siä lap­sia. Kaik­ki pois­muut­ta­neet lap­set, yht. 17 kpl, jät­tä­vät kas­vat­ta­mat­ta Kui­va­nie­men kou­lun oppilasmäärää. 

Olha­van kou­lun stra­te­gi­nen sijain­ti Olha­va­jo­ki­var­ren sivu­ky­lien lap­set kerää­vä­nä kou­lu­na näkyy läh­te­nei­den suu­res­sa mää­räs­sä. Saman­lai­sia tulok­sia on saa­tu tut­ki­muk­sis­sa: mm. Ope­tus­hal­li­tuk­sen alai­nen riip­pu­ma­ton yksik­kö, Kan­sal­li­nen kou­lu­tuk­sen arvioin­ti­kes­kus, toden­si rapor­tis­saan (2022), että kou­lu­jen lak­kaut­ta­mi­sil­la oli sel­kei­tä nega­tii­vi­sia elin­voi­ma­vai­ku­tuk­sia, eri­tyi­ses­ti sil­loin, kun lak­kau­tet­ta­van kou­lun sijain­ti on stra­te­gi­nen. Eri­tyi­ses­ti kou­lu­mat­ko­jen ajal­li­sen kes­ton piden­ty­mi­nen laki­sää­tei­seen mak­si­miin (2,5h per päi­vä) näh­tiin suu­rim­pa­na ongel­ma­na ja kyliä autioit­ta­va­na teki­jä­nä. Myös eri­kois­tut­ki­ja Olli Leh­to­sen laa­ja tut­ki­mus (2021) osoit­ti kylä­kou­lu­jen ja kylien elin­voi­man yhtey­den. Kou­lu­jen lak­kaut­ta­mi­nen kiih­dyt­tää maa­seu­dun asu­kas­ka­toa yksiselitteisesti! 

Vaik­ka vir­heel­li­sen lak­kaut­ta­mis­pää­tök­sen joh­dos­ta Olha­van kou­lun oppi­las­ti­lan­ne syk­syl­lä 2023 on nyt surul­li­nen, niin on huo­mio­nar­vois­ta, että oppi­la­sen­nus­te on pelk­kien ole­mas­sa ole­vien tilas­to­jen­kin valos­sa sel­väs­ti ja rei­lus­ti kas­va­va. Iin kun­nan tahol­ta on joh­dat­te­le­vaa las­ken­taa, että se esit­te­lee tilas­to­jaan, jois­sa oppi­las­mää­rän las­ken­nas­ta jäte­tään koko­nai­sia luok­ka-astei­ta las­ke­mat­ta. Jo aikoi­naan Olha­van kou­lun 6.lk oppi­lai­den siir­to Kui­va­nie­men kou­lul­le tipaut­ti het­kel­li­ses­ti oppi­las­mää­rän alle 30 oppi­laa­seen ja käyn­nis­ti “pro­ses­sin”. Kyl­lä­hän meis­tä jokai­nen sen ver­ran osaa las­kea, että aina kun yksi luok­ka-aste jäte­tään las­ke­mat­ta, niin luvut pie­ne­ne­vät. Kuu­le­mis­ti­lai­suu­des­sa esi­te­tyis­tä luvuis­ta oli tie­toi­ses­ti jätet­ty pois esi­kou­lu­lai­set (6 kpl) sekä 6.lk (4) eli yhteen­sä 10 oppilasta.

Kun tar­kas­tel­laan Olha­van seu­dun lap­si­mää­rä ja eri­tyi­ses­ti alle kou­lui­käis­ten las­ten mää­rää täl­lä het­kel­lä, niin huo­ma­taan ver­rat­tain suu­ri juu­ri kou­lui­kään tule­vien las­ten mää­rä. Seu­dul­la on 9 per­het­tä, joi­den lap­si on juu­ri tulos­sa esi­kou­lui­kään tai tulee ihan lähi­vuo­si­na. Tilan­ne on ns. akti­voi­tu­mas­sa hei­dän osal­taan: näi­den per­hei­den ja lap­sien pois­muut­to Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mi­sen jäl­keen tuli­si ole­maan erit­täin toden­nä­köis­tä. Varo­vas­ti arvioi­den näis­tä per­heis­tä noin puo­let tuli­si hakeu­tu­maan muu­al­le, jol­loin Iin kun­nan mene­tys val­tio­no­suuk­si­na ja veroi­na tuli­si ole­maan vähin­tään n. 100 000 euroa/v. Olha­van kou­lun “lopul­li­ses­ta” lak­kaut­ta­mi­ses­ta aiheu­tu­vat asuk­kai­den pois­muu­ton seu­rauk­set tuli­si­vat ylit­tä­mään yhteen­sä yli 200 000 euroa/vuosi. Ihmet­te­len, miten Iin kun­nal­la oli­si tähän varaa? 

