Mistä aluevaaleissa valittavat aluevaltuutetut päättävät ja millä valtuuksilla? Yleisesti voidaan todeta, että tällä alueella he päättävät sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen järjestämisestä Pohjois-Pohjanmaalla.
Vastikään uutisoitiin, että valtaosa aluevaaliehdokkaista kannattaa sitä, että joka kunnassa on hyvinvointikeskus. Varmaankin näin, mutta jos asiaa tarkastellaan vain kuntatasolla, kysymyksen muotoilu on kovin yksinkertaistava. Aluetutkija Timo Aron selvitykset väestönkehityksestä kertovat, että erot ovat isot, paitsi kuntien välillä, erityisesti myös kunnan eri osien välillä. Näin on myös Rantapohjan alueella.
Toinen yksinkertaistus tähän asiaan liittyen on se, mitä milloinkin tarkoitetaan hyvinvointikeskuksella ja sen palvelutarjonnalla. Tärkeänä valittavien aluevaltuutettujen tehtävänä on turvata sote-palvelujen saatavuus maantieteellisesti laajalla Pohjois-Pohjanmaalla myös kaupunki- ja kuntakeskusten ulkopuolella, syrjäisimmilläkin alueilla. Rantapohjan alueella tämä tarkoittaa mm. Haukiputaan, Kiimingin, Ylikiimingin, Yli-Iin, Iin ja Kuivaniemen alueita. Palvelun saatavuus tarkoittaa esimerkiksi SoTe-asiantuntijan kohtaamista, fyysisesti tai digitaalisesti, palvelun saatavuus- ja laatukriteerit täyttäen. Palvelun saatavuus kaikille palvelutarpeen luonne huomioiden voidaan varmistaa tarjoamalla riittävän lähellä asukasta yhteydenottopiste, jossa on tarjolla vähintään hoitajatasoinen palvelu. Yhteydenottopisteessä voidaan tarjota myös lähitukea digitalisaation hyödyntämisessä ja sovittuina aikoina esimerkiksi liikkuvia lääkäri- ja muita asiantuntijapalveluja.
Yle uutisoi aluevaltuustoehdokkaiden valtaosin kannattavan vanhusten kotona-asumista mahdollisimman pitkään. Sinänsä hyvä tavoite, mutta siinä on myös omat haasteensa, kuten vanhuksen mahdollinen yksinäisyys ja virikkeiden puute. Kotona-asumisen haasteellisuus lisääntyy huomattavasti, jos vanhuksella on esimerkiksi etenevä muistisairaus. Kun hoivapalvelun vaihtuvat henkilöt piipahtavat lyhyen tovin vanhuksen kotona, etenevän sairauden paheneminen voi jäädä liian vähälle huomiolle. Tilanne ja ongelmat voivat kärjistyä ja aikaansaada vanhukselle turvattomuutta. Tulevassa sote-järjestelmässä vanhusten kotona-asumisen haasteet on otettava erityistarkasteluun, esimerkiksi miten yhteisöllisyyttä voitaisiin lisätä, miten lisätä virikkeitä, millaisia monimuotoisia tuettuja asumismuotoja tarjotaan, miten kotona-asuvan vanhuksen tilanteen seurantaa voidaan parantaa, miten hoivapalvelujen toteutunutta laatua valvotaan. Aluevaltuutettujen tulee huolehtia näiden asioiden toimivuudesta Pohjois-Pohjanmaalla.
Pohjois-Pohjanmaalla on tärkeää pitää huolta riittävästä SoTe- ja pelastusalan henkilöstön ja koulutuspaikkojen määrästä, osaamisen kehittymisestä sekä alan työoloista ja houkuttavuudesta. Edunvalvontatyöllä tulee turvata SoTe- ja pelastusalan toiminnoista päättäville ja toimintojen kehittäjille ensiluokkaiset edellytykset ja resurssit kehittää Pohjois-Pohjanmaasta menestyvä hyvinvointialue.
Jouko Paaso, tekniikan tohtori, aluevaaliehdokas (kesk./sit.), Haukipudas