Suomen perustuslain mukaan ”valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”. Samainen perustuslain toinen pykälä toteaa: ”Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.”
Helpoiten tämä vaikuttaminen tapahtuu välillisesti – vaaleissa.
Sunnuntaina huhtikuun 2. päivä pidetään eduskuntavaalit. Ne ovat järjestyksessään Suomen 39. eduskuntavaalit, ja niissä valitaan 200 kansanedustajaa. Eduskunta käyttää maassamme ylintä päätöksentekovaltaa. Se säätää lait ja päättää valtion talousarviosta.
Vaaleja on monia muitakin. Viime vuonna äänestettiin ensimmäisissä aluevaaleissa, joissa valittiin hyvinvointialueille valtuustot. Niissä päätetään alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Paikallisista lähipalveluista päätetään kunnanvaltuustoissa. Kunnallisvaaleissa valitaan luottamushenkilöt tekemään päätöksiä koulutukseen, varhaiskasvatukseen, liikunta- ja kulttuuripalveluihin sekä esimerkiksi maankäyttöön liittyen. Euroopan parlamentin vaalit pidetään viiden vuoden ja presidentinvaalit kuuden vuoden välein.
Eduskuntavaalit näkyvät jo vahvasti katukuvassa. Esitteitä jaetaan ja vaalikoneita täytetään. Vaalipaneeleita pidetään monenlaisista teemoista. Onkin tärkeää tietää, mitä asioita ehdokkaat pitävät tärkeinä, ja millaisia arvoja heillä on. Tuntuu hurjalta, että melkein kolmannes äänioikeutetuista ei käytä äänioikeuttaan. Siihenkin on vapaassa demokratiassa oikeus. Mutta on erikoista, jos ei kiinnosta, ketkä päättävät meitä kaikkia koskevista arkipäivän asioista.
Yksinkertaistetusti: Jos et äänestä, ääntäsi käyttää joku muu.
Joku voi sanoa, että ei ole mitään väliä, keitä sinne Arkadianmäelle äänestetään. Tai, että sama meno jatkuu aina vaaleista toiseen. Toinen arvelee, että puolueet kuitenkin sanelevat, miten siellä toimitaan.
On hyvä muistaa, että jokainen kansanedustajan paikka on vaaleissa auki. Kuka tahansa ehdokas voi tulla valituksi. Kuka tahansa istuva edustaja voi pudota sieltä pois. Yksikään puolue tai etujärjestö ei voi nimetä yhtään kansanedustajaa. Kansanedustajaksi tulee valituksi vain, jos saa riittävästi ääniä vaaleissa.
Jokaisella meillä on yksi ääni käytettävissä. Kenelle sinä haluat antaa valtakirjan hoitaa yhteisiä asioitamme?
Pekka Kainua, kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen, Keskusta, Ylikiiminki