Talven selkä on taittunut ja ansaittu talviloma oppilailla, opiskelijoilla, opettajilla ja mahdollisesti muillakin on menossa. Eduskuntavaalikampanjat ovat Arkadianmäelle pyrkivillä täydessä vauhdissa, johon tietysti muutkin aktiivit osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan.
On tärkeää, että käymme antamassa äänemme joko ennakkoäänestys- tai varsinaisena äänestyspäivänä. Näin voimme varmasti vaikuttaa, kuka lakeja säätää seuraavat neljä vuotta. Muistathan siis äänestää viimeistään 2.4.2023, jos et käy antamassa ääntäsi jo ennakkoon 22–28.3.2023.
Vuosikello raksuttaa myös kunnallisessa päätöksenteossa vääjäämättä ja isoja kauaskantoisia asioita on tulossa käsittelyyn.
Olemme viime aikoina kuulleet ja eri aviiseista lukeneet miten Oulun sivistyspuolen palveluverkkoselvitystä varten on ryhdytty tekemään lapsivaikutusten arviointia ja hyvä niin, sillä onhan kyse äärimmäisen tärkeästä asiasta. Lapsivaikutusten arvioinnillahan on tarkoitus varmistaa, että erilaiset päätökset ovat lasten edun mukaisia ja ettei lapsen oikeuksia tahattomastikaan loukata.
On hyvä, että päätöstä tehdessä tulee esille ehdotuksen hyödyt ja haitat sekä mahdolliset ristiriidat sekä miten päätösehdotus vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen, ihmissuhteisiin, oppimiseen, vapaa-aikaan jne. Myös talouden näkökulmat tulee tarkastella laajasti.
Se että ovatko kaikki tyytyväisiä kyseiseen lapsivaikutusten arviointiin, laajuuteen, osallistamiseen ja tiedottamiseen onkin jo toinen juttu. Arvatenkin jo näin etukäteen lapsivaikutusten arviointi ei kaikille ole riittävän laajasti tehty ja käsitelty. Palveluverkkokäsittelyä haluttiin luottamushenkilöiden taholta siirtää eduskuntavaalien jälkeiselle ajalle, joka itseä hieman ihmetytti, koska aina on tulossa vaaleja ja päätöksiä pitää kyetä tekemään vaalien allakin olivatpa ne sitten millaisia tahansa.
Sivistys- ja kulttuurisektorin palveluverkko tulee siis käsittelyyn kevään aikana, kunhan eduskuntavaalit ovat ohitse. Olemme nähneet, miten lasten ja nuorten parissa pahoinvointi on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Tietysti on hätkähdyttävää, että pahoinvointi on kasvanut lasten ja nuorten mutta myös varhaiskasvatus ja opetushenkilöstönkin keskuudessa. Pohdittavaa riittää, sillä mm. Pisa- tulokset ovat laskeneet vuodesta 2006 alkaen. Jokainen voi tahoillaan pohtia mitä muutoksia on tehty opetussuunnitelmissa ja oppiympäristöissä ja olisiko näissä mahdollisia yhteyksiä vallitsevaan tilanteeseen. Toivottavasti palveluverkkopäätöstä tehdessämme emme lisäisi pahoinvointia.
Joka tapauksessa vihdoinkin on saatava vuosikaudet velloneet kouluverkkoasiat ratkaistua ja toivottavasti pystymme käymään perusteellisen ja asiallisen keskustelun sekä huomioimaan päätöksissämme nykyiset ja tulevaisuuden todelliset haasteet.
Risto Päkkilä, Oulun kaupunginvaltuuston 1vpj., Keskusta