
Aila Paaso.
Olen toiminut kolme valtuustokautta Iin kunnan luottamustehtävissä. Positiivisesti yllätetyksi tulin viime kunnanvaltuustossa, sain kokoukseen kuntalaiselta kukkakimpun ja suklaata. Muutama viikko takaperin hän lähestyi minua huolineen. Selvitin hänelle tärkeään asiaan liittyvän monimutkaisen prosessin etenemistä, kerroin miten ja missä vaiheessa hänellä on mahdollisuudet toimia ja vaikuttaa asiansa suhteen.
Pieni vaiva minulle, hänelle merkityksellinen ja tärkeä asia. Kohtaamisesta jäi hyvä mieli.
Tapahtuma pysäytti minut pohtimaan valtuutetun moninaista roolia, ja sitä mikä tässä työssä on tärkeää. Kunnan ylin poliittinen päätösvalta kuuluu kunnanvaltuustolle, samoin kokonaisvastuu kunnan toiminnasta ja taloudesta.
Kuntalaki painottaa strategista tulevaisuuteen suuntaavaa johtamista valtuuston tehtävien hoitamisessa. Valtuuston tulee myös edistää kuntalaisten osallistumista kunnan toimintaan ja päätöksentekoon. Osallisuuden edistämisellä tarkoitetaan lakisääteisiä kuntalaisten osallistumisoikeuksia, mutta myös kunnan omia vapaaehtoisia toimintoja ja vaikuttamismahdollisuuksien järjestämistä kuten esim. kuntalaisraateja.
Sitran uusimman tulevaisuusbarometrin 2025 tulokset puhuvat karua kieltään, vain 15 % kansalaisista uskoo voivansa vaikuttaa oman asuinkuntansa tulevaisuuteen. Alueellinen ja paikallinen päätöksenteko ei selvityksen mukaan näyttäydy kansalaisille parempaa tulevaisuutta rakentavana demokraattisena prosessina.
Luottamushenkilöurani alkuvaiheessa (2013) tehty valtuustoaloite avoimuuden ja kuntalaisten osallisuuden edistämisestä on tänä päivänä ajankohtaisempi kuin koskaan. OECD:n Drivers of Trust 2024 selvityksen mukaan tärkein päätöksenteon luotettavuutta tukeva elementti on tunne siitä, että voi vaikuttaa itseä koskeviin päätöksiin. Muita tekijöitä ovat tietoon pohjaavat päätökset, tiedon avaaminen näkyväksi, kuntalaisten kokemus oikeudenmukaisuudesta sekä päättäjien kyvykkyys ratkaista monimutkaisia ongelmia.
Mietteissäni pohdin myös asioita, jotka ovat minua henkilökohtaisesti koskettaneet ja erityisesti jääneet mieleen vuosien varrelta. Vetoomukset Iin kunnan liikenneturvallisuustyöryhmälle ja ELY:lle Maalismaantien liikenneturvallisuuden parantamiseksi ja jalankulku- ja pyörätiesuunnitelmien toteuttamiseksi veivät paljon aikaa. Parasta prosessissa oli kuitenkin asukkaiden kanssa yhdessä tehty työ tavoitteidemme saavuttamiseksi. Ja palkitsevaa oli jakaa se yhteinen kiitollisuuden tunne, kun pyörätie viimein valmistui, lapset pääsivät turvallisesti kouluun ja kaikille luotiin hyvät mahdollisuudet liikkua.
Mieleeni nousee myös yhteinen huolemme pohjavedestä. Vuodesta 2021 lähtien töitä on tehty hartiavoimin, valtuustoaloite pohjavesialueiden suojelusuunnitelman tekemiseksi ja lukuisat mielipiteet, muistutukset, selitykset ja vastaselitykset eri instansseille Kovasinkankaan tuulivoimakaavan kumoamiseksi ovat vaatineet tiedon hankintaa ja valtavan määrän työtunteja. Kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus sitten kumosi valtuuston päätöksen, kuntalaisilta tullut onnittelujen määrä palkitsi moninkertaisesti vaivat, yhdessä onnistuimme. Ja yhdessä jaamme nyt myös huolen ja pettymyksen, siitä että prosessi on edelleen kesken ja todennäköisesti vain jatkuu.
Olen edelleen ehdolla seuraavalle valtuustokaudelle ja innostunut tekemään työtä kuntalaisten palveluiden järjestämiseksi ja Iin kunnan kehittämiseksi kohti kestävää, parempaa tulevaisuutta. Arvostan avointa, tietoon pohjaavaa poliittista kulttuuria ja toiminnan läpinäkyvyyttä. Tärkeintä tässä kaikessa on ihmisten kohtaaminen, toistemme kunnioittaminen ja yhteistyö.
Aila Paaso, Iin kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen, Iin Vihreät, sit.