Monet pitkäaikaiset vaikuttajat ovat viime aikoina ilmoittaneet jättävänsä politiikan. Aikamoinen määrä tietoa ja kokemusta poistuu estradilta heidän myötään. Meillä tuoreemmilla kasvoilla on tekemistä heidän korvaamisessaan, mutta uusin silmin ja uusin voimin voi onneksi saada paljon aikaan. Kokemuksen puutekin korjaantuu ajan myötä ihan itsestään.
Väistyvien poliitikkojen puheissa on toistunut tyytymättömyys eduskunnassa ja myös laajemmin yhteiskunnassa vallalla olevaan keskustelukulttuuriin. Huomio on kiinnittynyt ainakin tahallisiin väärinymmärryksiin ja toisaalta ylitsevuotavaan korrektiuteen, jossa asioista varotaan puhumasta niiden oikeilla nimillä. Itse lisäisin listaan vastakkainasettelun, jossa asioiden monimutkaiset syy-yhteydet hämärtyvät ja jäljelle jää vähintään yksinkertaistettu, ellei kokonaan valheellinen asetelma.
Vastakkainasettelu on erinomaista käyttövoimaa niille, jotka haluavat laittaa kapuloita yhteiskunnan rattaisiin. Se on oiva alusta moninaiselle hybridi- eli yhdistelmävaikuttamiselle, ja esimerkiksi vaihtoehtoista totuutta markkinoivien valemedioiden keinovalikoimassa se on käytetyimpien joukossa.
Valeuutisten tehtailulle on monia vaikuttimia, mutta yleisesti voi todeta, ettei kyse ole mistään harmittomasta puuhastelusta. Näyttää siltä, että sillä voidaan vaikuttaa ilmeisen tuloksellisesti vaikkapa vaalien lopputulokseen. Ilmiö itsessään ei ole mitenkään uusi, mutta tiedonvälityksen ja erityisesti sosiaalisen median kehityksen myötä sen mahdollisuudet ovat parantuneet huomattavasti.
Valeuutisointi ei ole ainut tietoverkoissa lymyävä, yhteiskunnan sisäistä turvallisuutta uhkaava tekijä. Puolustusvoimien tunnuslause, maalla, merellä ja ilmassa ei enää kata kaikkia suuntia, joista mahdollinen uhka voisi tulla. Tätä nykyä on kiinnitettävä huomiota myös kyberturvallisuuteen, joka voi ehkä käsitteenä tuntua etäiseltä, mutta monin tavoin tietoverkoista riippuvaisen yhteiskunnan toimintaan sillä on hyvinkin läheinen vaikutus. Viime vuosina nähdyt, sinänsä haitalliset palvelunestohyökkäykset, ovat vain pientä esimakua siitä, mitä pahimmillaan tietoverkkoja pitkin voi tulla.
Keskustelukulttuurin muutos on sekin tekemisissä tietoverkkojen kanssa. Konkaripoliitikkojen esille tuomat ongelmat kuulostavat tyypillisiltä internetkeskustelun varjopuolilta. Näyttää siltä, että tällainen puhetapa on juurtunut myös poliittiseen keskusteluun. Toivottavasti tämä ei jää pysyväksi asiaintilaksi sen paremmin politiikassa kuin muuallakaan. Mitäpä jos vaihteeksi yrittäisimme ymmärtää toisemme tahallaan oikein?
Lauri Nikula
kaupunginvaltuutettu
sivistys- ja kulttuurilautakunta, vpj.
kansanedustajaehdokas
Keskusta