Iin Vihreät juhlivat viikonloppuna 10 ‑vuotista taivaltaan kuntapolitiikassa. Juhlapäiväämme kunnioittivat läsnäolollaan sisäministeri Krista Mikkonen, kansanedustaja Jenni Pitko ja lukuisa joukko Oulun piirin Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaita ja toimijoita.
Kunnanjohtajamme Marjukka Manninen toi onnittelutervehdyksen ja kunnan terveiset valtakunnan päättäjille. PIKASSO juhlapalvelun väki taikoi meille Huilingissa tunnelmallisen ja herkullisen juhlahetken. Merkkipaalu innoitti minuakin muistelemaan tapahtumia, toiminnan kohokohtia ja merkityksiä vuosien varrelta.
Vuonna 2013 tulin valituksi sitoutumattomaksi vihreiden valtuutetuksi uutena kasvona kunnallispolitiikan kentälle. Ensimmäinen aloite, jota olin viemässä eteenpäin koski avoimuuden ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämistä. Aloite johti viestintätyöryhmän perustamiseen ja Iin kunnan viestintäohjeen laatimiseen, sain myös toimia työryhmän puheenjohtajana.
Kahden valtuustokauden ajan, 8 vuotta toimin tarkastuslautakunnan jäsenenä. Lautakuntatyö oli matka kunnan strategisten tavoitteiden, mittareiden, toimintojen ja kustannusten toteutumisen kokonaisvaltaiseen tarkasteluun, arviointiin ja seurantaan. Opin myös, että kuntalaisten lakisääteisten palveluiden turvaaminen ja talouden tasapainottaminen vaatii päättäjien ja viranhaltijoiden yhteistyötä, riittävää tietopohjaa, sopimista asioiden tärkeysjärjestyksestä sekä ennen kaikkea pitkän tähtäimen suunnittelua.
Koulutuksen ammattilaisena arvostan suomalaista koulutusjärjestelmää, jossa jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, opetussuunnitelman mukaiseen perusopetukseen sekä oppimisen tukeen ja oppilashuoltoon. Iissä ei ole lähdetty kannattamaan yhtä yhtenäiskoulumallia, jossa kaikki noin 100 oppilaan kyläkoulut suljettaisiin ja opetus keskitettäisiin isoon kouluun. Ja hyvä niin.
Palveluverkkotyöryhmään osallistuneena ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsenenä pidänkin tärkeänä opetuksen toteuttamisen aluemallia, jossa palvelutarpeen mukaisesti turvataan kyläkoulujen toiminta. Kyläkoulu on kylän sydän ja riittävä oppilasmäärä takaa toiminnan jatkuvuuden. Iin pohjoispuolella oppilasmäärät ovat valitettavasti vähentyneet vuosien saatossa niin että tarve on enää yhdelle Kuivaniemen ja Olhavan yhteiselle kyläkoululle.
Lähiympäristöllä on suuri merkitys asukkaiden hyvinvoinnille. Kunnan tehtävänä on edistää liikenneturvallisuutta ja rakentaa riittävä jalankulku- ja pyöräilyverkko. Kuluvalla valtuustokaudella toteutuu viimein lukuisten selvitysten ja yhdessä tehtyjen vetoomustemme myötä liikenneturvallisuutta parantava hanke, vaarallisen läpikulkutien, Maalismaantien 18757 jalankulku- ja pyöräilyväylä.
Olen myös maaseutu- ja erävihreä, se tarkoittaa minulle perusteltujen, tutkittujen ja kestävien vaihtoehtojen edistämistä tulevaisuutemme ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Valtuustoaloitteellamme pohjavesialueiden suojelusuunnitelman tekemiseksi on suuri merkitys Iin kunnan vesihuollon ja hyvän juomaveden saannin turvaamisessa. Suojelusuunnitelman tekemiseen meitä velvoittaa EU:n uusi vesidirektiivi, joka korostaa koko vedentuotantoketjun riskien systemaattista hallintaa, entistä parempaa ihmistoiminnan seuraamista ja pohjavesialueiden tilan huomioimista.
Iin Vihreät ry on toiminut 10 vuoden ajan valtuustoryhmämme sateenvarjona ja tukialustana kuntapolitiikan tekemisessä. Tärkeää on, että Iissä löytyy yhteisen hyvän rakennusaineita, innostunutta väkeä ja kehittämishalukkuutta. Pienikin valtuustoryhmä on saanut äänensä kuuluviin ja poliittinen moniäänisyys on osoittautunut toimivaksi ja demokratiaa tukevaksi kokonaisuudeksi. Tervetuloa mukaan toimintaamme.
Aila Paaso, Iin kunnanvaltuutettu, opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, Vihreät (sit.)