Maanantaina saimme Oulun talousarvion 2022 ja ‑suunnitelma 2023–2024 hyväksyttyä. Prosessi oli arvatenkin pitkä ja useita kokouksia vaativa sekä puolueiden välisiä neuvotteluja vaativa kokonaisuus.
Kun ottaa huomioon, että kaupunginhallituksen käsittelyn alkuvaiheessa oli liki 60 muutosesitystä, joka pieneni maanantain valtuustokäsittelyyn alle puoleen, oli talousarvioprosessi mielestäni hyvä. Tämä talousarvio ja taloussuunnitelma osoitti eri puolueiden yhteistyökykyä ja ‑tahtoa.
Toki valtuuston kokouksissa tyrskytkin löivät välillä yli laitojen mutta toivottavasti nekin tasaantuvat sisäisillä keskusteluilla. Tärkeä kuitenkin on keskinäinen luottamus myös eri valtuustoryhmien välillä. On hyvä muistaa, että se mitä yhdessä sovitaan, siitä pidetään kiinni.
Oulun talouden haasteena on iso investointien tarve tulevina vuosina. Toki investoinnit ovat tarpeellisia, veto, pito ja elinvoiman kannalta. Investoinnit, joista on puhuttu vuosia jopa vuosikymmeniä, näyttäisivät vihdoin toteutuvan.
Voimme tietysti pohtia olisiko esimerkiksi uimahalleja koskevasta investointi ja saneeraussumasta pitänyt tehdä aito palveluverkkoselvitys, jonka jälkeen vasta olisi kyseinen investointi ja saneerauspäätökset tehty, mutta neuvottelujen kautta päädyttiin investointia aikaistamaan.
Yhdeksi kärkitavoitteeksi valtuusto päätti tehdä Oulusta Suomen yritysmyönteisin kaupunki. Se on tavoite ja samalla lupaus, jonka eteen jokaisen työtekijän kuin luottamushenkilönkin pitää tehdä lujasti töitä. Lupauksen ja tavoitteen myötä yritysten määrää kasvaa, työllisyys paranee ja sitä kautta verotulot lisääntyvät, joilla voidaan turvata niin kaupungin talous kuin kuntalaisille tarjottavat palvelutkin mahdollisimman kattavina.
Myös Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuusto kokoontui tämän viikon maanantaina käsittelemään talousarviotaan 2022 sekä talous- ja toimintasuunnitelmaa 2022–2024 sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmaa 2022–2024. Maakuntaliiton taloudesta voi todeta, että sitä on hoidettu hyvin ja se on tasapainossa.
Näyttää myös, että tulevan suunnittelukauden talouskaan ei tee edellisiin poikkeusta.
Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuuston merkittävimpiä tehtäviä on linjata maakunnan tulevaisuutta, maakuntaohjelman ja maakuntakaavoituksen kautta. Ilmastopolitikka haastaa uudistamaan maakuntakaavaa, joka tulee tehdä vuorovaikutteisesti kuullen myös alueen asukkaita.
Maakuntaliiton ydintehtäviin kuuluu tietysti myös alueen kuntien edunvalvonta. Maakuntaohjelmaa on valmisteltu laajalla osallistamisella mm. jäsenkuntia, politikkoja, eri elinkeino-organisaatioita sekä eri oppilaitosten edustajia ja myös nuoret ovat osallistuneet valmisteluun. Ohjelma on hyvä kokonaisuus, jossa on tahtoa, uskoa ja joka mahdollistaa alueemme menestymisen nyt ja myös tulevaisuudessa.
Tuleva vuosi on kunta- ja maakuntatasolla muutokseen valmistautumista siihen, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023.
Mutta sitä ennen käydään aluevaalit tammikuussa 2022, jotka eivät ole mitkä tahansa vaalit vaan niissä äänestetään, ketkä päättävät seuraavien vuosien hyvinvointi- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoiminnasta.
On tärkeä, että vaikutat äänestämällä!
Toivotan kaikille Rauhallista ja Hyvää Joulun aikaa sekä Menestystä tulevalle vuodelle.
Risto Päkkilä, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, Keskusta