Tämän viikon maanantai oli kahden merkittävän kokouksen päivä. Nimittäin aamulla kokousti Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuusto, jossa käsittelimme liiton talous – ja toimintasuunnitelmaa 2025–2027 sekä talousarviota 2025 ja illalla oli Oulun kaupungin talousarvio 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2027 ns. äänestyskokous.
Arvatenkin kummassakaan kokouksessa ei talouden ylijäämillä hehkutettu, päinvastoin. Pohjois-Pohjanmaan liitto joutuu tarkastelemaan talouttaan kuten muutkin julkiset toimijat. Toimintatulot vähenevät 7 % ja toimintamenot ‑6,5 % kuluvaan vuoteen verrattuna. Valitettavasti kuntien jäsenmaksutuloja joudutaan korottamaan +1,7 %, joka tekee yhteensä +71 019 euroa. Summa toki on pieni, kun se jakautuu eri kunnille asukasluvun mukaisesti, mutta kuntien tiukan talouskuurin aikana pienetkin menolisäykset tuovat haasteita. Korotuksesta huolimatta Pohjois-Pohjanmaan liittokin joutuu sopeuttamaan toimintojaan, että pää pysyy pinnalla.
Pitää kuitenkin muistaa kuinka tärkeää edunvalvontaa ja aluekehittämistyötä Pohjois-Pohjanmaan liitto tekee, olipa kyse julkisesta- tai yksityisestä sektorista.
Saimme kokouksessa myös hyvän esittelyn paljon puhuttavasta Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan tilanteesta, jonka hyväksymiskäsittely siirtyi jälleen eli todennäköisesti kevääseen 2025. Kyseinen kaava oli ohjelmoitu vuosille 2021–2023, mutta sen käsittely ja valmistuminen on viivästynyt. Arvatenkin kaava on mielipiteitä herättävä ja mielipiteitä jakavakin kokonaisuus, josta parhaiten kertoo liki 150 kappaleen palautteiden ja muistutusten määrä. On tietysti hyvä, että palautteet tutkitaan ja niihin annetaan asiantuntijoiden vastaukset, jotka toivottavasti myös huomioidaan kaavan valmistelussa.
Merkille pantavaa keskusteluissa on ollut se, että alueet joille ei tuulivoimaa mahdollisteta esimerkiksi puolustusvoimien taholta tai luontoarvojen vuoksi, paheksuvat asiaa ja vaativat kompensaatioita, kun taas niille alueilla, johon tuleva kaava mahdollistaa tuulivoiman rakentamisen, herättää tuulivoima suurta vastustusta, kuten Yli-Iissä. Saa nähdä mitä maan hallituksen valmisteilla oleva kiinteistöverouudistus tuo tullessaan. Pahimmillaan kiinteistöverouudistus voi hidastaa tai jopa lopettaa kuntien kiinnostuksen tuulivoimaa kohtaan, jos kiinteistöverojen tulo pienenee myllyä kohti. Itse näen tuulivoimasta kertyvän kiinteistöveron haittakorvauksena alueelle koituvista haitoista.
Energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan valmistelun rinnalla on joissakin kunnissa herätty ja ryhdytty laatimaan tuulivoimarakentamista koskevia strategioita ja kriteeristöjä. Oulussakin on viimein havahduttu ja nyt pohditaan millaisia ehtoja tai kriteeristöjä pitäisi asettaa, jotta kaavoitus pääsi eteenpäin jo tehtyjen ja tulevien kaava-aloitteiden kanssa.
Nyt kun mietintämyssyt ovat päässä, olisi syytä pohtia asioita uudelta pohjalta. Tarvitsemmeko kriteeristöä, joka kategorisesti esimerkiksi määrittää etäisyyden tuulivoimalaan vai olisiko asia ratkaistavissa muutoin? Olisiko nyt aika avoimuudelle?
Uskon että kaikki haluavat puhdasta, saasteetonta ja niin kutsuttua vihreää energiaa, jota tuulivoima tuottaa. Siksi mielestäni asiaa pitäisi lähestyä siten, että ennen kuin tuulivoima tai aurinkoenergian hankekehittäjät voivat jättää kaavoitusaloitteita, tulisi heidän hakea paikallisten maanomistajien, ‑asukkaiden ja ‑toimijoiden hyväksyntä hankkeelle ja aina tapauskohtaisesti yhdessä sopia ”reunaehdot”. Samalla tulee myös määritellä sähkönsiirtolinjat ja niiden korvaukset maanomistajille ja muille haittaa kärsiville.
Itse en haluasi nähdä samanlaista sukupolvista traumaa ja katkeruutta, jonka edellinen merkittävä energiamyllerrys toi, silloin kun vesivoimaa ryhdyttiin Iijoelle puuhaamaan.
Toivottavasti asiaa valmistelevilla Oulun viranhaltijoilla ja asiasta päättävällä yhdyskuntalautakunnalla on rohkeutta sekä viisautta pohtia asiaa laaja-alaisesti huomioiden maanomistajien ja tuulivoima-alueen asukkaidenkin näkökulmat. Niitä paikallisia tahoja pitää kuunnella ja huomioida, joita kulloinenkin hanke koskee. Edetään tässäkin mieluimmin sovulla kuin arvet jättävällä pakolla.
Toivotan kaikille hyvää joulun odotusta ja joulua sekä rauhallista uutta vuotta.
Risto Päkkilä, kaupunginvaltuutettu, Keskusta