Kirkkoon saapuu hiljaisia, tummiin pukeutuneita ihmisiä. On alkamassa hautajaiset. Arkussa lepää rakas läheinen, sukulainen ja ystävä.
Lähimpien mielessä on surua ja kaipausta ja samalla kiitollisuutta yhdessä eletystä elämänmatkasta. Hänet siunataan, lauletaan lohduttavia virsiä ja hänet kannetaan kirkkomaahan. Kukat ja kynttilät jäävät kaunistamaan hautasijaa.
Pyhäinpäivänä monet läheisen menettäneet tulevat kirkkoon uudelleen. Silloin palaa muistikuvana myös tuo hautajaisten siunaushetki ja tunnelma. Kirkoissa luetaan pyhäinpäivänä kaikkien poisnukkuneitten nimet ja sytytetään heille muistokynttilä. Liekki kertoo kaipauksesta mutta myös ja iankaikkisen elämän toivosta.
On luonnollista että kuolemme, kun tulemme vanhoiksi. Nuoren kuolemaa on vaikea ymmärtää. Silloin kyselee ja kapinoi. Kuitenkin lähes aina poislähtö tulee yllätyksenä.
Läheisen mentyä koemme kipeästi elämän katoavaisuuden. Psalmissa tätä kuvataan: “Me katoamme kuin uni aamun tullen” tai aikamme on lyhyt. Iainkaikkisuuden taustaa vastaan aikamme on lyhyt. Meitä kehotetaan saamaan “viisas sydän”. Pitkäkin elämä tuntuu, että se on kulunut nopeasti.
Raamatussa on paljon lohduttavia ja toivoa antavia sanoja. Kuoleman edessä voi olla turvallisella mielellä kun on turva Jeesuksessa Kristuksessa. Hän, Kristus Jeesus on voittanut kuoleman kauhistavan mahdin. Lohdulliset ovat ne sanat jotka evankeliumissa sanotaan. Jeesus sanoo: “Minä olen ylösnousemus ja elämä, joka minuun uskoo saa elää vaikka kuoleekin”.
Täällä ajassa on koettu yhteyttä, rakkautta ja monia muita tunteita, jotka jäävät kauniina muistoina elämään läheisten mieliin. Poisnukkuneen kanssa on koettu yhteyttä, joka on muodostunut yhteisistä keskusteluista, tekemisistä ja harrastuksista. Monista asioista on pitänyt luopua, se on tehnyt kipeää. Elämä voi aluksi tuntua tyhjältä, elämä on menettänyt paljon merkitystä.
Elämä on jatkunut tämän menetyksen kivun kanssa. Välillä suru on ollut voimakkaampi, toisinaan helpompi kantaa. Aika muuttaa surua. Pikkuhiljaa suru muuttuu lohduttavaksi muistoksi kuolleesta ihmisestä. Läheisen sanat, ajatukset ja teot palaavat surijan mieleen. Ne antavat lohtua ja voimaa jatkaa elämää menetyksen kanssa pelkäämättä edessä olevaa.
Kuolema ei ole lopullinen ero poisnukkuneesta kristillisen uskon mukaan. Kristukseen uskova saa nukkua kuin uneeen, josta kerran herätään uudessa osassa kirkkaudessa ajanrajan tuolla puolella. Siinä osassa ollaan enkelten kaltaisia. Kirkkaudessa ei tunneta kipua, ei kuoleman pelkoakaan.
Pekka Soronen, Iin seurakunnan kappalainen