Nykyisin monet asiat valvotaan omavalvonnan kautta. Esimerkkeinä voisin mainita vanhustenhoidon, kaivostoiminnan, maatalouden jne. Julkisuudessa on tullut esille valitettavan monta tapausta, joissa omavalvonta on pettänyt ja jäljet valvonnan puutteesta ovat jopa karmaisevat.
Rantapohjan alueella viimeisin tyrmistyttävä tapaus valvonna pettämisestä ja lupamenettelyn ontumisesta on Puolangantien varressa sijaitsevan entisen turvesuon, Hakasuon kuluneen kesän toiminta.
Kyseiselle suolle ajettiin heinä- elokuun aikana 50 rekkakuormaa Taskilasta hygienisoitua lietettä. Liete aumattiin nitraattiasetuksen vastaisesti, levittäminen oletetulla viljelyalueelle tapahtui vasta syyskuun aikana. Kesähelteellä ympäristöön levittäytyvä haju sai alueen asukkaita ottamaan yhteyttä myös allekirjoittaneeseen. Viranomaisten toimintaa on sen jälkeen selvitelty usean henkilön voimin. Se, mitä on saatu selville, on jopa tyrmistyttävää.
Käytöstä poistettusta turvesuosta osa on myyty kahdelle keskisuomalaiselle yksityiselle henkilölle. Vaikka maanmittaustoimitusta, lohkomista eikä lainhuutoa ole vielä tehty, uudet yksityiset omistajat ovat antaneet ajaa alueelleen lietettä noin 2 000 tonnia maanparannusaineeksi. Aikomuksena heillä on ottaa alue maatalouskäyttöön ja liete ajettiin lannoitteeksi sinne. Uudet omistajat käärivät sievoisen summan raahaa taskuunsa salliessaan lietteen ajon suolle. Liitettä on ”vahingossa” levitetty myös naapurin omistamalle alueelle.
Nyt tehdyt toimenpiteet ovat osittain lainvastaisia. Ensinnäkin aumausta taivasalla ei nykyään saa suorittaa, vaan se tulee tehdä katetussa tilassa. Lisäksi auman pohjarakenne on oltava nestetiivis, jotta ravinteet ja päästöt eivät pääse leviämään ympäristöön.
Mikäli liete oli tarkoitettu lannoitteeksi, se olisi pitänyt sekoittaa viljelysalueen maaperään samana päivänä, kun se sinne ajettiin. Lainsäädännön mukaan maanviljelyskäyttöön otettava alue tulee saattaa viherpeitteiseksi mahdollisimman pian, tässä tapauksessa sen pitäisi nyt syksyllä jo olla viherpeitteinen. Sitä se ei kuitenkaan ole.
Maatalousvirastoon ei ole tullut hakemusta Hakasuon alueesta maatalouskäyttöön, vaikka se olisi pitänyt suorittaa ennen mitään toimintoja. Puhelinkeskusteluun viitaten, uudet omistajat aikoivat ilmoittaa ensi vuonna alueen viljelyskäyttöön ja hakea EU-tukea toiminnalleen. Lisäksi he aikoivat ottaa lisää lietettä lannoitteeksi ensi kesänä, tietenkin korvausta vastaan.
Viljelijä vastaa käsitellyn lietteen käytöstä hallitsemillaan alueilla, sekä yhteydenpidosta ja ilmoituksista viranomaisille. Viljelijä on myös velvollinen noudattamaan nitraattiasetuksen mukaisia lannoitteen käyttöön, mm. levitysmääriin ja ‑aikoihin liittyviä vaatimuksia, joilla tähdätään ravinteiden leviämisen ehkäisemiseen ja määritellä lisäravinteen tarve.
ELY-keskuksen vesistöön suorittaman turvesuon lakisääteisen jälkivalvonnan tulosten perusteella tammi- heinäkuun aikana alueen vesistössä on ollut raja-arvot ylittävät kiintoeinelukemat, typpi- ja fosforiarvot sekä PH on liian alhainen. Vaikka Vapo on vielä vastuussa alueen ravinnepäästöistä vesistöön, ei kohonneet arvot ole aiheuttaneet minkäänlaisia toimenpiteitä. Puhumattakaan uusien yksityisten omistajien toimintansa vastuunkannosta ympäristöpäästöissä.
Huomionarvoista on, että Hakasuon turvetuotantoalue rajoittuu Isokankaan pohjavesialueeseen. Suon läheisyydessä on Oulun veden pohjavesipumppaamo, josta toimitetaan talousvettä verkostoon Oulun itäiselle alueelle. Suon molemmin puolin virtaa luonnonojat, jotka kuuluvat Natura-vesistöön laskien vetensä Kiiminkijokeen. Edellisistä seikoista johtuen tuntuisi järkeen käyvältä, että alueen toiminnassa oltaisiin erityisen huolellisia ja noudatettaisiin tarkoin lainsäädäntöä.
Vastuun portaat: Oulun vesi ja johtokunta, Operon Finland, Vapo ja sitten viljelijä. Tässä tapauksessa jokainen porras osittain pettää. Asiasta on tehty selvityspyyntö ja omat analyysinäytteet viety tutkittavaksi.
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuuston 1.vpj., Keskusta