Tällä hallituskaudella on saatu erityisesti Pohjois-Suomeen miljardikaupalla uusia hankkeita, jotka kaikki perustuvat maamme metsien käyttöön. Kemiin on tulossa valtava biotuotetehdas Metsä Groupilta, ja Stora Enso ilmoitti juuri ottavansa käyttöön uuden kartonkikoneen Oulussa. Pölkky Oy taas on päättänyt laajentaa sahatoimintaansa Kajaanissa ja Taivalkoskella, ja Junnikkalan saha laajenee Ouluun.
Nämä metsien kestävään käyttöön perustuvat investoinnit osoittavat suuntaa koko Suomelle. Keskusta on hallituksessa ajanut vahvasti hankkeiden toteuttamista muun muassa rahoittamalla liikennejärjestelyjä.
Stora Enson kartonkikoneen laajentamisen ehtona oli, että Poikkimaantietä laajennetaan, ja valtiovarainministeri Saarikko järjesti tämän ensi vuoden talousarvion yhteydessä.
Uudet hankkeet kasvattavat liikennettä laajasti Pohjois-Suomessa. Jotta puu kulkee jatkossakin, pitää rahoitusta saada myös esimerkiksi Kuusamontien leventämiseen.
Metsillä on ollut ja tulee olemaan valtava merkitys maamme hyvinvoinnille. Esimerkiksi Stora Enson Oulun investointi työllistää suoraan arviolta 300 henkilöä. Epäsuora työllistämisvaikutus on noin 1 500 henkeä. Junnikkalan saha tulee työllistämään Oulun alueella suoraan noin 70 henkeä ja välillisesti 200 henkeä.
Suomi on Euroopan unionin metsäisin maa ja myös metsien kestävän hyödyntämisen mallimaa. Maamme metsien tila on parempi kuin kertaakaan sataan vuoteen.
Näidenkin seikkojen takia oli tärkeää, että eduskunnan talousvaliokunta otti viime viikolla kielteisen kannan EU:n ennallistamisasetukseen. Jos joku — vaikkapa Bryssel — tulee ulkopuolelta määräämään metsiemme käytöstä, silloin kajotaan rujolla tavalla suomalaiseen sielunmaisemaan.
Ennallistamisasetus tarkoittaisi käytännössä suomalaisten metsien museointia ja vakavaa puuttumista yksityisten metsänomistajien omistusoikeuteen. Suomelle tulisi asetuksesta kaikkiaan vuosittain jopa 931 miljoonan euron kustannukset. Muut EU-maat pääsisivät vähemmällä, vaikka niissä metsistä ei ole pidetty lähellekään niin hyvää huolta kuin Suomessa.
Suomen tulee ehdottomasti vastustaa ehdotetun asetuksen käyttämistä sääntelyvälineenä ja komission himoamaa valtaa metsiemme käytöstä. EU:n perussopimusten mukaan metsäpolitiikka kuuluu jäsenmaiden kansalliseen päätösvaltaan. Sellaisenaan ennallistamisasetus perusteettomasti vaikeuttaisi maamme metsien kestävää käyttöä ja tätä kautta hidastaisi ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Metsät ovat olleet ja tulevat olemaan Suomen talouden perustaa. Kuten nähty, ne luovat valtavasti uusia mahdollisuuksia myös Rantapohjan alueelle.
Pekka Aittakumpu, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, Oulu, Keskusta