Määrätietoista toimintaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta tarvitaan hyvinvointialueella. Kaikessa päätöksenteossa on otettava huomioon lapset, nuoret ja perheet.
Lasten ja perheiden palvelut tulee toimia perheiden tarvetta vastaavalla tasolla. Esimerkiksi neuvoloiden paikallinen toiminta riittävän lähellä kuntalaisia on turvattava ja sitä pitää kehittää ja nykyaikaistaa entisestään. Uusille sukupolville myös toimivat digipalvelut ovat oletusarvo, eikä vain lisä palveluihin.
Ennaltaehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen tulee panostaa, jotta ongelmat voidaan ratkaista ennen kuin ne pääsevät monimutkaistumaan. Ihmisen elämän varhaiset vuodet ja lapsuuden perheen arki luovat perustan aikuisiälle.
Yhteisöllisyys tulisi nostaa uudelleen sille kuuluvaan arvoonsa. Sukupolvien välistä kanssakäymistä tarvitaan ja se luo hyvinvointia vauvasta vaariin. Vapaaehtoistyö, varamummit ja ‑ukit, tädit ja sedät luovat turvaverkon, jota ei kaikilla omista lähtökohdista ole.
Ei ole oikein, että apua joutuu hakemaan monelta eri luukulta, vaan palvelut on saatava helposti yhdestä paikasta. Monesti, kun akuutti kriisitilanne on hetkellisesti jo mennyt ohi, ei yhteyttä tule enää otettua sosiaalipalveluihin. Tämä on inhimillistä ja siksi on hyvä, että yhteydenoton voi tehdä välittömästi ajasta ja paikasta riippumatta, ilman kynnystä yhteydenotolle. Tästä ammattiaitoinen sosiaalihuollon henkilö saa aloitettua hoitoketjun. Näemme tärkeänä, että omahoitajamallia sovelletaan myös sosiaalipuolen asiointiin, jotta lapsen, nuoren ja perheen avuksi saadaan luotua asianmukainen, moniammattillinen tiimi. Tämä edesauttaa luottamuksen ja pysyvyyden tunnetta, joka luo hyvän pohjan asiakassuhteelle.
Tulevan alueuudistuksen helmiä on esimerkiksi meidän alueellamme toimiva Limingan perhekeskus, jossa verkostoidaan kaikki lasten, nuorten ja perheiden palvelut. Tavoitteena on, että jokainen lapsi, nuori ja perhe löytää ja saa tarvitsemansa tuen sekä avun samasta paikasta. Näin luodaan kokonaisuus, joka sisältää kaikki heille suunnatut terveyttä ja hyvinvointia edistävät palvelut. Perhekeskukseen kuuluu myös varhaisen tuen ja hoidon palvelut sekä yhteistyö seurakunnan ja järjestöjen kanssa. Vapaaehtoistyö istuu tähän perhekeskusmalliin erinomaisesti.
Pasi Laukka, FM, yhteisötoiminnan päällikkö, Mari Kärkkäinen, FM, opettaja, aluevaaliehdokkaat, Pohjois-Pohjanmaa, SDP