Lockdown. Brittisanakirja Collins on valinnut sen vuoden sanaksi, koska se tiivistää miljardien ihmisten yhteisen kokemuksen, yhteiskunnan sulkemisen. Sitä on myös määritelty: ”Tiukkojen rajoitusten asettaminen matkustamiselle, sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja pääsylle julkisiin tiloihin”.
Korona vaikuttaa myös kuntavaalien järjestämiseen. Toivottavasti vaalit saadaan pidettyä suunniteltuna ajankohtana ja turvallisesti. Totuttujen vaalitapahtumien järjestämistä voidaan ainakin pitää kyseenalaisena. Puolueiden ja ehdokkaiden kampanjointi kuten kaikki vaalijärjestelyt ovat uuden edessä koronavarotoimien vallitessa.
Uutena ideana Iin kirjastoon oli saapunut Demokratiapuu, joka antaa kuntalaisille, ehdokkaille ja puolueille mahdollisuuden ajatusten vaihtoon, kysymyksiin, kommentointiin ja vaalilupausten esittämiseen. Ii-instituutin sosiaalisen median kanavilla Iin kirjaston ja kansalaisopiston yhteisissä vaali-livetapahtumissa puolueet esittäytyvät ja vastaavat kysymyksiin 17.–25.3.2021.
Vastasin kutsuun kyllä, vaikka verkkolähetyksissä ja videoissa esiintyminen vaatii itseltä vielä tottumista. Iin kunta haki vaalivirkailijoita somessa ja se näytti herättävän innostusta nopeasti. Mielestäni nämä ovat hyviä uusia tapoja tuoda vaalit osaksi tavallista arkea kunnassa ja ottaa vähän rennommin.
Vaaleissa on edelleen oma juhlavuutensa ja kunnioitus demokratialle, mutta etenkin vaalivirkailijoiden hakeminen kunnan puskaradiossa oli hyvä oivallus vähentää kokemusta etäisistä byrokratiakiemuroista, joita niitäkin vaalijärjestelyissä riittää. Vaalit kuuluvat kaikille.
Olemme valitsemassa päättäjiä after lockdown ‑maailmaan, pandemiarajoitusten jälkeiseen aikaan. Millaisia ovat elämä ja elämäntavat pandemian jälkeen?
Aivan entisellemme tuskin enää palaamme näin pitkän poikkeusajan jälkeen. Tavallisen arjen arvostus ainakin kasvaa, mutta toisaalta tiedämme, että isoihinkin muutoksiin voidaan joutua ja tarvittaessa pystytään. Koulutus ja varhaiskasvatus tulevat olemaan kunnan päätöksenteossa valtaroolissa, kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta todennäköisesti siirtyy valmisteilla olevan uudistuksen myötä. Ilmastotekoja ei voi laittaa odottamaan parempia aikoja.
Kunnalla ja kuntalaisilla on myös mahdollisuus auttaa kulttuuri- ja tapahtuma-alaa ylös ahdingosta, johon se on pandemian vuoksi joutunut. Koronakriisin jälkihoitoon suunnataan EU-elpymisvälineitä, rahastoja ja ohjelmia, joilla tuetaan yhteiskunnan palautumista. Niitä pitää hyödyntää tehokkaasti ja viisaasti.
Yhteishenkeä tarvitaan niin koronan nujertamiseen kuin vaalien viemiseen läpi poikkeuksellisissa oloissa — ja päätöksentekoon koronan jälkeensä jättämien haasteiden hoitamisessa.
Heli-Hannele Haapaniemi, Iin kunnanvaltuuston 3. varapj., Vihreät