Päät­tä­jäl­tä: Kukois­taa­ko demo­kra­tia vai­kei­na aikoina?

Heli-Han­ne­le Haapaniemi.

Eivät­kö ne vai­keat ajat jää­neet­kään vain jon­ne­kin kau­as his­to­ri­aan? Meil­lä on nyt rat­kais­ta­va­na iso ter­vey­del­li­nen ja talou­del­li­nen uhka ja yhtei­set rahat­kin ovat vähis­sä. Aika on hyvin vai­kea juu­ri täs­sä his­to­rial­li­ses­sa het­kes­sä elä­vil­le ihmisille.

Onko hal­li­tus onnis­tu­nut koro­nan hil­lit­se­mi­ses­sä, entä­pä viran­omai­set? Ovat­ko Iin kun­nan päät­tä­jät ja viran­hal­ti­jat onnis­tu­neet kun­nan talou­den­pi­dos­sa? Entä koko yhteis­kun­ta ja kan­sain­vä­li­nen yhtei­sö, miten hyvin se tai­puu suu­riin muu­tok­siin? Pää­tök­sis­tä ker­to­mi­nen on yhtä tär­ke­ää kuin pää­tös­ten teke­mi­nen. Mikään pää­tös ei suo­raan estä koro­naa leviä­mäs­tä. Vas­ta se vies­ti joka vai­kut­taa ihmis­ten käyt­täy­ty­mi­seen, puree pandemiaan.

Vii­me aikoi­na olem­me kaik­ki olleet uuden edes­sä. Pää­tök­siä ja tie­do­tus­ta on jou­dut­tu teke­mään nopeas­ti ja osin epä­var­moin tie­doin. Paras­kaan asian­tun­ti­ja ei vält­tä­mät­tä ole se sel­kein sana­niek­ka, sil­ti moni anta­nut kas­von­sa koronakeskustelulle.

Koro­na­pan­de­mia lisää epä­var­muut­ta ja hal­lit­se­mat­to­muu­den tun­net­ta. Mie­les­tä­ni oli hyvä rat­kai­su, että Iin val­tuus­ton etä­lä­he­tyk­sel­le varat­tu tek­niik­ka käy­tet­tiin­kin koro­na­ti­lan­tees­ta tie­dot­ta­mi­seen ja val­tuus­ton kokous­ta pää­tet­tiin siir­tää. Tätä kir­joit­taes­sa­ni val­tuus­ton kokous­ta ei ole vie­lä pidetty.

Monia asioi­ta val­mis­tel­laan pää­tök­sen­teos­sa pit­kään, mut­ta sil­ti ne tun­tu­vat yllät­tä­vän rat­kai­sun het­ken lähes­tyes­sä. Vai­keas­ta ja epä­mie­lui­sas­ta asias­ta puhut­taes­sa saa­te­taan vali­ta neut­raa­lim­pi sävy ja viral­li­sem­pi kie­li, ja samal­la siir­re­tään vas­tuu­ta jon­ne­kin etääm­mäl­le. Pahim­mil­laan ei pys­ty­tä suo­raan ymmär­tä­mään, mitä on pää­tet­ty ja mitä pää­tös oikeas­ti merkitsee.

Onnek­si meil­lä on perin­tei­nen media, joka etsii asiois­ta olen­nai­sen ja tar­kis­taa fak­tat. Onnek­si meil­lä on myös sosi­aa­li­nen media, jos­sa jokai­sel­la on mah­dol­li­suus saa­da äänen­sä kuuluviin.

Näi­nä aikoi­na sala­liit­to­teo­riat vah­vis­tu­vat. Niis­tä voi saa­da hel­po­tus­ta ja hal­lin­nan tun­net­ta, kun viral­li­nen vies­tin­tä on anke­aa, kyl­läs­tyt­tä­vää ja vai­keas­ti ymmär­ret­tä­vää. Sala­liit­to­teo­riat eivät ole vaa­rat­to­mia, sil­lä ne naker­ta­vat luot­ta­mus­ta yhteis­kun­taan ja demokratiaan.

Vas­tuu vies­tin­näs­sä on meil­lä kai­kil­la. Luot­ta­mus­hen­ki­löil­tä saa ja pitää vaa­tia eri­tyis­tä vas­tuu­ta, myös sosi­aa­li­ses­sa medias­sa. Kun­ta­lais­ten osal­li­suut­ta pää­tök­sen­te­koon tulee hel­pot­taa. Vii­kon pääs­tä Iis­sä kun­ta­lai­sil­le soit­taa­kin robot­ti, jon­ka avul­la jokai­nen voi antaa äänen­sä kuu­lua uuden­lai­sen kyse­lyn kautta.

Kun­ta­vaa­lit pide­tään toden­nä­köi­ses­ti sää­det­ty­nä ajan­koh­ta­na. Jo nyt kut­su kuu­luu meil­le taval­li­sil­le kun­ta­lai­sil­le, että suos­tui­sim­me käy­tet­tä­väk­si päät­tä­jän pai­kal­le. Arvot ja eri­lai­set näke­myk­set ovat tär­kei­tä yhtei­sis­tä asiois­ta pää­tet­täes­sä, jot­ta demo­kra­tia toteu­tuu. Myös vai­kei­ta ja epä­miel­lyt­tä­viä pää­tök­sen­teon tilan­tei­ta tulee – nyt­kään ei voi tie­tää, mitä seu­raa­vat nel­jä vuot­ta tuo­vat tullessaan.

Sel­lai­set näke­myk­set, jot­ka vah­vis­ta­vat omia käsi­tyk­siäm­me ovat hel­poim­pia kuul­la. Huo­lel­li­nen paneu­tu­mi­nen myös vas­tak­kai­siin mie­li­pi­tei­siin ei tee pää­tök­sen­teos­ta yhtään hel­pom­paa, mut­ta sitä kaut­ta voim­me löy­tää vah­vem­mat perus­te­lut omil­le näkemyksillemme.

Vai­kei­na aikoi­na tar­vi­taan enem­män rei­luut­ta ja yhteis­työ­tä, armoa ja toi­sen ihmi­sen kunnioittamista.

Heli-Han­ne­le Haa­pa­nie­mi, Iin Vih­reät, Iin kun­nan­val­tuus­ton 3. varapj