Joulu taitaa olla sellainen hyvän mielen ja hyvän tahdon juhla, johon liittyy enemmän perinteisiä tapoja kuin mihinkään vuoden varren tapahtumiin. Tietenkin vuosikymmenien aikana aikana kehitys sinänsä tekee tehtävänsä. Elintaso, teknologia ja monet muut asiat vaikuttavat ja sitten näkyvät myöskin joulun vietossa.
Ajattelen kuitenkin, että kaikkea vanhaa ei tulisi heittää romukoppaan. Hyvät, vanhat joululaulut saavat soida ja sanomaa julistaa. Esimerkiksi vanhan ajan koulujen kuusijuhlat olivat sellaisia koko perheen tapahtumia, joista uskoisin että monilla on hyvät muistot ja eritoten ihan sieltä alaluokilta.
Tottakai lapsuuden joulut yleensäkin muistetaan hyvällä mielellä, olivatpa ne puitteiltaan miten vaatimattomia hyvänsä.
Kun alakoulun kuusijuhlaa varten pääsin harjoittelemaan yhdeksi tiernapojista, se oli niin vaikuttava tapahtuma, että osaan vieläkin, näin vuosikymmenien jälkeen, kaikkien muidenkin vuorosanat. Jo noin kymmenvuotiaana oli minun tehtäväkseni uskottu hakea joulukuusi lähimetsästä. Se oli yleensä parin päivän homma ennen kuin sopiva löytyi. Vaikka koristeluun sitten ei paljoa kimmellystä saatu, vanha Suomen lippujen rivistö näytti oksilla komealta.
Nykypäivänä joulukuusen moni hakee kuusikauppiaalta tai tavaratalosta. Se voi olla myöskin muovia, jos sellaisen haluaa.
Yksi hyvinkin perinteinen jouluun liittyvä koriste on jouluhimmeli. Tämä ikisuosittu koriste on historian mukaan vuosisatojen kuluessa kulkeutunut Länsi-Euroopasta Ruotsin kautta Suomen länsiosiin ja lopulta myös tänne Pohjanmaalle.
Oman versiomme tästä koristeesta teimme naapurin pojan kanssa molempien kotiin joskus 1950-luvun alkupuolella. Tätä edelsi tietenkin se, että meillä oli kotona ollut ruispelto, joka oli niitetty viikatteella, Kun vilja oli korjattu, se puitiin naapurin riihessä. Osa oljista meni meni makuualustojen eli patjojen eli matrassien täytteeksi ja sitten muutama olkikorsi jäi meille himmelin rakentajille.
Kun kaksi tai kolme iltaa oli puuhasteltu, himmelit saatiinkin laittaa kotiemme kattoon. Yleensä sen paikka oli perheen ruokapöydän yläpuolella. Siinä se sitten kiikkui joulun yli ja joskus pitempäänkin. Käytön jälkeen se ”talvehti” vintin orressa, josta se sitten kerran tipahti ja meni rikki.
Kysymys on siis hyvinkin perinteisestä ja suositusta joulun ajan koristeesta. Historian mukaan himmeliä on saatettu pitää katossa jopa ympäri vuoden. Sen on uskottu tuovan hyvää satoa. Mitä suurempi himmeli, sen parempi vuotuinen sato.
Himmeliä on paikoin kutsuttu myös olkikruunun nimellä. Myöskin vähän leikkisästi himmeli-sanaa on käytetty piirretyistä organisaatiokuvioista tai muutoin epämääräisistä piirroksista.
Perinteistä joulun aikaa ja parempaa uutta vuotta!
Ossi Hanhela