Hyvinvointialueiden perustamisesta saatiin vihdoin päätös viime hallituskaudella. Suomen suurin rauhanajan yhteiskunnallinen uudistus on käynnissä. Toiminta hyvinvointialueilla on alkanut vuoden 2023 alussa. Alueita on kaikkiaan 21, joille tehtävät siirtyivät kunnilta.
Hyvin huolestuneena olen seurannut yleistä keskustelua omalla, Pohteeksi nimetyllä hyvinvointialueellamme. Huolta ja murhetta riittää palveluiden saatavuudessa monella sektorilla. Huolta aiheuttaa myös henkilöstön saatavuus ja riittävyys eri työtehtäviin.
Mutta mistä tämä johtuu ja mihin tällä pyritään. Nykyisten hallituspuolueiden taholta mediassa on useita kertoja väläytelty hyvinvointialueiden vähentämistä lähes puoleen nykyisestä. Näin ollen hyvinvointialueet laajenisivat valtavan suuriksi. Tämä ei mielestäni ratkaise tämänhetkisiä ongelmia, saattaisi jopa lisätä niitä.
Hallitus ei myönnä lisää rahaa eikä lainanottovaltuuksia investointeihin. Vaikka korot ovat olleet korkealla, korona on jyllännyt valtakunnassa, tietojärjestelmä pitää uusia ja yhtenäistää, hallitus istuu tiukasti rahakirstun päällä. Kuitenkin rahaa on riittänyt 500 miljoonaa yksityisen sektorin lääkärikäynnin kela-korvausten maksamiseen. Suurella osalla suomalaisista ei ole varaa käydä yksityislääkärillä, sillä hintataso on liian korkea kela-korvauksesta huolimatta.
Pelkoni on, että hallituksen toimilla Suomen terveydenhuolto ajetaan samaan malliin kuin se on Yhdysvalloissa ja Saksassa. Pienituloisilla ei ole varaa sairastaa eikä käydä lääkärissä tarvittaessa.
Saksa on varoittava esimerkki. Siellä on terveydenhuolto erittäin korkealla tasolla, jos on rahaa ostaa terveyspalveluita. Varattomat eivät saa edes perusterveydenhuoltoa. Saksassa sairaalatkin ovat osittain yksityisiä ja kilpailu yksityisten sairaalahoidon välillä on kovaa. Kilpaillaan maksavista asiakkaista, samalla tuhlataan resursseja päällekkäisten toimintojen ylläpitämiseen. Terveysvakuutukset takaavat hoidon mutta ne ovat kalliita ja vain varakkaiden saavutettavissa. Yhdysvalloissa on samantapainen tilanne.
Samalla kun terveyspalvelut sakkaavat, hallitus edistää Turun tunnin junan rakentumista. Olemme vaarallisella tiellä kohti suurta eriarvoistumista ja julkisen terveydenhuollon alasajoa.
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu, Keskusta