Iin kunnassa varhaiskasvatuksen ja opetuksen palveluverkkosuunnitelmat laaditaan viiden vuoden välein. Hyvät varhaiskasvatus- ja opetuspalvelut sekä lasten hyvinvoinnin turvaaminen on yhteinen tahtotilamme.
Emme ole halunneet keskittää kaikkia oppilaita suureen yhtenäiskouluun vaan säilyttää pienet kyläkoulut niin kauan kuin lapsia alueilla riittää. Pienillä kyläkouluilla tarkoitetaan yleisesti Opetus- ja kulttuuriministeriön linjausten, Kansallisen arviointikeskuksen raporttien ja lukuisten tutkimusten mukaisesti noin 60–100 oppilaan pedagogisesti ja laadullisesti hyvin toimivaa koulua.
Nykyisen palveluverkkosuunnitelman 2020–2025 mukaisesti Iissä toimii aktiivisesti seitsemän alakoulua, Alaranta, Asema, Hamina, Pohjois- Ii, Jakku, Kuivaniemi ja Ojakylä. Pohjoisella alueella Olhavassa ja Kuivaniemellä 2010-luvulla tapahtuneen väestökehityksen myötä lapsimäärä on vähentynyt voimakkaasti. Yhdessä hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti Olhavan lapset opiskelevat tällä hetkellä Kuivaniemen pienessä kyläkoulussa. Tänä vuonna koulussa aloitti 11 oppilasta, tässä luvussa ovat mukana sekä Olhavan että Kuivaniemen oppilaat.
Seuraavien vuosien oppilasennuste ei näytä yhtään paremmalta, koulunsa aloittavia on Olhavassa 2–5 lasta ja Kuivaniemellä 6–10 lasta. Pitkien matkojen vuoksi on haluttu turvata laadullinen perusopetus ja yksi toimiva koulu kunnan pohjoisella alueella.
Opetukseen Kuivaniemellä on oltukin tyytyväisiä; opetusjärjestelyt ovat monipuolistuneet, oppimisen tuki ja oppilashuolto on toiminut hyvin, valinnanmahdollisuudet ja kerhotoiminta ovat lisääntyneet, lapset ovat saaneet lisää kavereita.
Vanhemmat ovat Olhavan koulun lakkauttamiseen liittyvissä kuulemisissa tuoneet esille huolensa pitkistä koulumatkoista. Huoli on yhteinen kaikilla laajan kunnan alueella, koulumatkat ovat pitkiä mutta lain mukainen koulumatkaan käytettävä aika ei missään ylity. Koulumatkat kilpailutetaan kunnassa uudelleen ensi keväänä ja matkoihin liittyviä haasteita on mahdollisuus tarkastella kokonaisvaltaisesti koko kunnan alueella.
Koulun lakkauttaminen ei ole koskaan helppo päätös. On kuitenkin aika tunnustaa tosiasiat. Yhteisistä linjauksista on sovittu jo kahdessa verkkosuunnitelmassa vuosina 2015–2025. Oppilaita Olhavan koulussa olisi tänä lukuvuonna 10 ja seuraavina vuosina 14–18 oppilaan välillä.
Pitkään jatkuneen väestökadon myötä taloudellisten edellytysten niukkeneminen vaikuttaa palvelujen järjestämiseen. Päättäjänä tiedän, että opetusalan talousarvion laatiminen on nollasummapeliä. Jos Olhavan koulu nyt avataan uudelleen, kustannukset kaatuvat muiden koulujen maksettaviksi. Tämä näkyy muualla suurempina opetusryhminä ja oppimisen tuen heikentymisenä. Jo nyt meillä on yhdistettyjä opetusryhmiä, joissa oppilaita on yhdessä ryhmässä paljon enemmän kuin Olhavan koko koulun oppilasmäärä tulisi olemaan.
Ei sovi myöskään unohtaa opettajien ja henkilöstön työhyvinvointia yhdistelmäryhmien tai vastaavasti suurten ryhmien opetuksessa. Yksiselitteisesti näin pienellä oppilasmäärällä koulun jatkamiseen ei ole perusteita.
Seuraavassa palveluverkkosuunnitelmassa vuoteen 2030 linjataan Iin kunnan varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämisestä koko kunnan alueella. Iissä lukuvuonna 2023–2024 opiskelee yhteensä 1 457 oppilasta.
Väestöennusteet vuosikymmenen loppuun puhuvat karua kieltään koko Suomessa, myös Iissä. Tällä vuosikymmenellä peruskoulunsa aloittavat lapset ovat jo syntyneet, ennusteiden valossa oppilaita olisi Iissä vuosikymmenen lopussa 1 086. Toistaiseksi väestökehitys eteläisessä Iissä on kuitenkin ollut suhteellisen hyvä, ja lapsia kyläkouluissa on riittänyt.
Haluamme toki toivoa, että lapsimäärä kunnassamme ei laskisi, vaan vähintäänkin pysyisi nykyisellään strategiamme tavoitteiden toteutumisen myötä ja kaupungista maalle suuntautuvan muuttoliikkeen kautta. Liikenneyhteyksien ja raideliikenteen parantaminen luo uskoa tulevaisuuteen.
Tulevaan palveluverkkosuunnitelmaan vaikuttavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämien kaksivuotisen esiopetuksen ja joustavan esi- ja alkuopetuksen pilottien tulokset. Tulosten perusteella on odotettavissa valtakunnantason linjauksia esi- ja alkuopetuksen järjestämiseksi kunnissa.
Aila Paaso, KT, Iin kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, Vihreät, sit.