Helmikuussa järjestettiin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (POPsote), Oulunkaaren ja Oulun seudun omaishoitajat ry:n kanssa yhteistyönä Ommaisraati ‑tilaisuus etäyhteydellä. Tilaisuuteen osallistui omaishoitajia, eri kuntien toimijoita ja järjestöjen edustajia.
POPsoten vastuuvalmistelija Marko Niiranen kertoi omaishoidon suunnittelusta ja valmistelusta vuonna 2023 aloittavalla hyvinvointialueella. Hyvinvointialueen tavoitteeksi Niiranen nimesi samalaatuisen, tasaveroisen palvelun.
Hyvinvointialueella asustaa noin 4 500 omaishoitajaa, ja talouden näkökulmasta alueen
omaishoitoon käytetään varoja noin 24,3 miljoonaa euroa. Valmistelutyössä omaishoitokeskukseksi nimetyn kokonaisuuden alla ovat tulevaisuudessa kaikki ikäryhmät ja heitä koskevat omaishoitopalvelut. Palvelun piiriin hakeutuvan palvelukokonaisuus ja omaishoidon polku ovat osa omaishoitajia palvelevaa kokonaisuutta.
Tilaisuudessa esiteltiin asiakasohjausyksikkö, johon sisältyy digitaalisia ja sähköisiä palveluita perinteisten lisäksi. Osallistujille esiteltiin omaishoitajan ”polku”. Erilaisten kyselyjen avulla asiakas ohjataan oikeiden palveluiden ja toimijoiden piiriin.
Kehittämistyössä taustalla on nykyisen omaishoitojärjestelmän epäkohdat, joita on lähdetty kehittämään suunnittelussa. Omaishoitoon hakeutuminen lähtee liikkeelle hakeutumisesta palvelun piiriin eli hakemuksesta. Hakemuksen saapuessa asianomaisten kanssa sovitaan kotikäynnistä ja toimintakykyarviosta kotona. Arvio voidaan sisällyttää myös kotihoidon palveluihin. Palvelukokonaisuuden mallinnuksessa toimintakykyä eri osa-alueittain mittaava, lakisääteinen RAI-arviointi ohjaa hoitoisuusryhmien ja omaishoidon palkkioiden määrittelyä. Palvelun laadun eli samalaatuisen ja tasaveroisen palvelukokonaisuuden turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi koko hyvinvointialueella on tavoitteena myös tehdä omaishoidosta palveluopas asiakkaille ja omaishoidosta vastaaville ohjekirja.
Ommaisraadin tavoite on saada vaikuttaa hyvinvointialueen asioihin omaishoidon osalta. Vahvana toiveena omaishoitajilla oli, että hyvät käytännöt jalkautettaisiin koko hyvinvointialueelle, mutta palkkioluokkia ei saa heikentää. Tulevaisuudessa tavoitteena on järjestää säännöllisesti koko hyvinvointialueelle vastaavanlainen, yhteinen Ommaisraati –foorumi yhteisen keskustelun ja vaikuttamisen jatkumiseksi.
Hillevi Turpeinen, palveluesimies, Sari Vitikka, palveluesimies, Oulunkaari