Kiitokset Rantapohjalle ja Kiimingin yrittäjille, kun nostitte huolen Kiiminkipäivien tulevaisuudesta vahvasti esille 25.4.2024 ilmestyneessä lehdessänne.
Kiiminkipäivillä on pitkä perinne ja tänä vuonna tapahtuma järjestetään jo 50. kerran. Tapahtuman alkuaikoina lähialueen satokauden tuotteiden myynti oli isossa merkityksessä ja tätä perintöä vaalien Kiiminkipäivillä on järjestetty vuosittain perunankuorinnan SM-kilpailut.
Kiiminkipäivät on kaikin tavoin odotettu tapahtuma niin lapsille kuin aikuisillekin, kävijöitä on ollut vuosittain noin 4 000–5 000. Olisi todella iso harmi, jos pyöreitä vuosia täyttävä Kiiminkipäivät jäisi historian viimeiseksi. Onko Oulussa kuinka monta näin pitkään järjestettyä paikallista identiteettiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta vahvistavaa isoa tapahtumaa?
Kiiminkipäivät monine ohjelmineen on tarjonnut mainion alustan alueelle muuttaneille tutustua alueen toimijoihin ja kiinnittyä paikalliseen yhteisöön. Myös entiset kiiminkiläiset ovat olleet runsas joukko viikonlopun vieraissa.
Minulle oli yllätys, että Kiiminkipäivät ei ole saanut minkäänlaista tukea Oulun kaupungilta. Olen ollut hyväksymässä Oulun kaupungin avustuksia erilaisille tapahtumille ja senkin vuoksi olen hämmästynyt, että Kiiminkipäivät ei ole menestynyt hakemuksissaan.
Lähtökohta tapahtumille tulee tietenkin olla vahva omarahoitteisuus, mutta kaupungin on erittäin tärkeää tehdä voitavansa alueiden yhteisöllisyyden ja elinvoiman vahvistamiseksi. Tähän myös kuntalaki velvoittaa. Kaupunki voi auttaa tapahtuman viestinnässä, markkinoinnissa ja itse järjestämiseen liittyen.
Pienelläkin taloudellisella tuella on erittäin tärkeä merkitys, jotta paljon talkootyötä ja riskinottoakin vaativa tahtotila ja innokkuus tapahtuman järjestämiseen alueella säilyy. Yksi tapahtumalle kulua aiheuttavista asioista on mm. kaupungille maksettavat lupamaksut. Entinen Kiimingin kunta avusti Kiiminkipäivien järjestämistä myös taloudellisesti.
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 ja olisi erittäin harmillista kehitystä, jos juuri juhlavuoden kynnyksellä pitkän perinteen omaava kylätapahtuma loppuisi. Kuntalaisten hyvinvointi on kunnan kaiken toiminnan tähtäin, jota alueen yrittäjien ja kuntalaisten itsensä järjestämä tapahtuma tukee erinomaisesti. Tapahtuman loppuminen ei olisi kenenkään etu. Juuri parhaillaan Oulun kaupungissa on valmistelussa Tapahtumaystävällinen Oulu 2030 ‑suunnitelma, jossa edellä kerrottuihin huoliin olisi onnistuttava vastaamaan.
Ehdotan, että tapahtuman järjestäjät, alueen edustajat ja Oulun kaupungin vastaavat viranhaltijat istuvat alas ja etsivät ratkaisut, joilla Kiiminkipäivien hienon perinteen jatkuminen saadaan turvattua.
Lauri Nikula, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, aluevaltuutettu, Keskusta