Hyvinvointi syntyy kaikkien mukaan ottamisesta, yhteenkuuluvuuden tunteesta sekä monialaisista näkökulmista ja kokemustiedosta. Meillä Oulunkaarella myös erityisryhmien osallistuminen palveluiden suunnitteluun on tärkeää.
Erityisryhmiin kuuluvilla on erityisten tarpeidensa lisäksi myös aivan erityisiä näkökulmia ja kokemustietoa verrattuna ns. valtaväestöön.
Oulunkaaren vammaispalveluiden asiakkaat ovat osallistuneet palveluiden kehittämiseen jo vuosia. Palveluita pyritään räätälöimään yksilöllisesti ja heidän toiveitaan kysytään säännöllisesti. Tarpeiden muuttuessa ja monimuotoistuessa saman sisältöinen toiminta ei palvele kaikkia. Tarvitaan luovia ratkaisuja ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla.
Toimivaa ja hyväksi todettua ei saa unohtaa, mutta sen rinnalle on tärkeää tuoda uusia toimintamalleja ja kokeilla erilaisia työskentely- ja toimintatapoja.
Työ- ja päivätoiminnoissamme on luotu uusia ryhmiä ja toimintaa on suunnattu entistä enemmän työkeskuksista ulospäin. Avo- ja palkkatyötä on pyritty lisäämään tukea ja ohjausta kehittämällä sekä tiedottamalla työnantajia esimerkiksi palkkatuesta. Asumispalveluissa on pyritty luomaan tilaratkaisuilla ja henkilöstön yhteiskäytöllä joustavampia palvelumalleja ja tukemaan asiakkaan oikeutta yksilölliseen ja oman näköiseen elämään osana yhteisöä ja yhteiskuntaa.
Asiakasosallisuutta vahvistaa erityisryhmien asiakasfoorumi, jonka foorumilaiset ovat itse nimenneet ”Tärkeäksi porukaksi”. Porukassa on mukana osallistujia ja työntekijöitä kaikista Oulunkaaren kunnista. Yksi Tärkeän porukan keskeisimpiä tavoitteita on tuoda erityisryhmien asiakkaita yhteen ja saada kuuluviin heidän ääntään, tarpeitaan ja näkemyksiään sekä saada tasavertaiset palvelut myös erityisryhmien jäsenille.
Verkostoituminen ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa on myös lisääntynyt, esimerkkeinä Lähde-hankkeen järjestämä taidetoiminta, Iin kirjaston kirjastokerho, kansalaisopiston liikunta- ja taidekerhot, Tukiliiton Kohtaa mut-kahvilatoiminta ja Siuruan kyläyhdistyksen Peikkopolku-haaste Pudasjärvellä. Myös erilaisiin retkiin ja tapahtumiin on saatu mukaan yhdistyksiä ja urheiluseuroja, ja yhteistyö seurakuntien kanssa on edelleen tärkeää.
Yhteisen toiminnan kautta kokemus erilaisuudesta ja eriarvoisuudesta on vähentynyt. Erityisryhmien asema tasavertaisina kuntalaisina on vahvistunut. Tärkeä porukka haluaa välittää tämän kolumnin kautta viestin:
”Olemme kuntalaisia. Tarvitsemme ja käytämme palveluita myös ohjattuina ja tuettuina. Tukea saamme työtoiminnoista, asumispalveluista, henkilökohtaisilta avustajilta, omaisilta ym. Hyvinvointi syntyy yhdessä tekemällä.”
Tanja Heikkilä, seudullinen erityisryhmien asumispalveluvastaava; Tarja Perttunen, ohjaaja, avo- ja tuettutyö, Ii; Minna Puominen, ohjaaja, työkeskus, Pudasjärvi.; Oulunkaari