Vaikka ainakaan itse en ole uskonut, niin siinä kuitenkin kävi, että joudumme seuraamaan julmaa sodankäyntiä lähietäisyydellämme, Ukrainassa. Sodan seuraukset näkyvät laajalti ympäri maailman, myös meidän omassa arjessamme, ruoan ja energian hinnan nousuna.
Nyt jos koskaan on aika herätä siihen tosiseikkaan, että maaseutu on turva monessakin mielessä. 72 tunnin varautuminen ruoan ja juoman suhteen on helppo toteuttaa kun on tilaa ja ”ruoka-aitta” oven takana. Omakotitalouksissa tila pakastimille varmistetaan jo rakennusvaiheessa. Pakastimen täyttäminen marjoilla, kallalla, lihalla, leivällä ja muilla ruokatarvikkeilla on vakiintunut tapa monessa maalla asuvan taloudessa. Monet edelleen viljelevät perunaa, porkkanaa, vihanneksia ja juureksia. Kellari on näiden säilömiseen erinomainen paikka, sillekin löytyy maaseudulta tilaa. Myös hyötyeläinten, kuten kanojen tai lampaiden, pitäminen onnistuu maaseudulla. Näin ollen omavaraisuus, jopa usean viikon ajaksi, voidaan toteuttaa helposti.
Se, että viljaa riittää ruokapöytiin ja eläinten ruoaksi, tulee huolehtia kansallisella huoltovarmuudella. Parisen viikkoa sitten ruokavirasto on kehottanut kaikkia, joilla on peltoja, viljelemään lähinnä leipäviljaa tulevana kesänä. Tämä siitä syystä, että leipäviljaa on tuotu ulkomailta ja nyt sen saanti on tässä maailman tilanteessa epävarmaa.
Ongelmana on se, että lannoitteiden myynti oli poikki jonkin aikaa ja nyt kun myynti on avautunut, hinta on kolminkertaistunut syksyn hintaan verrattuna. Myös siemenviljan saanti lienee osittain epävarmaa. Energian hinnan kohtuuton kohoaminen hidastaa kuitenkin näiden tavoitteiden saavuttamisessa.
Polttopuulle tulisijan tekeminen, maalämmön sekä aurinkoenergian käyttömahdollisuus varmistavat talveksi lämmön koteihin maaseudulla. Turvetuotannon alasajo tehtiin liian hätiköiden. Olisi ollut järkevää nostaa ja hyödyntää jo luvitetut turvetuotantoalueet loppuun saakka. Kauaskatseisuus tässä päätöksessä jäi toteutumatta
Nyt huoltovarmuuslain turvin joudutaan ottamaan turvetuotantoalueet uudelleen käyttöön ministeriön kehotuksella, jotta lämpö talveksi, etenkin asutuskeskuksissa, turvataan.
Edellä esittämiäni huoltovarmuustoimenpiteitä ei voida tehdä, jos maaseutu autioittaa ja asuminen sekä eläminen keskitetään kaupunkeihin. Hätään ei auta, vaikka EU on myöntänyt 2,5 miljardia euroa elintarvikehuollon turvaamiseeen, jos maaseudulla ei ole tuottajia, viljelijöitä ja maatilallisia.
Suuri kysymys onkin, että onko meillä varaa autioittaa maaseutu jo huoltovarmuuden näkökulmasta. Oma vahva mielipiteeni on, että ei ole.
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu, yhdyskuntalautakunnan jäsen, Keskusta