Kirkkojen katolla on usein kirkonkukko näyttämässä tuulen suuntaa. Se muistuttaa myös uskossa valvomisen tärkeydestä; se on valvomisen ja hengellisen valppauden vertauskuva. Jeesus sanoo: Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Me muistamme, miten kukko havahdutti myös opetuslapsi Pietarin, kun hän oli kieltänyt Jeesuksen.
Ensi sunnuntai on valvomisen sunnuntai, jota seuraa vielä kirkkovuoden päättävä tuomiosunnuntai. Nämä pyhät muodostavat parin, jolloin puhutaan viimeisistä tapahtumista. Valvomisen sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Raamatusta emme löydä lopun ajan aikataulua, vaan se kehottaa valppauteen.
Minä hetkenä tahansa tulee olla valmis kohtaamaan kunniassaan palaava Kristus. Valvominen ei ole voimia kuluttavaa jännitystä, vaan turvallista luottamusta. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee”. Jeesuksen ystävät ovat kautta aikojen toivoneet olevansa ne, jotka kokevat vapahtajan paluun. Jonakin päivänä se tapahtuu. Ennen sitä väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri.
Me kotiudumme helposti tähän maailmaan ja unohdamme, ettemme elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Jokainen meistä kohtaa oman henkilökohtaisen lopunaikansa. Hautajaisissa voimme kuulla psalmin 90 sanat: Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen. Elämän rajallisuuden tunnustaminen johtaa meidät ajattelemaan ikuisuutta. Kuoleman huolta ja murhetta lievittää toivo siitä, että kaikki ei pääty kuolemaan. Meille tänne jäävillä on toivo jälleennäkemisestä. Tämän sanoman turvin kuollut ihminen voidaan jättää turvallisin mielin Jumalan käsiin ja Hänen armonsa varaan.
Ennen kuolemaa pitää kuitenkin elää tässä maailmassa, joka ei ole kehittynyt vain hyvään suuntaan. Me tahtoisimme, että se olisi vähän parempi paikka. Tahtoisimme, että olisi enemmän rakkautta ja vähemmän vihaa. Tahtoisimme, että olisi vähemmän nälkää ja enemmän anteliaisuutta. Markuksen evankeliumissa, luvussa 13, Jeesus profetoi lopun ajoista ja toisesta tulemisestaan. Hänen tarkoituksensa ei ollut yllyttää opetuslapsia arvailemaan tuota ajankohtaa, vaan kehottaa seuraajiaan valvomaan ja valmistautumaan hänen tuloonsa. Jeesus nimeää hänen paluutaan edeltäviä merkkejä, kuten sota, vaino, maanjäristykset ja nälänhätä. Näiden asioiden keskellä on eletty aiemmin ja eletään nyt. Sen vuoksi meidän on oltava hereillä jatkuvasti.
Voimme rukoilla tuon aiemmin mainitun psalmin sanoin: Herra, käänny jo puoleemme. Kuinka kauan vielä viivyt? Armahda meitä, palvelijoitasi! Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä. Aamen.
Miia Jokiranta, vs. seurakuntapastori, Kiimingin seurakunta