Sen lisäksi, että jylläävä koronavirus testasi ja testaa yhä dramaattisella tavalla terveydenhuoltojärjestelmien kestävyyttä meillä Suomessa ja kaikkialla maailmassa, se laittaa meidät ihmiset testiin. Korona on koettelemus myös ihmisen mielenterveydelle. Sen ääneen lausuminen on tärkeää, jotta voimme yrittää vahvistaa sitkoa ja sietokykyä itsessämme.
Olemme uudessa maisemassa. Kuin aavikolla, jossa hiekkamyrsky peittää näkyvyyden.
Arkeen kuuluvien asioiden arvon ymmärtää usein vasta, kun ne ovat uhattuna. Koronavirus ja sen torjumiseksi tehtävät välttämättömät rajoitustoimenpiteet koettelivat ja koettelevat suomalaisia perusarvoja: terveyttä, turvallisuutta, työtä ja vapautta. Etsimme järkeviä vastauksia ja totuuksia, tahdomme hallita tilannetta tai edes tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tarvitsemme tunnetta turvallisuudesta, tarvitsemme tietoa.
Koronakriisi ei ole viimeinen kriisi. Uusia tulee. Niihin on varauduttava aiempien kriisien ja koronaepidemian kokemusten valossa. Valtion, kuntayhtymien ja kuntien vastuu kriisien hallinnassa korostuu ihan yläkanttiin niin nyt kuin aiemminkin.
Yhteiskunnan kesto- ja toipumiskyky, resilienssi, ratkaisee. Se rakennetaan ja sitä ylläpidetään niin sanottuina hyvinä aikoina. Nyt kysytään omavaraisuuden ja huoltovarmuuden perään. Ruokaa, energiaa, vettä sekä lääkkeitä ja terveystarvikkeita on oltava saatavilla kaikille ja kaikissa oloissa. Nämä ja lähimmäisenapu vahvistavat kestokykyä.
Muutoksen ja kriisin keskellä oppii näkemään, mikä on tärkeää. Puhtaan ruoan ja veden saatavuus ovat poikkeusoloissa olennaisia asioita.
Suomalainen ruokajärjestelmä toimii hyvin. Ruoka ei lopu kesken, vaikka osa kauppojen hyllyistä onkin ollut ajoittain väliaikaisesti tyhjillään. Huoltovarmuuteen on panostettu Suomessa vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Suomessa ruoan omavaraisuusaste on edelleen 80 prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsi tuottaa itse vain puolet maassa syödystä ruoasta. Tämä antaa meille huomattavasti paremmat lähtökohdat koronaviruksen kaltaisen poikkeustilan kohtaamiseen.
On syytä herätä pohtimaan aluekehitystä yhteiskunnan kestokyvyn vinkkelistä. Kaupungistumisen megatrendin kestävyyttä on alettu epäillä. Keskittyminen ja tyhjentyminen so. autioituminen merkitsevät riskejä yhteiskunnan turvallisuudelle ja toimivuudelle. Nyt pitää nähdä, että mitä ”koko maa” tarkoittaa.
Onkohan niin, että uudenlaiseen normaaliin elämänmenoon palattaessa moni opittu unohtuu ennen pitkää. Yksi hanke on kuitenkin saatava hallitusti maaliin, sote-maakunnat. Sote- maakuntien toteutuminen säästäisi myös kunnat kovimmista paikoista pandemian kaltaisissa tilanteissa. Lisäksi tiet on laitettava kuntoon, tietoliikenneyhteydet pitää saada toimiviksi sekä tietojärjestelmät yhteensopiviksi. Koulutukseen on panostettava sekä hoitoa ja hoivaa on parannettava.
Näkemykset väljemmästä ja alueellisesti hajautuneemmasta sekä digitaalisesta yhteiskunnasta voivat toteutua vain, jos ihmisillä on työtä ja toimeentuloa. Kunnilla ja tulevilla sote-maakunnilla on olennainen rooli hyvinvoinnin edistämisessä. Koronan jälkeisen Suomen nostaminen jaloilleen ei ole helppoa. Kyse ei ole vain kriisin hoitamisesta vaan katseen pitää olla toivoa ja suuntaa antavalla tavalla tulevaisuudessa.
Elä todeksi lähimmäisenrakkautta. Nyt se on enemmän kuin aikoihin teko kuin sana.
Antti Huttu-Hiltunen, kaupunginvaltuuston jäsen, Suomen Keskusta