Kuten tiedetään, sodanjälkeisen Suomen tarina hyvinvointivaltioksi hakee vertaistaan. Yhteen hiileen puhaltaminen, kova työnteko, koulutus ja demokraattinen päätöksenteko loivat kymmeniksi vuosiksi olosuhteet, joissa kaveria ei jätetty.
Köyhissä ja vaatimattomissa olosuhteissa opittu inhimillisyys, oli johtolankana päättäjille myös siinä, miten kuntalaisille järjestettiin palvelut. Suuret ikäluokat olivat niitä, jotka tekivät Suomesta hyvinvointivaltion.
Tänä päivänä on lakeja, asetuksia ja säädöksiä laadittu potilaan turvaksi hyllymetreittäin, mutta niillä ei koskaan pysty korvaamaan sydämen sivistystä ja tervettä järkeä. Sosiaali- ja terveysalan johto ja hallinto, ovat joutuneet osaamis alueensa ulkopuolelle. Tehokkuuden ja kustannus säästöjen toiveissa, tehdään jatkuvasti paniikkipäätöksiä, jotka vain kasvattavat kustannuksia toisella sektorilla, esim. Kelan matkakorvauksissa.
Päivittäinen karuselli, jossa asiakkaita sijoitetaan ristiin rastiin ympäri maakuntaa, on surkuhupaisin. Väärin ja epäinhimillistä on, että elämän viimeiset päivät iiläinen viettää usein muualla, kuin kotikunnassa läheistensä piirissä. Iiläisen paikka ei ole Taivalkoskella tai Utajärvellä.
Pohteen päätöksentekoa voi kuvata lähinnä järkyttäväksi. Lakkauttamispäätökset delegoitiin viranhaltijoille, joilla ei ole poliittista vastuuta. Palvelut jotka aikoinaan rakennettin kuntien toimesta, harkinnalla ja tarpeeseen, lopetti yksi viranhaltija silmää räpsäyttämättä ja siirsi palvelut toiselle puolelle maakuntaa. Mielestäni on laillisuuskysymys, onko tässä toimittu perustuslain hengen mukaisesti.
Iiläiset eivät ole Iin hoito-osastoa, eikä Kuivaniemen hoivaosastoa lopettaneet, eikä iiläiset niitä myöskään kunnan omalla päätöksenteolla voi saada takaisin. Nyt pitää ajatella, että pohja on nähty ja yksituumaisuudella on mahdollisuus lähteä parantamaan asioita. Loistava asia on, että olemme ihan uuden Oys:n kupeessa, tarvittaessa saamme maailman parasta hoitoa, lähes kotikulmilla. Sairaalan rakentamisen talous rasitus alkaa helpottamaan. Kunta- ja aluevaalit käydään keväällä, päättäjillä on hyvä mahdollisuus löytää uusi, kehittävämpi ote. Toki se vaatii myös valtakunnallisen päätöksenteon muuttumista inhimillisemmäksi ja varsinkin riittävää rahoitusta hyvinvointi alueille.
Yhteinen, realistinen tavoite täytyy olla, että Iin hoito-osasto avataan, tilat meillä on uudet ja tähän tarkoitukseen varustetut.
Iiläisten ikärakenne, sairastavuusindeksi ja pitkät etäisyydet paikkakunnille, mihin iiläisiä on viety, puhuvat Iin puolesta. Iin väestönkehitys on Pohjois-Pohjanmaan vahvinta, jopa parempaa kuin Oulussa. On itsestään selvä asia, että Iin kaltaisessa kunnassa täytyy olla hoito-osasto, riittävästi palveluasumista ja tosiasiallinen mahdollisuus niihin päästä.
Ilkka Pakonen, Iin kunnanvaltuutettu, Keskusta