Osallistuin viime viikolla Kulttuuriasiain neuvottelukunnan kokoukseen (lyhenne KultIi). KultIin monista tehtävistä mainitsen kaksi: Kehittää kulttuuriyhdistysten ja kunnan välistä sekä yhdistysten välistä yhteistyötä. Tavoitteena on muodostaa neuvottelukunnasta vapaamuotoinen ja keskusteleva kunnan, yhdistysten ja kulttuurialan toimijoiden foorumi.
Nyt keskustelun pohjana oli Iin Oulu2026 ohjelman suunnittelu, Taiteiden illat tapahtuman palaute ja yhdistysten toiminnan kuulumiset.
Olenkin saanut kokouksissa tutustua moniin Iissä toimiviin yhdistyksiin ja kulttuuripuolen toimijoihin. Kokouksia on pidetty eri paikoissa Iissä ja nyt kokousjärjestelyn hoiti Iin Järjestötalo. Kokouksen tiimoilta jäi muutamia asioita mieleeni pyörimään ja niistä tässä muutama.
Keskustelimme muutaman henkilön kanssa siitä, että yhdistyksien hallintoon on yhä vaikeampi saada mukaan aktiivihenkilöitä. Yhdistystoiminta tuntuu rasittavan liikaa ja aikaa ei tahdo löytyä.
Itsekin olen huomannut, että yhä enenevässä määrin yhdistyksissä on vanhempaa ikäpolvea, usein jo eläkeiässä olevia mutta aktiivisia kansalaisia. Mistä löydettäisiin ne nuoret/nuoret aikuiset mukaan toimintaan? Vai onko nykyinen työelämä jo niin hektistä ettei aikaa löydy kuin juuri ja juuri oman harrastuksen, oli se sitten esim. liikunta, kuoro, laulu, näytelmä tms. harrastustoimintaan ja siihenkin vain sen verran, että voi olla mukana. Vastausta en osaa antaa. Onko vain myönnettävä, että nyky-yhteiskunnassa vapaaehtoistoimintaan liittyvät tehtävät jäävät yhä enemmän niille jotka eivät ole työelämässä enää mukana.
Lisäksi pohdittavaksi tuli: mikä on hyvä osallistujamäärä tapahtumalle? Onko vaikkapa konsertissa tai näytelmässä 50 henkilöä tai esitelmässä 10 henkilöä hyvä saavutus. Oma mielipiteeni on, EI. Vaikka itsekään en ole päässyt useista syistä johtuen kaikkiin tilaisuuksiin, minne olisi mieli tehnyt, niin olen huomannut viimeisen kahden-kolmenkymmenvuoden aikana, että ihmisiä on yhä hankalampi saada tilaisuuksiin mukaan. Mainostit sitten tilaisuutta kuinka aktiivisesti tahansa. Poikkeuksia on toki ollut (mutta harvassa). Yleensä tällöin on ollut esiintyjänä joku nk. kuuluisuus ja tilaisuus on ollut ilmainen.
Kuorossa olemme joskus vitsailleetkin, että olisiko vaikkapa joulukonserttin vetonaulana hyvä olla ”sadalle ensimmäiselle muoviämpäri ilmaiseksi”. Kulttuuritilaisuuksien tarjonta on toki lisääntynyt ja se kilpailee samalla useiden muiden toimijoiden kanssa. Voi sanoa myös, että kilpailu on kovaa. Yleisö on nähnyt ja tottunut saamaan huippuesityksiä eikä ihan tavallinen taso enää kiinnosta.
Toivonkin, että kuntalaiset kävisivät Iissä kulttuuritapahtumissa aktiivisemmin ja varsinkin nyt kun kunta juhlii 650-vuotistaivaltaan. Tulkaa mukaan yhdistystoimintaan. Se vie toki jonkin verran aikaa, mutta antaa takaisin paljon enemmän kokemuksina ja mielihyvänä.
Lopuksi kokouksen tiimoilla oli mukava havaita, että Iin Järjestötalolla oli hyvin hoidettu yhdistyksen toimitila. Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle nykyaikaista. Tilat toimivat vähemmälläkin krumeelilla eikä uusinta talotekniikkaa tarvita kun vanha on toimiva. Talkoilla pidetään toimitilat käyttökunnossa.
KultIin kokouksessa oli muuten yhtenä ideana “Iin Työväentalosta Taide- ja Kulttuuritaloksi”. Pidetään siellä konsertteja, näytelmiä, tansseja, esityksiä ja näyttelyitä kuten ennenkin. Saadaan IIK!! kauhuelokuvien yö-festivaalitkin sinne takaisin.
Markku Koskela, Iin valtuutettu, Kokoomus