Olen perhepalveluiden kehittämistyössä ollut etuoikeutetussa asemassa ja saanut tehdä työtä perheiden arjen tarpeiden äärellä. Useassa kunnassa toimimisen kautta olen saanut käsityksen, että palvelut eivät ole tasavertaiset eri puolilla Suomea ja erikokoisissa kunnissa. Asiakkaiden palaute on ollut selkeä. Panostamalla riittävän varhaisessa vaiheessa ennaltaehkäisevään apuun ihmisiä kuunnellen, päästään parhaaseen ja inhimillisimpään lopputulokseen. Tämä pätee kaikissa palveluissa koskien lapsia ja nuoria, työikäisiä ja ikäihmisiä.
Varhain annetun palvelun kautta syntyy asiakasluottamus, jossa päästään yhdessä asiakkaan kanssa kartoittamaan palvelutarvetta. Näin toimien ehkäistään ajoissa kiireellisen ja kalliin viimesijaisen avun tarve. Ja varmasti useimmissa tapauksissa saavutetaan parempi lopputulos.
Meillä on palveluita tukevat lait, jotka oikeuttavat palveluihin. Jokaisella on oikeus saada tietoa omista oikeuksista ja kertoa mikä häntä parhaiten auttaisi omassa elämäntilanteessa. Maakunnassa tulee olla jokaisella ns. yhden luukun periaatteella toimiva palveluohjaus. Palveluohjauksella tulee olla riittävä tietotaito ja osaaminen, jotta ihmiset ohjautuvat sen kautta välittömästi oikean avun piiriin.
Olemme lähestymässä aluevaaleja. Laajalle alueelle mentäessä saatamme jäädä kiistelemään siitä, onko omalla alueellamme riittävästi valtaa. Mielestäni maakunnallisen toiminnan alkaessa tärkeitä on turvata riittävät peruspalvelut lähelle ihmisiä. Hajautettu hallinto syö alueelle annettua rahoitusta. Meillä on liian pitkä perinne paisuneelle hallinnolle. Nyt tulisi uskaltaa nähdä asiakastason perustyö ykköstasona, jossa ennaltaehkäisevästi autetaan ihmisiä. Se tarkoittaa myös hallinnon tehtävästä siirtymistä asiakastason työhön. Itse koen erittäin mielekkäänä tehdä työtä lähellä ihmisiä!
Lastensuojelun ja mielenterveyden haasteet puhututtavat meitä koko maakunnassamme. Lastensuojelun haasteiden purkamiseen on vain yksi tie: auttaa riittävän varhaisessa vaiheessa perheiden arkea ja sen kautta löytää koko perheen erilaiset palveluiden tarpeet. Perusterveydenhuollon ammattilaisten osaaminen tunnistaa mielenterveyden haasteet pitää olla erittäin korkealla tasolla. Varhain tuettu lapsuus antaa hyvän pohjan elämälle ja auttaa myös kasvun vaiheissa erilaisissa tilanteissa kestämän elämän paineita.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikunta on kullanarvoinen. Sen jaksamista ja osaamista tulee kaikkien arvostaa niin, että käytännön tekijä saa äänensä kuuluviin. Oman työn yhdessä kehittäminen on asiakkaiden kunnioittamista. Liian valmiiksi ja kankeiksi tehdyt palvelumallit aiheuttavat sen, että asiakkaille tarjotaan palveluita, jotka eivät toimi heidän arjessaan. Oman työn kehittäminen yhdessä asiakaskunnan kokemusten kanssa tekee työn mielekkääksi. Muuttuva maailma ja teknologia tuovat koko ajan muutostarpeita, mutta antavat myös valtavasti mahdollisuuksia. Perustason työntekijä on ensilinjan työntekijä, jonka tietotaito antaa palvelua tarvitsevalle heti kokemuksen, että tulee autetuksi omassa tarpeessaan.
Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään yhteiskunnassamme ihmisiä varten. Maakuntamme on positiivisesti valmistautunut palveluiden laadukkaaseen järjestämiseen niin, että sen joka kolkassa ihmiset tulevat kohdatuksi tasavertaisesti. Meillä jokaisella on omat yksilölliset tarpeemme. Hyvällä ja toisiamme kunnioittavalla päätöksenteolla luomme maakuntaamme mallin, jossa tyytyväinen palvelun saaja kokee hyvinvointinsa lisääntyvän!
Anne-Maria Takkula, sosiaalityöntekijä, perheterapeutti, aluevaaliehdokas, Oulu, Keskusta