Rantapohja Toimitus
Kolumnit
…taitaa olla aika usein mainittu lausahdus nykyisin. Ja tottahan se on, että sen kanssa me nyt jokainen elämme. Töitä tehdään “hybridisti” eli sekä fyysisesti työpaikalla että etänä kotoa käsin, kukin mahdollisuuksiensa mukaan.
Myös kokoukset on pidetty samalla mallilla. Meillä yhdyskuntalautakunnassa jatketaan ainakin vielä toistaiseksi ko. mallilla. Kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollista valita kumpaa mallia käyttää, vaan töissä on oltava ihan siellä työpaikalla kollegoiden ja asiakkaiden parissa, toki rajoitteet huomioiden. Ja kyllä minä ainakin työpaikalla mielelläni olenkin.
Kun työnteon keskeytys ja lomautus koettelivat keväällä, se kyllä pisti miettimään, että entä jos työt loppuisivatkin kokonaan! Miten selviäisin taloudellisesti ja miten päivät saisi kulumaan? Ymmärrän hyvin heitä, jotka joutuvat olemaan kotona ilman kunnon tuloja, työtä, koulutuspaikkaa yms. sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Ihmekös jos mieli masentuu. Yhteiskunnan tulee puuttua tähän asiaan mahdollisimman pian, koska yhä useammat sairastuvat masennukseen ja yhä nuorempana. Jos töitä tai koulutuspaikkaa ei ole, olisi hyvä olla kuitenkin joku säännöllinen mahdollisuus olla tekemisissä muiden kanssa. Mikään netin kautta tapahtuva yhteydenpito ei ole ratkaisu. Varsinkaan jos ihminen tarvitsee kuuntelijaa ja ajatusten jakajaa, koska voi huonosti!
Juttelin taannoin erään nuoren kanssa, joka tarvitsi psykoterapiaa. Hän sai muutaman kerran “lähiterapiaa” mutta jatko tapahtui sitten nettiterapiana. Kysyin oliko se hyvä ratkaisu. Hän kertoi että ei ollut. Syyksi hän sanoi sen, että viettää paljon aikaa yksin, niin olisi hyvä päästä puhumaan toiselle ihmiselle ihan fyysisesti eikä mikään ruudun kautta!
Tämä herätti yhtä enemmän mietteitä siitä, että miksi yhteiskuntaa ajetaan koko ajan enemmän ja enemmän verkkoasiointiin? Asiaa perustellaan usein sillä, että saadaan henkilöstö- ja toimitilamenoja pienemmiksi, kun toimintaa siirretään “linjoille”. Onhan se näinkin, mutta valitettavasti tämä tapahtuu fyysisiä palveluja vähentämällä. Toki nyt pandemian aikana pyritään välttämään kaikkia mahdollisia kontakteja, mutta kun se uusi “normaaliarki” koittaa, ehkä silloin olisimme kuitenkin ihmiselle läsnä ihan fyysisesti, emmekä tuottaisi palveluja vain verkossa.
Voimme itse vaikuttaa aika paljon siihen, millainen uudesta normaaliarjesta tulee. Olen itse kova halailemaan (liekö peruja karjalaiselta isältäni) ja minun on ollut todella vaikea muistaa, että nyt halailu on unohdettava. No ehkä selviän siitäkin!
Mitä voimme jokainen tehdä ? Voimme ainakin huolehtia käsihygieniasta ja pitää turvavälit. Nämä seikat voivat auttaa asiaa ainakin jonkin verran, eikä toinen aalto tulisi niin rajuna, kenties. Onhan toisen aallon tulemiseen toki voitu valmistautua jo ennakkoon ja on jo olemassa valmiit ohjeet miten toimitaan jos pandemia laajenee uudelleen. Nyt ei tarvitse enään käydä pitkähköjä lakimuutos kierroksia eduskunnassa, kuten jouduttiin alkuvuodesta tekemään, kun pandemi iski.
Mitä syksy ja loppuvuosi tuo tullessaan, sen näyttää aika. Oliko oikea ratkaisu poistaa rajoitteita alkukesästä? Oliko oikein sallia yli 500 henkilön kokoontumiset? Oliko järkevää avata rajoja, jotta matkailu voisi olla mahdollista? Onko oikea ratkaisu avata koulut oppilaille vai olisiko pitänyt jäädä kotiopetukseen?
Nämä asiat jakavat mielipiteet, riippuen siitä kenen näkökulmasta asioita katsellaan tai minkä puolueen edustajilta asiasta kysytään! Mutta teit niin tai näin aina on joku, jolle ratkaisu on epämieluisa, myös tässä asiassa! Toiset kokevat ratkaisun hyväksi, toiset näkevät arjen äärimmäisen hankalana rajoitteiden kanssa, syitä on erilaisia.
Toivotaan ettei toista aaltoa tulisi, eikä tiukkoja rajoitteita tarvitsisi ottaa uudelleen käyttöön! Muistetaan, että me itse voimme vaikuttaa paljon siihen, millainen tulevaisuus meitä odottaa! Hyvää loppukesää sinullekin!
Kaarina Torro (sd.), kaupunginvaltuutettu, yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan jäsen, Martinniemi