![Lauri Nikula toivoo Oulun kaupungilta tekoja tietoverkkoyhteyksien rakentamiseksi.( Kuva: Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.)](https://www.rantapohja.fi/wp-content/uploads/2020/04/Nikula-LAuri_4-200x300.jpg)
Lauri Nikula.
Oulussa päätetään kuluvan kuun loppuun mennessä, johtaako kaupunkia jatkossa pormestari vai kaupunginjohtaja. Asia on ollut esillä jo edellisellä valtuustokaudella, mutta päätöksentekoon saakka se ei ole edennyt.
Uuteen siirtymisellä tulee saavuttaa, tai ainakin tavoitella, jotain selvästi nykyistä parempaa. Pelkästään ajan henki, imago tai muiden kaupunkien ratkaisut eivät voi olla perusteluina näin merkittävälle muutokselle. Se, mikä koetaan hyväksi Tampereella tai Helsingissä, ei automaattisesti ole lainkaan hyvä Oulussa.
Nykyisessä mallissa kaupunkia johtaa julkisella hakumenettelyllä valittu virkamies. Pormestarimallissa johtajana toimisi vaalikauden ajan suurimman puolueen valtuutettu.
Yleensä puolueet ovat nimenneet pormestariehdokkaansa ennen kuntavaaleja, mutta varsinaisen pormestarivalinnan tekee valtuusto vaalien jälkeen. Pormestari on siis vaalikaudeksi äänestetty poliitikko, kaupunginjohtaja puolestaan puoluepolitiikan ulkopuolinen ammattijohtaja.
Pormestarimallin etuina näkisin poliittisen ohjauksen vahvistumisen ja tätä kautta päätöksenteon tehostumisen. Johtamisjärjestelmä saataisiin selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi. Kaupungin johdossa olisi yksi henkilö ja yhdet kasvot. Päätöksentekoon tämä todennäköisesti toisi tehokkuutta ja parempaa onnistumista.
Voisi kuitenkin käydä myös päinvastoin. Johtajan henkilöllä olisi tässäkin mallissa, kuten nykyisessäkin, valtava merkitys. Pormestarimallia on perusteltu myös suuremmalla näkyvyydellä mediassa ja mahdollisella äänestysaktiivisuuden kasvulla.
Mielestäni Oulun on kuitenkin viisainta jatkaa nykyisessä mallissa ja kehittää sitä. Poliittisen ohjauksen vahvistaminen on mahdollista nopeastikin, ja sitä tulee tehostaa heti valmistelun alkumetreiltä. Näen arvokkaana, että kaupungin moninaisen johtamiskokonaisuuden keulassa on henkilö, jota virka-asema velvoittaa puolueettomuuteen ja tasapuolisuuteen niin kuntalaisten, poliitikkojen kuin puolueidenkin suuntaan. Pormestarimalli keskittyisi helposti liikaa yhden puolueen mielipiteisiin ja riskinä olisi, että toiminnasta tulisi poukkoilevaa.
Kaupunginjohtajan tehtävä on hyvä säilyttää määräaikaisena, jotta mahdollisista haasteista päästään kohtuudella eteenpäin. Määräaikaisuuden pitää kuitenkin olla reilusti pidempi kuin valtuustokausi, ja jonkinlainen optiosopimus voisi toimia hyvänä kannustimena.
Määräaikaisuutta pohdittaessa pitää miettiä tehtävän vetovoimaa, jotta löydämme pohjoisen pääkaupunkiimme jatkossakin kyvykkäät johtajat.
Lauri Nikula, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Keskusta