Kan­nan­ot­to

Nai­siin koh­dis­tu­van väki­val­lan vas­tai­sen työn raken­teet on saa­tet­ta­va kun­toon — hyvin­voin­tia­lu­een ja kun­tien väli­nen koor­di­naa­tio on otet­ta­va heti työn alle

Lähi­suh­de­vä­ki­val­ta on mer­kit­tä­vä ja laa­ja ihmi­soi­keus­on­gel­ma Suo­mes­sa. Lähi­suh­de­vä­ki­val­lan ehkäi­sy sekä akuut­ti­vai­heen pal­ve­lui­den tar­joa­mi­nen kuu­luu kun­nan teh­tä­viin. Väki­val­lan vas­tai­nen työ vaa­tii koor­di­noin­tia, ohjaus­ta sekä riit­tä­vät resurs­sit. Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö (STM) ja Kun­ta­liit­to ovat anta­neet kun­nil­le jo vuon­na 2008 val­ta­kun­nal­li­set suo­si­tuk­set lähi­suh­de­vä­ki­val­lan ehkäi­sy­työs­tä. Kui­ten­kin STM:n vuon­na 2019 teet­tä­män kun­ta­ky­se­lyn mukaan noin puo­les­ta kun­nis­ta puut­tui tar­vit­ta­vat raken­teet lähi­suh­de­vä­ki­val­lan ehkäisyyn.

Hyvin­voin­tia­lu­een ja kun­tien työn­te­ki­jöil­lä tulee olla amma­til­li­nen val­mius puut­tua lähi­suh­de­vä­ki­val­taan sekä ajan­ta­sai­nen osaa­mi­nen sitä kos­ke­vas­ta lain­sää­dän­nös­tä, mukaan lukien Istan­bu­lin sopi­mus. Amnes­tyn kun­ta­tut­ki­mus (2017) ker­toi, että nai­siin koh­dis­tu­van väki­val­lan eri­tyis­ten ris­ki­ryh­mien ase­ma suh­tees­sa väki­val­ta­työn pal­ve­lui­hin on heik­ko koko Suomessa.

Tule­vien hyvin­voin­tia­luei­den vas­tuul­le kuu­luu jat­kos­sa lähi­suh­de­vä­ki­val­taa koke­nei­den pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­nen, mut­ta kun­nil­la säi­ly­vät nk. krii­si­vai­heen pal­ve­lut. Väki­val­lan vas­tai­seen työ­hön tulee olla resurs­se­ja, ja sitä on kehi­tet­tä­vä suun­ni­tel­mal­li­ses­ti, pit­kä­jän­tei­ses­ti ja lain edel­lyt­tä­mäl­lä taval­la. Poliit­ti­ses­ti ja yhtei­ses­ti sovi­tut raken­teet lähi­suh­de­vä­ki­val­lan ehkäi­sy­työl­le hyö­dyn­tä­vät kun­tien ja hyvin­voin­tia­luei­den pal­ve­luis­sa työs­ken­te­le­viä sekä jär­jes­tö­jen työ­tä, mut­ta takaa­vat ennen kaik­kea toi­mi­vat pal­ve­lu­po­lut ja tar­vit­ta­van tuen lähi­suh­de­vä­ki­val­taa kokeneille.

Poh­jois-Poh­jan­maan alu­eel­la tulee toi­meen­pan­na STM:n ja Kun­ta­lii­ton vuon­na 2008 anta­mat suo­si­tuk­set lähi­suh­de­vä­ki­val­lan ehkäi­sy­työs­tä ja toi­meen­pa­noa vah­vis­ta­maan on käyn­nis­tet­tä­vä koor­di­naa­tio­työ tule­van hyvin­voin­tia­lu­een ja kun­tien välillä.

Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­eel­la voi­daan toi­mia aktii­vi­ses­ti heti alus­ta läh­tien nai­siin koh­dis­tu­van väki­val­lan tor­ju­mi­sek­si. Yksi kes­kei­sim­mis­tä tavois­ta kit­keä nai­siin koh­dis­tu­vaa väki­val­taa tehok­kaas­ti on luo­da lähi­suh­de­vä­ki­val­lan ehkäi­syn toi­min­taoh­jel­ma ja toi­mi­vat raken­teet. Nii­den tuel­la pal­ve­lui­den saa­ta­vuus voi­daan taa­ta jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti ja yhden­ver­tai­ses­ti. Ohjel­maan tar­vit­ta­vat resurs­sit tulee tur­va­ta hyvin­voin­tia­lu­een ja kun­tien talousarvioissa.

Mar­jo Tapaninen
alue­vaa­lieh­do­kas (vihr.)
puheenjohtaja
Oulun seu­dun Vih­reät Naiset

Jen­ni Pitko
alue­vaa­lieh­do­kas (vihr.)
kansanedustaja