Päät­tä­jäl­tä: Vaa­lit ovat jo nur­kan takana

Pek­ka Kainua.

Het­ki sit­ten Suo­men kan­sa valit­si uuden tasa­val­lan pre­si­den­tin. Ja taas mer­kit­tä­vät vaa­lit ovat tulos­sa. 9. päi­vä kesä­kuu­ta on euro­par­la­ment­ti­vaa­lien äänes­tys­päi­vä. Ja jo sitä ennen, 29.5. –4.6. on Suo­mes­sa ennak­ko­ää­nes­tys. Siis aivan pian!

Näis­sä vaa­leis­sa vali­taan yhteen­sä 705 mep­piä, eli Euroo­pan par­la­men­tin jäsen­tä. Suo­mes­ta hei­tä vali­taan 15.

EU-vaa­leis­sa äänes­ty­sin­to on ollut perin­tei­ses­ti lai­mea. Vii­mek­si vuon­na 2019 äänes­tys­pro­sent­ti oli 42,7%. Mik­si alle puo­let käyt­tää äänioi­keut­taan? Vai­kut­ta­vat­ko käsi­tel­tä­vät asiat lii­an etäi­sil­tä? Tun­tuu­ko ettei omal­la äänel­lä ole mitään merkitystä?

Voi olla, että Kii­min­gin enti­sen kun­nan­ta­lon pihal­la EU-asiat ei tun­nu niin lähei­sil­tä kuin Brys­se­lis­sä Schu­ma­nin aukiolla.

Jos ei oli­si aktii­vi­nen asioi­den seu­raa­ja ja vaa­li-intoi­li­ja, ei vält­tä­mät­tä huo­mai­si­kaan, että isot vaa­lit ovat aivan lähel­lä. Euroo­pan par­la­men­tis­sa kui­ten­kin teh­dään koko Euroop­paa, myös Suo­mea, kos­ke­via iso­ja päätöksiä.

Par­la­men­til­la on pal­jon lain­sää­dän­tö- ja bud­jet­ti­val­taa. Sen teke­mät ase­tuk­set ja direk­tii­vit aja­vat kan­sal­li­sen pää­tök­sen­teon ohi, ja jäsen­mai­den tulee muut­taa omia lake­jaan, jos ne ovat ris­ti­rii­das­sa näi­den kanssa.

Toi­voi­sin, että EU-asiat näkyi­si­vät koti­maam­me medias­sa pal­jon enem­män ja syväl­li­sem­min. Tun­tuu, että eni­ten puhu­taan kiin­ni pysy­vis­tä pul­lon­kor­keis­ta tai kurk­ku­jen käy­ryyk­sis­tä. Mut­ta puhu­taan­ko isois­ta asiois­ta, nii­den val­mis­te­lus­ta ja vai­ku­tuk­sis­ta tar­peek­si? Näky­vät­kö ne uuti­sis­sa yhtä pal­jon kuin yksit­täi­sen edus­ta­jan pois­sao­lot, mat­kus­te­lut tai hen­ki­lö­koh­tai­set ihmissuhteet?

Täs­sä maa­il­man­ti­lan­tees­sa toi­mi­va, yhte­näi­nen Euroop­pa on kaik­kien, myös mei­dän, etu. Tar­vit­sem­me ryh­dik­kään Euroo­pan, joka raken­taa krii­sin­kes­tä­vyyt­tä, tur­val­li­suut­ta ja omavaraisuutta.

Eikö­hän omal­ta osal­tam­me huo­leh­di­ta sii­tä, että vaa­lien äänes­tys­pro­sent­ti nousee yli psy­ko­lo­gi­ses­ti mer­kit­tä­vän 50 pro­sen­tin rajan.

Pek­ka Kai­nua, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Kes­kus­ta, Ylikiiminki