Iin kunta on järjestänyt suunnittelun ideakilpailun jolla etsitään ratkaisuja kunnantalon, Nätteporin ja niiden läheisyydessä sijaitsevan rannan alueen suunnitteluun. Suunnitelm
ia on tarkoitus käyttää kaavoituksen ja toteutuksen pohjatyönä. Tavoitteena on mm. löytää ratkaisuja, jotka tukevat kuntakeskuksen paraatipaikan sekä sen elinvoiman ja asumisen korkealaatuista kehitystä ja jotka nostavat alueen kunnan yhteiseksi olohuoneeksi eli paikaksi, jossa viihdytään.
Suunnittelukilpailun ehdotukset ovat olleet kuntalaisten nähtävillä ja omaa suosikkia on saanut esittää. Ehdotuksissa oli monia mielenkiintoisia ratkaisuja mutta päällimmäiseksi itselläni jäi ne, joissa oli huomioitu myös vanha Valtarin alueen rakennuskanta.
Nähdäkseni kunnantalosta ei saa millään taloudellisella tai järkevällä tavalla enää toimivaa rakennusta. Nätteporin osalta tilanne näyttää samalta. Rakennuksen kuntoa on arvioitu ja rakennus on rakennusteknisesti sen käyttöikänsä päässä. Kuten olemme huomanneet 1970–1980 (ja jopa1990) ‑luvulla useat rakennukset on suunniteltu ja toteutettu niin huonosti etteivät ne kestä juuri muutamaa vuosikymmentä enempää ja niitä korjaamalla saadaan vain tekohengistystä käyttöikään.
Iin kunnanhallitus päätti kesäkuussa, että ostetaan nk. Iin Työväentalon kiinteistö. Kauppahinta oli edullinen ja samalla saatiin kunnan paraatipaikalla oleva kiinteistö haltuun, jonka jatkokäytöstä voidaan itse päättää.
Kunnassa on ollut aiemmin kylläkin tavoitteena myydä kaikki vanhat ja käyttötarkoituksettomat kiinteistöt pois, mutta hyvä näin tässä tapauksessa. Nyt kun ostettiin kiinteistö ja vanha suojeltu rakennus, kunnanhallitus päätti käynnistää hankesuunnitelman työväentalon muuttamiseksi kirjastoksi tai muuhun käyttöön. Samalla päätettiin hankesuunnitelutyöryhmän perustamiseksi.
Keskustelua työväentalon jatkokäytöstä mm. kirjastoksi on jo käyty jonkin verran, niin puoleen kuin vastaan. Oman kantani kirjaston osalta on erittäin kriittinen. Perusteeni ovat seuraavat:
Iin kunnassa on tehty mittavia peruskorjauksia mm. kunnantaloon, Valtarin kouluun ja Haminan kouluun. Nuo kaikki peruskorjaukset ovat joko osin tai täysin epäonnistuneet. En ryhdy kritisoimaan mistä epäonnistuminen johtuu vaan toteamaan, että näin on tapahtunut. Kunnantalo joudutaan purkamaan, Haminan koulun vanha osa purettiin, Valtarin koulussa on edelleen ongelmia joissain korjatuissa osissa mutta ne ongelmat ovat onneksi hallinnassa. Epäonnistunut korjaus kirjastoksi olisi katastrofi, vaikkapa kirjojen ja materiaalin puhdistaminen tai hävittäminen. Peruskorjauksiin laaditut budjetit eivät ole koskaan pysyneet niissä rajatuissa raameissa. Ennakkoon valtuutettu ei voi luottaa siihen, että budjettiraamit pitävät. Toinen suuri on syy on myös mitä tehdään nykyisen Nätteporin paikalle. Suunnittelukilpailun tulosta kannattaa tarkastella tältä osin.
Työväentalon jatkokäytön suunnittelutyöryhmällä onkin vaikea tehtävä. Löytyisikö joku ulkopuolinen toimija joka ottaisi rakennuksen siihen ja alueeseen soveltuvaan käyttöön. Jos rakennus jää kunnan käyttöön, itse toivoisin sen tulevan yhteiseksi kokoontumispaikaksi ja kerrankin kuntastrategian mukaisesti erityisesti nuorisolle, vaikka nuorisolle on tulossa omat tiloja uuteen Valtarin koulun laajennukseen. Bänditiloja on etsitty ja nyt olisi oiva tilaisuus toteuttaa se. Kaksi – kolme erillistä harjoitteluhuonetta, yksi voi olla salissa.
Salissa voidaan pitää edelleen esim. konsertteja, elokuvia ja näytäntöjä. Tämä ei edellyttäisi mittavia miljoonien korjauksia. Talon ylläpito nykyisessä tilassa ei ole kallista. Rakennuksen ympäristö tulee saattaa kuntoon.
Minulla on lisäksi käsitys, että suurin osa kuntalaisista haluaa entisen Nätteporin kohdalle jonkinlaista yhteistä aluetta ja rakennusta. Itse olen samaa mieltä. Riippuen tulevasta suunnittelusta, kunnantalon kohdalle voidaan rakentaa muutakin kuin joku virastotalo. Nätteporin kohdalle voitaisiin rakentaa monitoimirakennus, jonka alakerrassa olisi kirjasto, monitoimisali ja muu yhteistila. Yläkerta voidaan rakentaa asumista tai palvelua varten. Nämä tilat ostetaan ulkopuolisen toimijan / rakennuttajan kautta. Hyvänä esimerkkinä tästä on nykyinen hammashoitola.
Ranta-alueelle on miltei jokaisessa suunnittelussa laadittu yhteiset oleskelualueet ja venerannat.
Markku Koskela, Iin valtuutettu, Kokoomus