Eivätkö ne vaikeat ajat jääneetkään vain jonnekin kauas historiaan? Meillä on nyt ratkaistavana iso terveydellinen ja taloudellinen uhka ja yhteiset rahatkin ovat vähissä. Aika on hyvin vaikea juuri tässä historiallisessa hetkessä eläville ihmisille.
Onko hallitus onnistunut koronan hillitsemisessä, entäpä viranomaiset? Ovatko Iin kunnan päättäjät ja viranhaltijat onnistuneet kunnan taloudenpidossa? Entä koko yhteiskunta ja kansainvälinen yhteisö, miten hyvin se taipuu suuriin muutoksiin? Päätöksistä kertominen on yhtä tärkeää kuin päätösten tekeminen. Mikään päätös ei suoraan estä koronaa leviämästä. Vasta se viesti joka vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, puree pandemiaan.
Viime aikoina olemme kaikki olleet uuden edessä. Päätöksiä ja tiedotusta on jouduttu tekemään nopeasti ja osin epävarmoin tiedoin. Paraskaan asiantuntija ei välttämättä ole se selkein sananiekka, silti moni antanut kasvonsa koronakeskustelulle.
Koronapandemia lisää epävarmuutta ja hallitsemattomuuden tunnetta. Mielestäni oli hyvä ratkaisu, että Iin valtuuston etälähetykselle varattu tekniikka käytettiinkin koronatilanteesta tiedottamiseen ja valtuuston kokousta päätettiin siirtää. Tätä kirjoittaessani valtuuston kokousta ei ole vielä pidetty.
Monia asioita valmistellaan päätöksenteossa pitkään, mutta silti ne tuntuvat yllättävän ratkaisun hetken lähestyessä. Vaikeasta ja epämieluisasta asiasta puhuttaessa saatetaan valita neutraalimpi sävy ja virallisempi kieli, ja samalla siirretään vastuuta jonnekin etäämmälle. Pahimmillaan ei pystytä suoraan ymmärtämään, mitä on päätetty ja mitä päätös oikeasti merkitsee.
Onneksi meillä on perinteinen media, joka etsii asioista olennaisen ja tarkistaa faktat. Onneksi meillä on myös sosiaalinen media, jossa jokaisella on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.
Näinä aikoina salaliittoteoriat vahvistuvat. Niistä voi saada helpotusta ja hallinnan tunnetta, kun virallinen viestintä on ankeaa, kyllästyttävää ja vaikeasti ymmärrettävää. Salaliittoteoriat eivät ole vaarattomia, sillä ne nakertavat luottamusta yhteiskuntaan ja demokratiaan.
Vastuu viestinnässä on meillä kaikilla. Luottamushenkilöiltä saa ja pitää vaatia erityistä vastuuta, myös sosiaalisessa mediassa. Kuntalaisten osallisuutta päätöksentekoon tulee helpottaa. Viikon päästä Iissä kuntalaisille soittaakin robotti, jonka avulla jokainen voi antaa äänensä kuulua uudenlaisen kyselyn kautta.
Kuntavaalit pidetään todennäköisesti säädettynä ajankohtana. Jo nyt kutsu kuuluu meille tavallisille kuntalaisille, että suostuisimme käytettäväksi päättäjän paikalle. Arvot ja erilaiset näkemykset ovat tärkeitä yhteisistä asioista päätettäessä, jotta demokratia toteutuu. Myös vaikeita ja epämiellyttäviä päätöksenteon tilanteita tulee – nytkään ei voi tietää, mitä seuraavat neljä vuotta tuovat tullessaan.
Sellaiset näkemykset, jotka vahvistavat omia käsityksiämme ovat helpoimpia kuulla. Huolellinen paneutuminen myös vastakkaisiin mielipiteisiin ei tee päätöksenteosta yhtään helpompaa, mutta sitä kautta voimme löytää vahvemmat perustelut omille näkemyksillemme.
Vaikeina aikoina tarvitaan enemmän reiluutta ja yhteistyötä, armoa ja toisen ihmisen kunnioittamista.
Heli-Hannele Haapaniemi, Iin Vihreät, Iin kunnanvaltuuston 3. varapj