Koivussa lehdet ovat hurahtaneet lähes täyteen lehteen, luonto puhkeaa loistoonsa ja suvivirsi raikaa kouluissa loppuviikosta. Ansaittu kesäloma alkaa siis ensi viikolla oppilailla ja opiskelijoilla.
Monia oululaisia askarruttaa varmasti käynnissä oleva palveluverkkokeskustelu eli kansan kielellä ”kouluverkko” ja sen tulevat päätökset. Tiedän, että valtuustoryhmät käyvät keskenään neuvotteluja siitä, miten asiassa voitaisiin edetä ja miten löydettäisiin ratkaisu, johon voitaisiin sitoutua mahdollisimman laajalla rintamalla.
Toivottavasti valtuusto saisi aikaan yksimielisen päätöksen asiassa. Uskon että tilannekuva tulevaisuudesta on kaikilla valtuutetuilla tiedossa ja tosi asia on, että lasten määrä vähenee useilla tuhansilla tämän vuosikymmen loppuun mennessä. Ei siis helppo ratkaisu, sillä eihän meistä kukaan haluasi lopettaa yhtään koulua.
Vaikka keskustelun keskiössä on ollut Oulun palveluverkko, niin myös toisen asteen koulutuksessa pohditaan samantapaisia asioita kuin peruskunnan puolella. On vääjäämätöntä, että kun lasten määrä vähenee, niin näkyy se myös myöhemmässä vaiheessa toisella asteellakin. Oulunseudun koulutuskuntayhtymä (OSAO) on tehnyt päätöksen KAMPUS 2030 hankkeesta, jossa pohditaan koulutusasioita uudelta pohjalta. Rakennetaan siis uutta mutta jostakin myös luovutaan. Toisen asteen pienenevä rahoitus haastaa kaikki koulutuksen järjestäjät pohtimaan miten koulutus voidaan järjestää tehokkaammin ja toivottavasti myös paremmin.
OSAOssa puhaltaa siis muutoksen tuuli. Olemme kevään aikana kuulleet ja Rantapohjastakin lukeneet, että Haukiputaan yksikön viimeiset talonrakennusalan (yhteishaun) opiskelijat aloittavat syksyllä 2023. Ensi kevään yhteishaku talonrakennusalalle on siis näillä näkymin Kaukovainion tekniikan yksikköön ja fyysisesti opiskelijat sijoittuvat rakentamaan taloja Kempeleen Pirilässä. Tosiasia lienee myös se, että yksiköiden väliset koulutusalamuutokset eivät jää tähän vaan alkaa uusi pohdinta mitä koulutus aloja missäkin yksikössä on. Uskon muutoksista huolimatta, että jäljelle jäävistä yksiköistä tehdään entistä vahvempia ”kampuksia”.
Päättäjänä kannan huolta opiskelijoista ja heidän mahdollisuudesta valita haluamansa ammattiala, jos koulutus aloja keskitetään liikaa.
Kannan huolta aidosti koulumatkan pituudesta ja sen kestosta ala- ja yläaste oppilaiden kohdalla ja sama huoli ainakin itsellä on myös toisen asteen opiskelijoiden kohdalla, olivatpa he lukio- tai ammattiopiston opiskelijoita. Lisäksi onko opiskelijoilla mahdollisuus edes käyttää julkisia kulkuneuvoja jos niitä ei kulje tai aikataulut lähes mahdottomat. Onko monellakaan taloudellisesti mahdollisuutta vuokrata asuntoa opiskelupaikkakunnalta ja onko niitä edes saatavilla? Taklattavaa siis riittää!
Toivon viisautta OSAOn johdolle ja luottamushenkilöille, kun teette kauaskantoisia suunnitelmia ja päätöksiä. Toivon kaikille rentouttavaa kesän aikaa.
Risto Päkkilä, kaupunginvaltuuston 1 vpj, Keskusta