Tuoreen marjan saa myydä verovapaasti, mutta pakastettua marjaa ei. Pelkkä pakastaminen tekee myynnistä verotettavaa tuloa ja se on turhaa byrokratiaa. Juuri sitä, jota päättäjien pitäisi purkaa arjen helpottamiseksi.
Huolestuttavan moni on vieraantunut luonnosta. Liian usein keskusteluissa metsä ja luonto on joko tai. Joko se on taloudellista raaka-ainetta, pelkkää rahaa, johon ei ole mitään henkilökohtaista suhdetta tai sitten se on muinaisjäänne. Museo, jota katsellaan vuosittaisella vaellusretkellä.
Minulle luonto ja luontokulttuuri ei ole menneisyyttä, vaan se on elävää elämää, sukupolvien jatkumoa ja ketjua. Luonnosta otetaan vain se, mitä elämiseen tarvitaan ja se tehdään kestävästi. Ympäristöpolitiikan ohjenuoraksi ei tarvitse tämän monimutkaisempia strategioita.
Marjakausi on ollut tänä kesänä nopea. Jokaisenoikeus on hieno mahdollisuus käyttää luonnon antimet joko itsensä tai toisten iloksi. Marjojen myynti on monelle tärkeä lisätulojen lähde. Itsekin maksoin perinteisesti kesälomareissuni hillarahoilla nuoresta asti. Poimin itseni huvipuistoon ja tapahtumiin.
Jos myy itse keräämänsä luonnonvaraiset marjat sellaisenaan, on saatu korvaus verovapaata. Jos sen sijaan keittelee marjat hilloksi tai pakastaa ne ennen myyntiä, toiminta muuttuu verotettavaksi tuloksi. Mielestäni tähän asiaan pitäisi saada muutos. Vähäisissä määrissä tapahtuva jatkojalostaminen, kuten hilloaminen, kuivaaminen ja pakastaminen, pitäisi määritellä verovapaaksi. Eri asia on, jos kyse on suuresta liiketoiminnasta. Yksittäisen ihmisen hillojen keittely ja myynti verovapaasti tuskin veisi valtiota vararikkoon.
Marjaa märkänee metsiin paljon, varsinkin nyt, kun ulkomaalaisten poimijoiden suhteen on omat ongelmansa. Se on harmillista. Marjanpoiminnan pitäisi olla kaikella tavalla kannattavaa ja kannustettavaa. Kotimaiset marjat ovat ilmastonkin kannalta fiksumpi valinta ruokapöytään.
Tein marja-asiasta kesällä kirjallisen kysymyksen. Vastauksessaan valtiovarainministeri Riikka Purra ei ideastani innostunut. Hallituksen näkemyksen mukaan nykyistä verotuskohtelua voidaan pitää perusteltuna eikä siihen suunnitella muutoksia.
Kyse ei ole valtiontalouden kannalta suurista summista. Jos muutoksella saataisiin uusia ihmisiä innostumaan luonnontuotteiden poimimisesta ja niiden myymisestä, joko sellaisenaan tai vähän jalostettuna eteenpäin, olisivat hyödyt suurempia kuin pienet menetetyt verotulot.
Olga Oinas-Panuma, kansanedustaja, Keskusta