Poikkeusolojen vallitessa maassamme moni on viettänyt entistä enemmän aikaa kotonaan. Kodista on tullut monelle koulu, päiväkoti, karanteeni- ja työpaikka etätöiden lisääntyessä.
Virustilanteen johdosta on myös siirrytty maalle, alueille jotka koetaan viihtyisämmiksi, väljemmiksi ja turvallisemmiksi. On pohdittu, miten hyvin viihdytään nykyisessä asunnossa ja onko kodin rooli muuttunut. Voimmeko esimerkiksi nauttia puhtaasta luonnosta, rauhallisuudesta ja väljyydestä työpäivän jälkeen nykyisessä asuinpaikassa?
Tämä kausi- taikka monipaikkainen asuminen on lisännyt suosiotaan, eikä se suomalaisessa yhteiskunnassa ole pelkästään varakkaiden yksinoikeus.
Kriisin yksi seuraus siis on ollut se, että kodin ja asuinpaikan merkitys on kasvanut. On myös yleisesti pohdittu, että muuttaako tämä aluekehityksen suuntaa, pois keskittävästä metropoliajattelusta. Otan tästä kolme esimerkkiä:
“Ehkä ensimmäisen kerran finanssikriisin jälkeen valinnoissa painottuvat luontoon, lähipalveluihin, turvallisuuteen, terveyteen ja niiden saatavuuteen liittyvät asiat”.
Alue- ja väestötutkija Timo Aro, HS 12.4.2020
“Koronakriisi on osoittanut meille kaupunkiasumisen haavoittuvuuden: kaupungin hyödyiksi katsotut asiat kääntyvät itseään vastaan pandemian aikana. Eristämistoimenpiteinä toteutettujen palvelujen sulkemisen jälkeen kiinni oleva kaupunki menettää suuren osan vetovoimastaan. Sen sijaan omavaraisempi, tilava, luonnonläheinen arki maaseudulla saa uudenlaista vetovoimaa”.
Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen blogi, 8.4.2020
“Mutta varmasti asumiseen, asuinympäristöön ja vapaa-ajanviettoon liittyvät laadulliset ominaisuudet nousevat vahvemmin esiin. Samoin voidaan nähdä pikkukaupunkien renessanssi, mikä nousee ehkä vahvemmin kuin olisi tapahtunut ilman koronakriisiä.”
Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara HS 12.4.2020
Toistan ehkä itseäni, mutta sanonpa sen jälleen. Oululla on tähän kaikkeen loistavat mahdollisuudet. Olemme monien (asuin)mahdollisuuksien kaupunki.
Olemme suuri maakuntakeskus, jossa on elämää sykkivä sydän hyvine palveluineen, koulutusmahdollisuuksineen ja tapahtumineen. Meillä on myös laadukkaita ja väljiä asuinalueita, joissa on tarjolla sujuva arki ja puhdas lähiluonto.
Hyödynnetään tämä tarjolla oleva “momentum” nyt.
Lopuksi muutama ajatus taloudesta. Oulu, kuten kaikki muutkin kunnat ja kaupungit Suomessa, on taloudellisten haasteiden edessä. Tässä yhteydessä olisi syytä karsia ylimääräisiä kuluja pois rasittamasta kaupungin taloutta. Lähdetään rahoittamisessa liikkeelle ihan tarvehierarkian mukaisesti jokapäiväisistä, pakollisista asioista ja tarpeista. Sitten kun pääsemme taas tilanteeseen, joka mahdollistaa “kakun kuorrutuksen”, tehdään sitä harkiten. Eli kun ylimääräisiin menoihin ei ole varaa, on käytettävä harkintaa mihin niukkenevat verovarat käytetään. Tämä aika vaatii nyt venymistä meiltä ihan jokaiselta. Mutta tästäkin selvitään, yhdessä ja yhteistyöllä!
Hyvää kevättä kaikille!
Jorma Leskelä, kaupunginvaltuutettu, yhdyskuntalautakunnan jäsen
Keskusta