Iissä on menossa työ uuden kuntastrategian laatimiseksi, sitä on valmisteltu useissa työpajoissa ja palautekyselyiden perusteella.
Uudistamispyrkimyksissä on huomioitava yksittäisten osien vaikutus toisiinsa ja kokonaisuuksiin. Kunnanhallituksen 1. varapj Teijo Liedes nostaa hyvin tätä systeemistä näkökulmaa esille 29.3. kirjoituksessaan. Maailma on toisaalta ollut parin viime vuoden ajan sellaisessa myllerryksessä, että voidaan kysyä, pyörittääkö systeemi meitä vai me systeemiä? Toimintaympäristö on ehtinyt muuttua jo strategiatyön aikana perusteellisesti ja strategialuonnosta joudutaan arvioimaan mielestäni osaksi uudelleen.
Olemme juuri sopeutuneet maailmanlaajuiseen pandemiaan, tämä on nyt se odotettu uusi normaali. Rajoitukset ovat poistuneet, rokotteet halukkaille annettu ja koronavirus lähinnä tauti muiden joukossa. Vakava tauti, jonka kanssa on pyrittävä elämään mahdollisimman hyvin.
Järkyttävä Venäjän hyökkäyssota on meneillään Ukrainassa. On aivan ilmiselvää, että emme ottaneet hälytysmerkkejä riittävän tosissaan. Sota seurauksineen ahdistaa ja pelottaa; miten Ukrainan tilanne voi kehittyä ja mitä siitä voi seurata. Kun rauha joskus saavutetaan, maailma ei ole enää entisensä.
Ilmasto muuttuu, luontokato uhkaa. Muutokset tapahtuvat toistaiseksi salakavalan hitaasti. Otammeko tilanteen riittävän vakavasti, kuinka monta huolta ihmisen mieli jaksaa kantaa samanaikaisesti?
Jossain vaiheessa näytti, että korona voisi vauhdittaa siirtymää kohti kestävää yhteiskuntaa. Ukrainan sota voi johtaa kohti nopeutettua siirtymää pois fossiilisesta energiasta, mutta uhkaako energiakriisi? Iissä olemme olleet uusiutuvan energiantuotannon ja energiatehokkuuden edelläkävijöitä, mikä tuntuu aina vaan arvokkaammalta. Ilmastotoimet ovat aiempaa selkeämmin myös osa turvallisuuspolitiikkaa. Iin kunnan strategia ja visio on ollut oikea ja valittua linjaa ympäristö- ja ilmastotyössä on syytä jatkaa ja vahvistaa.
Pandemian hillintätoimet ja Ukrainan tilanteeseen reagoiminen todistavat, että me pystymme halutessamme toimimaan nopeasti. Siis halutessamme. Kun miljoonien ihmisten ja kokonaisten maanosien arki ja toiminta järkkyvät, kaikki on mahdollista. Paitsi sodasta kärsivien auttaminen niin myös oma turvallisuus ja kuntien varautuminen kiinnostavat nyt laajasti.
Yhdeksi teemaksi Iin uudessa strategialuonnoksessa on nostettu henkinen hyvinvointi: vähennämme nykyajan henkisten haasteiden vaikutusta iiläisten elämässä. Tieto ei aina lisää tuskaa. Kunnan olisi syytä järjestää pikaisesti turvallisuustapahtumia, joissa kerrottaisiin kuntalaisille eri toimialojen varautumisesta. Aloitus sopisi oikein hyvin kunnanvaltuuston kokouksen valmisteluvaiheen asioiden esitykseksi, videointi on jo valmiiksi järjestetty.
Heli-Hannele Haapaniemi, Iin kunnanvaltuutettu, Vihreät