Maailmalla rikotaan jatkuvasti lämpöennätyksiä, niin meillä Suomessakin. Merten lämpötila nousee hälyttävän nopeasti. Maastopalot tuhoavat maastoa ja metsiä niin Välimeren ympäristössä kuin esimerkiksi Kanadassa.
Paljon puhutaan siitä, että näistä asioista ei saisi jatkuvasti puhua ja kirjoittaa mediassa, jotta nuoriso ei ahdistuisi – eivätkä kyllä aikuisetkaan. Olen toista mieltä: ilmastonmuutoksesta pitää puhua ja kirjoittaa entistä enemmän. Kyllä nuoret ahdistuvat enemmän sosiaalisen median ja kulutusyhteiskunnan menestymispaineiden alla kuin ilmastonmuutoksesta. Sitä paitsi ilmastoahdistusta voi lieventää osallistumalla, tekemällä ilmastotekoja.
Elokapina-liike värjäsi eduskuntatalon pylväät punaiseksi. Teko oli hätähuuto maapallon puolesta. Jonkun on soitettava hätäkelloja silloin, kun hätä uhkaa, ja viimeistään silloin, kun hätätila on jo päällä. Teko loukkasi monien tunteita sen takia, että se oli heidän mielestään teko demokratiaa vastaan. Minusta teko oli päinvastoin osa demokratiaa, kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Ja loukkasi se minunkin tunteitani sen takia, että se kohdistui juuri demokratian kehtoon, eli parlamenttiin. Mutta miten hätäkellojen soittajat saisivat muuten äänensä kuuluviin? Jos pylväisiin jää punaista väriä, olkoon se muistutuksena kansanedustajille siitä, että heillä on suuri vastuu meidän tulevaisuudestamme. Joka aamu töihin tullessa se on siinä näkyvissä. Tunteiden loukkaaminen on erittäin tehokas ja kuitenkin väkivallaton tapa saada asialle huomio.
Maailmalla ympäristöaktivistit ovat omaksuneet entistä radikaalimpia keinoja asiansa esille tuomiseen. Väkivallasta pitää kuitenkin mielestäni pidättäytyä joka tilanteessa. Loppujen lopuksi eduskuntatalon värjääminen oli varsin vähäinen teko verrattuna siihen, miten Suomi nykyhallituksen päätöksillä ottaa takapakkia hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamisessa. Muutos tähän asiaan tulee vasta demokraattisen päätöksenteon kautta. Kansan mielipiteen on muututtava, mutta se ei muutu, elleivät tutkittu tieto ja hätäkellot saavuta äänestäjiä. Ja jotta ihmisten käyttäytyminen muuttuisi, pitää viestin puhutella myös tunnetasolla.
Epätoivoonhan tässä meinaa itsekin vaipua, kun seuraa maailman tilannetta: soditaan, ylikulutetaan, saastutetaan, rakennetaan, lista on pitkä ja musertava. Mutta epätoivoon ei voi vaipua, jos on mieli suuntaa muuttaa. Toivo on asetettava nuoriin ja tuleviin sukupolviin – ehkäpä he ymmärtävät itseään paremmin kuin me kulutusyhteiskunnan kasvatit koskaan olemme ymmärtäneet itseämme.
Ainoa tie ulos ympäristökriisistä on poliittisen yhteisymmärryksen löytäminen ja tietoisuuden lisääminen. Ilmaston lämpenemistä ja luonnon monimuotoisuuden katoa ei voi selittää pois millään ideologialla. Koko poliittisen ketjun: kunnat, maakunnat, eduskunta, on tultava mukaan rakentamaan uudenlaista suhdetta ympäristöömme. Toista Maapalloa meillä ei ole.
Teijo Liedes, Iin kunnanhallituksen puheenjohtaja, Vasemmistoliitto