Osallistuin pitkästä aikaa talkoisiin. Maalasimme porukalla Iin Meriseuran ensi kesän suurta urakkaa ennakoiden majan ulkovuorilaudat jo odottamaan kuljetusta Röyttään.
Seura on saanut hankkeeseen Leader-rahoitusta ja maksujärjestelyihin Iin kunnalta ns. puskurilainaa. Isot kiitokset siitä sekä kunnalle että alueelliselle rahoittajalle. Iin kunta on suhtautunut hyvin myönteisesti tämän tyyppisiin seurojen ja järjestöjen hankkeisiin mm. puskurilainajärjestelyillä. Näin kunta tukee kuntastrategiassakin mainittua yhteisöllisyyttä.
Porukassa oli mukavaa. Oli tekemisen meininki ja huumoria pidettiin yllä, kuten talkoisiin kuuluu. Kaikki osallistuneet kokivat osuutensa työhön merkitykselliseksi. Ja juuri merkityksellisyyden kokemus ja mukavat kaverit tukevat tutkimustenkin mukaan ihmisen hyvinvointia.
Perinteisesti talkoisiin kuuluu myös vastavuoroisuus ja vähäosaisempien auttaminen, kuten ennen kyläyhteisöissä oli tapana. Tällainen talkoilu on valitettavasti jäänyt melkein kokonaan historiaan. Toki hyväntekeväisyysjärjestöt talkoilevat nykyäänkin esim. vähävaraisten auttamiseksi. Ja se on hyvä se.
Talkoiden merkitystä voi pohtia myös laajemmasta näkökulmasta: pitäisikö ihmisten osallistua yhteisen edun nimissä talkoisiin esimerkiksi kunnan tai valtion talouden paikkaamiseksi, jos se on sattunut pääsemään kovin huonoon jamaan. Tähän voisi vastata, että me kansalaiset osallistumme veronmaksajina näihin ”talkoisiin” päivittäin. Hyvinvointivaltion tai kunnan talous pysyy kunnossa pääosin sillä, että kansalaiset, yritykset ja järjestötkin tekevät työtä ja kukin osallistuu yhteisen hyvän tuottamiseen sen mukaan, kuin kykenee. Ja näin elämän menossa pysyvät mukana nekin, joiden mahdollisuudet osallistua ovat sairauden tai muun syyn takia puutteelliset.
Kunnan tai valtion lienee vaikea pyytää kansalaisia taloustalkoisiin velvollisuuksien lisäksi, ellei yhteiskuntaa kohtaa vaikea kriisi, esim. sota tai luonnonkatastrofi.
Mutta talkoistahan voi aina jäädä pois. Toki on sitten omallatunnolla, jos on kiertänyt veroja, jättänyt huolehtimatta omista velvollisuuksistaan tai muuten lusmuillut. Talkoissa on toisaalta perinteisesti jopa kilpailtu siitä, kenen työpanos on suurin, mutta arvostettu niitäkin, joiden työpanos jää puutteellisten resurssien takia pieneksi. Tärkeää on, että on ollut mukana, vaikkapa vain tuomassa huumoria ja hyvää yhteishenkeä porukkaan. Muistuupa mieleen katontekotalkookuvaus Väinö Linnan teoksesta Täällä Pohjantähden alla.
Enkä malta olla taaskaan nostamatta esille tulevaisuuden kannalta tärkeintä yhteistä hanketta: miten me onnistumme ihmiskuntana torjumaan luontokadon ja ilmaston lämpenemisen mukanaan tuoman katastrofin? Tämän asian nosti tärkeäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistökin uudenvuodenpuheessaan.
Onnistummeko siinä vain veroja maksamalla, vai pitääkö meidän oikeasti ruveta toimimaan talkoohengessä maailman pelastamiseksi. Jos minulta kysytään, niin pitää, kriisi tulee olemaan sen verran vaikea.
Ja kun lähtee talkoisiin, oppii aina jotakin uutta. Kuulin maalaustalkoissa, miksi kannattaa ostaa vaimolle tai tyttöystävälle lahjaksi huulipunaa. No tietenkin siksi, että sen saa vähitellen itselle takaisin.
Toivotan hyvää uutta vuotta 2024 kaikille lukijoille!
Teijo Liedes, Iin kunnanhallituksen puheenjohtaja, Vasemmistoliitto