Iin kunnan uudessa strategiassa yhtenä kärkenä on voimakas kasvu. Se tarkoittaa uusien yritysten saamista, väestönkasvua ja sitä myötä kunnan talouden kohentumista.
Keskustelujen jälkeen saatiin strategiaan lisätyksi sana kestävä, joten nyt tavoitellaan kestävää kasvua. Se tarkoittaa sitä, että tavoitellaan sekä nykyisen sukupolven että tulevien sukupolvien hyvinvointia ja mahdollisuuksia taloudelliseen menestykseen ja hyvään elämään. Tämähän kuulostaa hyvältä.
Peruskysymys tässä keskustelussa unohtuu: onko rajaton kasvu mahdollista rajatussa tilassa? Looginen johtopäätös on, että ei ole!
Onko siis niin, että Iissä tapahtuva kasvu on pois jostain muualta, jolloin olemme kilpailuasetelmassa toisten kuntien kanssa, vai onko niin, että Iissäkin tapahtuva kasvu on pois tulevilta sukupolvilta? Tämä kysymyksen asettelu on jossain määrin teoreettinen, koska meillä Iissä, kuten Suomessa yleisemminkin, on tilaa vielä kasvulle. Mutta vuosi vuodelta olemme kuluttaneet luonnonvaroja enemmän ja enemmän, kuin luonto pystyy uusiutumaan. Tämä on merkki siitä, että rajat ovat tulleet globaalisti vastaan ja otamme velkaa koko ajan tulevilta sukupolvilta. Ja kaiken lisäksi olemme ulkoistaneet kasvun haitat pääasiassa ns. kolmansiin maihin.
Kestävä kehitys ‑käsite on vuodelta 1987 silloisen Norjan pääministerin Gro Harlem Brundtlandin johtamalta YK:n alaiselta komissiolta. ”Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.” Tällöin kehityksen pitää olla kestävää sekä talouden, ihmisen että ympäristön näkökulmasta. Nyt kehitys näyttäytyy eri valossa kuin kestävä kasvu, mutta kestävä kehitys ei sulje kasvuakaan pois. Kasvun täytyy vain tapahtua sillä tavalla, että sen tulokset eivät pilaa ympäristöä, aja taloutta konkurssiin tai luo sosiaalista eriarvoisuutta ja sulje joitakin ihmisryhmiä yhteiskunnasta syrjään.
Tämä on tärkeää yhteiskuntarauhankin kannalta. Ongelmallista em. määrittelyssä on sana tarpeet. Näyttää siltä, että olemme kyltymättömiä kulutustarpeittemme tyydyttämisessä.
Elonkehäksi kutsutaan sitä maapallon osaa, joka pitää yllä kaikkea elämää maapallolla. Maannokseski sitä kutsutaan sen takia, että se on muuttunut koostumukseltaan toisenlaiseksi maaperän prosessien vaikutuksesta. Grammassa maannosta voi olla jopa miljoona alkueläintä; sukkulamatoja maannoksessa on 60 miljardia kappaletta jokaista maailman ihmistä kohti, ne muuntavat orgaanista ainesta ravinteiksi uusille kasveille ja tuottavat neljäsosan peltomaan typestä; maannoksessa on lukematon määrä mikrobeja (mm. sieniä, bakteereita ja arkeoneja); grammassa maata saattaa olla 10 miljardia esitumaista eliötä.
Tiesitkö, että 25 vuodessa maaperän koko multakerros 20–30 cm paksuudelta on kulkenut kastemadon suoliston kautta? (Kappaleen tiedot kirjasta Rosendal Marcus, Suuri pieni elämä 2022). Maailman merien merkitys osana elonkehää on vasta nyt valkenemassa ihmiskunnalle.
Mitä me tälle elonkehälle teemme kaiken aikaa? Elätkö sinäkin hyvä lukijani siinä toiveunessa, että rajaton kasvu tässä elonkehässä on mahdollista? Jokainen rakennettu neliömetri maata tuhoaa käsittämättömän määrän elämää, jota emme näe. Siksi se on meille niin helppoa, mutta samalla tuhoamme elämän mahdollisuuksia tulevilta sukupolvilta.
Onko siis kestävä kasvu mahdollista? Tai kasvu ylipäätään? On se, mutta kasvun tulee suuntautua toisella tavalla, kuin se on tähän asti suuntautunut. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä tulee vähentää rajusti, tilalle uusiutuvaa energiaa. Rakentamiseen tulee kehittää uusia menetelmiä ja teitä ja kuljetuksia pitää suunnitella niin, että uusia alueita ei tarvitse tuhota. Ruoan tuotantoa ja metsien hoitoa pitää muuttaa niin, että maaperän eliöstö voi hyvin. Jo tuhottua luontoa pitää ennallistaa. Jokaista tuhoutuvaa elonkehän neliömetriä kohti pitää ennallistaa tai muuttaa eloperäiseksi vastaava määrä maannosta jossain muualla. Mahdollisuuksia meillä on vaikka mihin, mutta se edellyttää tekoja jo tältä sukupolvelta. Voisiko elämänlaatu jopa parantua, kun ryhdymme toimeen?
Nyt joku voi väittää, että vastustan kasvua. Väite ei pidä paikkaansa. Jos lukijalle jäi sellainen mielikuva. kannattaa lukea kolumni uudelleen.
Teijo Liedes, Iin kunnanhallituksen 1. vpj, Vasemmistoliitto