Vuonna 2019 kirjoitin kolumnissani Rakkaus on Rajoja mm. seuraavaa: ”Saimme maanantaina aamuvarhaisella seurata upeassa pakkassäässä täydellistä kuunpimennystä. Seuratessani kuunpimennystä Yli-Iin kodissa, joka sijaitsee metsän keskellä kaukana katuvalojen loisteesta, tunsin ja tunnen itseni onnekkaaksi koska olen saanut kasvaa ympäristössä, jossa on voinut harrastaa….”.
Olemme itse ja lukuisa määrä muitakin saaneet nauttia elostamme ja olostamme keskellä metsää ilman valosaastetta ja melua jossa niin moni meistä haluaa tai haluaisi asua. Meillä jokaisella on jokin syy miksi haluamme asua siellä missä asummekaan. Toisilla se voi olla työ ja siihen liittyvät asiat, toisilla se voi olla läheiset, sukulaiset, ystävät tai harrastukset. Joillekin tärkeää on päästä lähelle luontoa ja hiljaisuutta, päästä rauhoittumaan työpäivän jälkeen luonnonrauhaan ilman melua ja valosaastetta.
Jokaiselle koti on rakas ja pyhä paikka olipa se missä päin tahansa ja sitä meidän kaikkien tulee kunnioittaa.
Nyt tuo rauhallinen elämä ja ‑ympäristö ollaan tuhoamassa monin paikoin. Tiedämme osittain jo, kuinka paljon Oulun eri alueilla on suunnitteilla erilaisia energiahankkeita, jotka ovat tulleet ja tulevat eri alueiden asukkaille täytenä yllätyksenä. Hankekehittäjät, kuten heitä hienosti kutsutaan, katselevat potentiaalisia alueita ja lähestyvät maanomistaja yksi kerrallaan tavoitteena tietysti tehdä sopimus alueesta, jota myöhemmin pääsisi toteuttamaan. Sopimus tietysti on salassa pidettävä ja siitä ei hiiskuta muille. Näin toimien maanomistajat mahdollisesti yksi kerrallaan toista tietämättä tekevät sopimuksia ja kohta saammekin lukea kaavaprosessin käynnistämisestä.
Toivottavasti maanomistajien ja alueen asukkaiden avoimelle keskusteluille olisi sijaa mahdollisimman varhain.
Kuten tiedämme, niin kunnilla on kaavoitusmonopoli. Mielenkiintoista onkin, miten alueen asukkaat pääsevät vaikuttamaan kulloiseenkin kaavahankkeeseen. Kaupungin sivuilla lukee ”Kaavoitus on vuorovaikutteinen prosessi, jossa ovat mukana osalliset, kaavoittajat, viranomaiset ja päättäjät. Kaavoitus on usein erilaisten tarpeiden, intressien ja jopa ristiriitojen yhteensovittamista. Tavoitteena on hyvän elinympäristön luominen kaikille”.
Tiedämme että kaavoitusprosesissa on tietysti mahdollisuus lausua ja tulla siten kuulluksi, mutta kuunnellaanko sinua, onkin toinen asia. Monesti käy niin etenkin energiakaavahankkeissa, että kuntalaisten lausunnoilla ja kannanotoilla ei juurikaan ole saatu merkittäviä muutoksia aikaan.
Nähtäväksi jää säilyykö ”hyvä elinympäristö” etäämmillä alueilla vai menetetäänkö mahdollisuus asua keskellä metsää ilman valo- ja melusaastetta.
Toivottavasti se mahdollisuus suodaan!
Risto Päkkilä, Oulun kaupunginvaltuuston 1 vpj., Keskusta