Yhteisten hyvinvointipalveluidemme järjestämisessä olemme uuden äärellä. Tähän asti kunnat ovat olleet se taho, joka järjestää palvelut yhdessä yksityisten toimijoiden kanssa. Jatkossa sosiaali‑, terveys‑, palo- ja pelastustoimen palvelut järjestetään hyvinvointialueittain.
Meillä on mahdollisuus muokata palvelukokonaisuutemme nyt sellaiseen kuntoon, että voimme jatkossakin olla tarjoamassa riittävät, tarpeenmukaiset ja mahdollisimman oikea-aikaiset palvelut niitä tarvitseville, siellä missä niitä tarvitaan.
Palveluita järjestettäessä keskiössä on pidettävä ihminen ja hänen hyvinvointinsa, niin kodeissa kuin työpaikoillakin. On yhteinen etu, että kodeissamme voidaan hyvin. Eri ikäisten ihmisten kehon ja mielen hyvinvointia voimme tukea riittävillä, tarpeenmukaisilla ja mahdollisimman oikea-aikaisilla palveluilla, jotka ovat hyvin saavutettavissa koko laajalla hyvinvointialueellamme.
On tärkeää painottaa ennaltaehkäisevyyttä nykyistä paljon selkeämmin. Kun apu tai tuki tavoittaa ihmisen ajoissa, hänen mahdollisuutensa jaksaa, kuntoutua ja selvitä, ovat paljon paremmat. Olipa kyse lapsesta, nuoresta, äidistä, isästä tai muusta aikuisesta taikka ikäihmisestä.
Perusterveydenhuoltoon kannattaa satsata erityisen vahvasti. Sen kautta voimme tuottaa palvelut mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja palvelun kustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin erikoissairaanhoidossa. Perusterveydenhuollon palvelut on järkevää säilyttää lähipalveluina, jotta ne ovat mahdollisimman hyvin saavutettavissa. Toimivat peruspalvelut ovat merkittävä kaiken ikäisten ihmisten hyvinvointia ja jaksamista tukeva sekä arjen turvallisuutta ja sujuvuutta tuova asia.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää hyvinvointialueemme työntekijöiden jaksamiseen, työoloihin ja riittävään resursointiin. Oman alueemme kannattaa pyrkiä olemaan sellainen työnantaja, jonka palvelukseen halutaan ja palveluksessa pysytään.
Jatkossa on tärkeää, että kuntien ja hyvinvointialueen palvelut saadaan järjestettyä yhteistyössä ja saumattomasti. Riippumatta palvelun tuottajasta, palvelua tarvitseva ihminen on sama. Nyt, jos joskus, tarvitsemme tiivistä yhteistyötä hyvinvointi‑, sivistys- ja yhdyskuntapalveluiden välillä, kun palveluita tuottamassa ovat kunnan ohella myös hyvinvointialueen toimijat. On pystyttävä turvaamaan yhteisen hyvinvointityön jatkuminen.
Oma hyvinvointialueemme on hyvin laaja ja erityyppisiä seutuja sisältävä kokonaisuus. On tärkeää huomioida erilaisten seutujen tarpeet ja vahvuudet. Hyviä ja toimivia käytäntöjä kannattaa ottaa laajasti yhteiseen käyttöön. Vuorovaikutteisessa ja rakentavassa ilmapiirissä voimme olla tekemässä yhdessä hyvää Pohjois-Pohjanmaalle.
Anna-Kaisa Lepistö, aluevaaliehdokas, Oulu, Keskusta