Tulevaisuuden ennakointi on nykypäivän epävarmuuden ja kriisien ajassa entistä tärkeämpää. Sitra on tutkinut tulevaisuusbarometrillä kansalaisten tietoisuutta tulevaisuuden erilaisista kehityssuunnista ja vaikuttamismahdollisuuksista vuosina 2019, 2021, 2023. Tulosten mukaan suomalaiset ovat olleet kiinnostuneita tulevaisuudesta ja kokeneet voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen.
Seuraava barometri ilmestyy maaliskuussa 2025 jolloin nähdään, onko näkemyksissä tapahtunut muutoksia. Ensimmäistä kertaa barometrissa nostetaan kansalaisten näkemysten rinnalle myös kunta- ja aluetason päättäjien näkemyksiä, siitä mikä tulevaisuudessa huolettaa, mikä innostaa, ja minkälaisiin kehityskulkuihin meidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
Vastasin omalta osaltani kyselyyn joulutauon aikana. Pohtiessani kysymystä, mikä tulevaisuudessa pelottaa, mieleeni nousivat globaalit ja kansalliset uhkatekijät sekä nykyisen hallituksen ristiriitaisen politiikan vaikutukset.
Uhkat ja huolenaiheet ovat entisestään lisääntyneet, kuten välinpitämättömyys ilmaston muutoksen vaikutuksista vaikka säiden ääri-ilmiöt lisääntyvät, äärioikeistolaisen ajattelun ja rasismin pesiytyminen demokraattiseen yhteiskuntaamme ja vaikutukset rakenteisiin sekä instituutioihin, ihmisten välisen eriarvoisuuden ja alueellisten erojen kasvu, sodan uhka, vanhusten kohtelu ja suoranainen heitteille jättö, nuorten mahdollisuuksien ja tulevaisuuden rakentamisen vaikeuttaminen, tutkintojen suorittamisen rajaaminen, elinikäisen oppimisen, aikuisten koulutuksen ja täydennyskoulutuksen resurssien käsittämättömät leikkaukset, valtiovarainministeriön ylikorostunut rooli eri hallinnonalojen tavoitteiden ja toimintojen säätelyssä, valtionosuusjärjestelmän uudistuksen toteutumisen uhka kuntien tuulivoima- ja vesivoimalaitosten kiinteistöverojen jakamiseksi suurille kaupungeille.
Mitä mahdollisuuksia näiden uhkien ristipaineessa on vaikuttaa kunnan ja kuntalaisten tulevaisuuteen ja kehityskulkuihin? Taloudellinen kestävyys ja kasvu edellyttävät elinvoiman tukemista, kiertotalouden mahdollisuuksien hyödyntämistä, kokeilutoimintaa, kehittämishankkeita sekä yrityspalvelujen riittävää resurssointia työpaikkojen saamiseksi kuntaan. Tuulivoima- ja vesivoimakuntana tarvitsemme energialaitosten kiinteistöverot kokonaisuudessaan oman kuntamme toiminnan ja palveluiden kehittämiseen ja turvaamiseen.
Tekoäly tuo muutoksia työelämään ja osaamistarpeisiin, meiltä edellytetään jatkuvaa uusien asioiden oppimista. Sivistys, koulutus ja elinikäinen oppiminen ovat eväitä, joiden avulla olemme pärjänneet ja pärjäämme myös tulevaisuudessa.
Iissä vallitsee puolueiden yhtenäinen tahtotila lukion ja elinvoimaisten kyläkoulujen säilyttämisestä myös seuraavan palvelusuunnitelman 2025–2030 aikana. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on käsitellyt suunnitelman 12.12.2024 kokouksessaan ja esittää sitä kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.
Palveluverkkosuunnitelmaa on työstetty yhteistyössä sivistyspalveluiden, yhdyskuntapalveluiden ja elinkeinopalvelujen kanssa. Suunnitelmaa täydentävät kiinteistökartoitus ja rakennuspaikkakartoitus, joiden toivotaan toimivan muuttovetovoimaa lisäävänä tekijänä.
Iin kunta on viisaasti ennakoinut tulevaisuutta ja varautunut muutoksiin. Iin tulevaisuuskuva Oulun seutukunnan pohjoisena kasvavana kehyskuntana paranee entisestään uusien infrastruktuurimuutosten, asemakeskuksen rakentamisen ja VT4 kasvuväylän hyödyntämisen myötä.
Strateginen tavoitteemme luonnonläheinen Ii on valttikorttimme, onhan etuoikeus asua Iissä luonnon keskellä. Luonnon merkitys kuntalaisten henkiselle hyvinvoinnille tullaan ymmärtämään tulevaisuudessa aina vain paremmin. Jokisuistojemme ja merenrantojemme luonnonympäristön vaaliminen ja virkistyskäyttö sekä pohjavesiemme suojelun huomioon ottaminen yhdyskuntasuunnittelussa ovat tulevaisuutemme mahdollisuuksia ja vahvuuksia. Resurssiviisas tiekartta ohjaa talous- ja toimintasuunnitelmiamme kaikkien toimialojen vastuullisten käytäntöjen toteuttamisessa.
Me kaikki, kuntalaiset, päättäjät ja viranhaltijat voimme osaltamme välittää Ii tietoutta eteenpäin ja tehdä yhteistyötä niin yritysten, järjestöjen, hyvinvointialueen, tutkijoiden, oppilaitosten, kulttuuritoimijoiden ja median kanssa. Verkostoituminen EU:n päättäjien ja kehittämishankeverkostojen sekä valtionhallinnon ja puolueiden kanssa on elintärkeää kunnan tulevaisuuden kannalta. Voimme yhdessä vaikuttaa Iin kunnan tulevaisuuden suuntaan ja mahdollisuuksiin olla tavoitteidemme mukaisesti kokoaan isompi Ii.
Arjen hyvinvoinnin edistäminen, oma ja läheisten toimeentulo ja elämän turvaaminen ovat lähimpänä meitä jokaista. Sosiaaliset suhteet, yhteisöllisyys, palveluiden ja kulttuuritarjonnan hyödyntäminen auttavat meitä selviytymään ja luomaan yhdessä luottamusta tulevaisuuteen.
Hyvää ja parempaa uutta vuotta ja tulevaisuutta meille kaikille!
Aila Paaso, Iin kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, Vihreät, sit.