Vietämme perjantaina Suomen itsenäisyyden 107-vuotista juhlaa. Vuosiin on mahtunut sotia, sotakorvauksia, teollistumista, vaurastumista ja lukuisia kriisejä. Pienen kansakunnan lujuus löytyy yhtenäisyydestä. Asioista, joista olemme samaa mieltä, luotamme ja kunnioitamme toisiamme. Teemme tulevaisuutta yhdessä.
Näin itsenäisyyspäivän alla nostan esille huoleni demokratian tilasta ja politiikan keskustelukulttuurista. Olen tehnyt seuraavia havaintoja;
- kuka huutaa äänekkäämmin saa tahtonsa läpi
- pitää sanoa ilkeimmin, populistisesti ja lietsoa pelkoa
- ymmärretään väärin, kylvetään vastakkainasettelua ja vihaa
- huudetaan somessa, kun pitäisi ratkaista asioita neuvottelupöydässä.
Eduskunnassa keskustelukulttuuri on heikentynyt vuosi vuodelta. Edes välihuudot eivät ole sopivan nokkelia, vaan ala-arvoisia huuteluita. Ajankohtaisohjelmissa harvoin onnistutaan. Yleensä huudetaan toisten päälle ja vääristellään asioita.
Valtakunnan keskustelukulttuuri vaikuttaa ja asettaa riman myös muualla yhteiskunnassa harjoitettavalle tyylille. Riman asettajat ovat kansakunnan ykkösvaikuttajia — esimerkkejä hyväksynnän rajoista.
Kuka tästä keskustelukulttuurista hyötyy? Vastaan, että politiikan irtopisteiden kalastajat ja ääriliikkeet. On käsittämätöntä, kuinka paljon palstatilaa perussuomalaisten kansanedustajien osallistuminen äärioikeiston Suomen itsenäisyyspäivän tapahtumaan on saanut osakseen. Tilanne ei pitäisi tulla yllätyksenä. Toiminta instituutioita ja edustuksellista demokratiaa vastaan on ollut pitkään vallalla. Tämä kehitys on torpattava.
Kuka sitten tilanteesta kärsii? Vastaan, että demokratia, sopimisen yhteiskunta, nuoret, politiikkaan harkitsevat lähtijät sekä yhteiskunnan eheys.
Sain esitellä hiljattain Kuntaliiton valtuuskunnan kokouksessa Oulun kaupungin eettisiä ohjeita. Ne on laadittu työntekijöiden, viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden noudatettavaksi. Otamme kantaa mm. hyvän käytöksen kriteereihin, miten toimitaan vastuullisesti, käydään läpi eturistiriitoja ja esteellisyyttä, tunnistetaan korruption eri muotoja ja sovitaan miten väärinkäytöksiin puututaan.
Eettisyyden arviointi alkaa siitä, mihin laki ja hallintosääntö loppuu. Näihin yhdessä sovittuihin pelisääntöihin on Oulussa palattu muutamaan kertaan kuluvan valtuustokauden aikana.
Uskon parempaan. Haluan omalta osaltani edesauttaa paremman yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin ja demokratian edistämistä. Kyllä. Otan räväkästi kantaa, kun on tarvetta. Puhun ja keskustelen politiikasta vauhdikkaasti. Kritisoin ja kehun. Maltan kuunnella erilaisia näkemyksiä ja huomioida hiljaa jäävien mielipiteitä. Pyrin etsimään yhteisiä näkemyksiä ja konsensusta.
Loppu viimein jäljelle jää vapaus, itsenäisyys ja demokratia. Isoja asioita, joita puolustaa. Arvokasta itsenäisyyspäivää ja adventin aikaa kaikille!
Mirja Vehkaperä, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Keskusta