Rantapohjan kylien talonpojat selvisivät matkallaan pohjoisille haukijärvilleen Iijoen alajuoksun kovista koskista kiertämällä ne Kiiminkijoen kautta. Mutta heitä vastaan tuli Iijoen keskijuoksulla ehkä koko matkan tiukin koski: Taivalkoski. Jyrkkyytensä vuoksi koski oli vuosikymmeniä maitse kierrettävä.
Jo 1500- ja 1600-luvulta on tietoja Iin pitäjän rantojen talojen ja talonpoikien kalastuksesta Iijoen latvajärvillä. Myös Ruotsin kruunu oli kiinnostunut Venäjän rajoilta Pohjanlahteen virtaavien jokien kulkukelpoisuudesta. Kun kuningas Kaarle IX suunnitteli vuonna 1600 Pohjois-Vienan ja Jäämerenrannikon valtaamista Ruotsille, hän laaditutti virkamiehillään kirjallisen selvityksen Iijoesta venekulun kannalta itään. Siinä mainitaan asiakirjassa ensi kerran koski nimeltään Taivalkoski (Taiaulkoski).
Kun kosken luo syntyi uudistila 1600-luvulla, kruunu velvoitti sen haltijaa pitämään kunnossa puusta rakennettua veto- eli telatietä kosken ohi. Kosken partaalla Taivalkosken taloa asunut Matti Matinpoika Hiltunen valitti vuoden 1682 käräjillä, että hänellä oli suuri vaiva pitää yllä telatietä, jota pitkin veneet kiskottiin kosken ohi, ja ruokkia ja kuljettaa kruunun ja kirkon asioilla kulkevia virkamiehiä naapurikyliin.
Koskesta oli paljon vaivaa mutta pian siitä saatiin hyötyä ja iloakin.
Oulun kauppiaat ja liikemiehet saivat senaatilta luvan ja rakennuttivat vuosina 1839–1840 suuren vesisahan Taivalkoskeen. Se tarjosi työtä ja houkutti muuttamaan myös rannikolta ja jokisuulta, siis Rantapohjan alueelta asti.
Saha ja sen tuoma väki vaikutti keskeisesti sen, että sahan ympärille nousi nopeasti 1870-luvulle vahvistuva kyläasutus. Sahan ruotsalaiset tirehtöörit, Nordbladin veljekset Herman ja Johan, vaikuttivat keskeisesti sen, että kirkko siirrettiin Jokijärveltä Taivalkoskelle. Komea temppeli kohosi Taivalkosken pohjoisrannalle Anninpalonmäelle: näin Taivalkoskesta tuli kirkonkylä. Senaatti teki 1879 päätöksen Taivalkosken seurakunnasta, mikä tarkoitti samalla myös uuden kunnan syntyä.
Tämä voimallinen kehitys ja edistys Iijoen ylävirralla kuultiin ja luettiin lehdistä myös joen alajuoksulla. Niinpä Haukiputaalla 1500-luvulla perustetun Vahtolan vanhan tilan väestä rikkaan talon poika, 24-vuotias työmies Heikki Vahtola evästettiin vuonna 1844 elämäntaipaleelleen lähteä Taivalkoskelle sahalle töihin. Hän avioitui siellä 1849 piika Leena Lohilahden kanssa. Kun he olivat sahan vakinaisia työntekijöitä, he saivat sahan maista maata torpan perustamiseen. Siitä tuli pian Vahtolan tila.
Heidän ainoa poikansa Juho eli Jussi (s. 1860) on isäni isän Iivarin isä (s. 1893). Iivari rakensi 1925 uuden ison talon kosken eteläpuolelle sen telatien varrelle, jota oli vuosikymmeniä noustu kosken päälle ja jatkettu Iijokea matkaa kalaisille Kuusamon järville. Iivarin talossa toimi vuokralla Taivalkosken kunnan virasto 1950-luvun alkuun asti.
Saha oli aloittanut Taivalkoskella kosken voimaan perustuneen sahateollisuuden. Saksalaiset tuhosivat lähtiessään sahan ja myllylaitoksen. Kosken voimalla aloitettiin myös uusi teollinen aika, kun Taivalkosken Sähkö Oy:n uusi voimalaitos käynnistyi vuoden 1952 alussa.
Jouko Vahtola