Edel­li­ses­sä Olha­van kou­lun pro­ses­sis­sa vedot­tiin yhdys­luok­kao­pe­tuk­sen ole­van peda­go­gi­ses­ti huo­nom­pi vaih­toeh­to kuin vuo­si­luok­ka­mai­nen ope­tus, vaik­ka sii­tä­kin on päin­vas­tais­ta tut­ki­mus­tie­toa saa­ta­vis­sa. Nyt ollaan­kin “yllät­täen” tilan­tees­sa, että yhdys­luok­kao­pe­tuk­seen on siir­ryt­ty myös Kui­va­nie­mel­lä. Onko Olha­van kou­lul­la tapah­tu­va yhdys­luok­kao­pe­tus joten­kin huo­nom­paa kuin Kui­va­nie­men vas­taa­va? ‑Ei ole. Enem­pi kom­men­teis­sa näkyy, että etsi­mäl­lä hae­taan veruk­kei­ta ja perus­te­lu­ja huo­nol­le pää­tök­sel­le ja fak­ta­tie­to­jen peit­tä­mi­sel­le. Ehkä jopa oman­tun­non äänen vaimentamiseksi?

Kylä­kou­lut tulee näh­dä lap­si­per­hei­tä hou­kut­te­le­vi­na veto­voi­ma- sekä pito­voi­ma­te­ki­jöi­nä. Oppi­la­sen­nus­tei­den tilas­tot ja nii­hin liit­ty­vät rea­li­tee­tit tulee toki pitää mie­les­sä, mut­ta ne ovat kui­ten­kin vain tilas­to­ja. Pää­tök­sil­lä vai­ku­te­taan sii­hen, mil­lais­ta tule­vai­suut­ta halu­taan raken­taa: val­tuu­te­tut voi­vat päät­tää vali­taan­ko kehit­tä­mi­sen ja kas­vun pol­ku, vai­ko sää­tö­jen, supis­ta­mi­sen ja pal­ve­lu­jen kar­si­mi­sen noi­dan­ke­hä. Jäl­kim­mäi­nen pää­tös joh­taa asu­kas­lu­vun ja veto­voi­man vähe­ne­mi­seen, jon­ka vai­ku­tus levi­ää mui­hin kyliin ja pian koko kun­taan. Vii­sas kou­lu­tus­po­li­tiik­ka kes­kit­tää suun­nit­te­lun, ope­roin­nin ja ohjauk­sen, mut­ta hajaut­taa itse pal­ve­lut aluei­den ihmi­sil­le sopiviksi.

Lap­set ovat muu­ta­kin kuin euro­ja ja nume­roi­ta. Kyse on suu­rel­ta osin arvo­va­lin­nas­ta, tah­to­ti­las­ta sekä yhtei­sis­tä tavoit­teis­ta. Kou­lu­verk­ko­pää­tös­ten yhtey­des­sä arvo­kes­kus­te­lu on oleel­li­nen osa päätöksentekoprosessia. 

Iis­sä­kin arvot puhu­tut­ta­vat stra­te­gi­aa laa­dit­taes­sa, mut­ta unoh­tu­ne­vat jo ennen kuin “mus­te ehtii kui­vua” pape­reis­sa. Iin uuden val­tuus­ton päi­vit­tä­mäs­sä kun­ta­stra­te­gias­sa lin­ja­taan mm. näin: “Iin väes­tö kas­vaa…”, “Kehi­täm­me sekä kyliä että kes­kus­tan asui­na­luei­ta…” ja “Suju­voi­tam­me iiläis­ten ruuh­ka­vuo­sia elä­vien ihmis­ten elä­mää.” Kun­nan­val­tuus­ton yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä teh­tä­vis­tä on teh­dä pää­tök­siä, joil­la stra­te­gia muut­tuu aidoik­si toimenpiteiksi. 

Sote-uudis­tuk­sen myö­tä kun­nan kes­kei­sim­mik­si laki­sää­tei­sik­si pal­ve­luik­si jäi­vät kou­lu­tus- ja var­hais­kas­va­tus­pal­ve­lut. Val­tuus­ton on Olha­van kou­lun osal­ta pää­tös­tä teh­des­sään huo­lel­li­ses­ti mie­tit­tä­vä, että läh­de­tään­kö kar­si­maan kun­nan laki­sää­tei­sis­tä pal­ve­luis­ta, vai jos­tain muusta? 

Mei­tä kylä­läi­siä vii­mein kuul­tiin Olha­van kou­lun pro­ses­sis­sa. Me ker­roim­me ja kyse­lim­me, mut­ta kuun­nel­tiin­ko meitä?

FT Maa­rit Tihi­nen, (etä)yliopettaja, enna­koin­nin ja kehit­tä­mi­sen asian­tun­ti­ja (ylem­pi AMK), Väli-Olhava