Olen saanut seurata läheltä lääkärin ja erikoislääkärin työtä ja vapaa-aikaa, välillä huolestuneenakin. Työn määrä on todella suuri ja vapaa-aika ei riitä palautumiseen.
Lääkäreiden, kuten myös hoitajien työpanos ja osaaminen on tässä ajankohdassa äärimmäisen tärkeä ja tarpeellinen. Jaksamiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Maanantaina 27.12.21 YLE:n uutisissa kerrottiin lääkäreiden vuorotyön ja pitkien päivystysten vaikutuksista heidän jaksamiseensa.
Ensimmäistä kertaa Työterveyslaitos tutki toteutuneita työvuoroja. Aiemmin työajoista on tehty kyselytutkimuksia, nyt tutkittiin toteutuneita työaikoja ja tehtyjä työtunteja. Ilmeni, että sairaalalääkärit tekevät todella pitkiä työviikkoja.
Vuorotyön ja yötyön haitat ovat yleisesti tiedossa. Nyt näiden vaikutuksia tutkittiin päivystyksiä tekeville lääkäreille.
Tulokset olivat hälyttäviä. Väsymys, unettomuus, stressinsietokyvyn aleneminen ja infektioalttius ovat muutamia esimerkkejä haittavaikutuksista. Lisäksi aikaisemmin on jo todettu herkkyys sairastua erilaisiin kroonisiin sairauksiin työn kuormittavuuden aiheuttamana.
Päivystävät lääkärit toivoivat, että työnantaja useammin kysyisi työntekijöiltä niitä ideoita, miten heidän työtään voisi järjestää.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tehty organisaatiomuutos. Toivoa sopii, että muutokset palvelevat myös henkilökuntaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvää muutoksessa on se, että hallintoa on kevennetty.
Se, miten valitaan henkilöt hallinto- ja esimiestehtäviin, on erityisen tärkeää. Tässäkin henkilöstön aito kuuleminen on isossa roolissa, jotta sopivimmat henkilöt tulee valituiksi.
Henkilöstön hyvinvointi on pitkälti kiinni ”johtajista”. Esimiehen, jota nyt kutsutaan esihenkilöksi, tehtävänä on tasavertainen ja jaksamista tukeva kohtelu jokaista alaistaan kohtaan. Minulle, sinulle ‑järjestelmä ei saa olla ohjaavana tekijänä. Sitäkin nimittäin esiintyy.
Hyvänä ohjenuorana esihenkilölle ja työntekijälle voisi olla se, että kaikkein ensimmäisenä huolehditaan jokaisen työntekijän omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Vasta silloin voidaan taata paras mahdollinen hoito jokaiselle potilaalle. Tämä ei synny käytettäessä johtamistapana ylivaltaa tai sanelupolitiikkaa. Myös ylipitkät päivystysvuorot, jopa koko viikonlopun päivystys yhteen kyytiin, on epäinhimillistä.
Vuoden päästä starttaavat uudet hyvinvointialueet. Toivottavasti sinne valittavat päättäjät osaavat tehdä viisaita ratkaisuja huomioiden hoitohenkilöstön jaksamisen ja työn kuormittavuuden.
Jospa viimeistään silloin joku kysyisi lääkäriltä, että miten jaksat?
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu, sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, Keskusta