Vuodenvaihteen tietämissä luin, että miesten ja naisten liikunnallisissa uudenvuodenlupauksissa on kestoero. Naisten lupaus pitää noin viikon pidempään.
Lieneekö uudenvuodenlupauksista tehty syväluotaavaa tieteellistä tutkimusta. Miksi olisi tutkittu. Kaikilla meillä on käsitys kyseisen asian pitävyydestä ja toteutuvuudesta, leikistä tai vakavuudesta. Kaikki mahdollinen ja mahdoton lienee luvattu vuoden vaihtuessa ihmiskunnan historian aikana.
Yhden lupauksen voin tehdä. Aion äänestää sekä presidentinvaalissa että europarlamenttivaaleissa. Ehdokkaiden vaaliohjelmia ja lupauksia seuraan uteliaana ja valppaana. Karmeimmat lupaukset lienevät tyyliä ” Urkuja ja kuularuiskuja” tai ”Rakkautta ja piikkilankakeriä”.
Maailmassa on meneillään yli kaksikymmentä aseellisia konflikteja, joissa jokaisessa kuolee vähintään tuhat ihmistä vuosittain. Israelin-Palestiinan konflikti (nyt Gazassa) on kestänyt 75 vuotta. Lähi-idässä rauha ei kuulune syntyvien sukupolvien sanavarastoon. Meitä lähellä oleva Venäjä- Ukrainan konflikti alkoi jo 2014, ei suinkaan helmikuussa 2024.
Melko varmasti tulen pettymään ainakin yhteen seikkaan molemmissa vaaleissa. Tuskin löytyy yhtään ehdokasta, joka asettaisi oman ohjelmansa keskeiseksi kohteeksi rauhanaatteen, pyrkimykseen rauhaan niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti.
Koska rauha ja sopu ihmisten kesken eivät ole suosittuja vaali-/uudenvuodenlupauksia, taidan luopua ainakin uudenvuodenlupausten seuraamisesta ja arvioimisesta. Se ei tarkoita luopumista omista haaveista ja tavoitteista. Minulla on ollut jotain mihin pyrin ja pyristelen alati päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Olen sanoittanut asiaa monin tavoin. Parhaimmat kiteytykset joudun lainaamaan.
Kirjailija Pentti Haanpää teoksessa Muistiinmerkintöjä 1925–1939 (Otava 1976) luettelee muutamia tavoitteita, joita voisi pitää paremminkin elämänmittaisina tavoitteina kuin lupauksina. Kolme lyhennettyä lainausta:
”Siis pörhistä itsesi uteliaaksi. Mielenkiintoisia asioita on nurkan takana.”
”Hoida kuntoasi, valaise mieltäsi, hio kieltäsi.”
”Sillä tulee aika, jolloin pieni minäsi makaa eikä liiku. On hyvä liikkua kaikissa sanan merkityksissä.”
Risto Säkkinen, kunnanvaltuutettu, Sdp, Ii