Iin kuntastrategiaan ja brändiin on kirjattu vetovoimatekijöiksi kylät, virrat ja sillat. Kaikki ne voidaan ymmärtää hyvinkin konkreettisesti ja lisäksi löytyy useita vertauskuvia. Virta vie ja tuo, sillat yhdistävät. Kylät ja taajamat kehittyvät ja rakennetaan uusia siltoja.
Kunnan strategiaan on kirjattu 15 000 asukkaan tavoite mentäessä kohti vuotta 2050. Sellainen Ii tulee näyttämään ihan toisenlaiselta kuin nykyinen 10 000 asukkaan koti kyläyhteisöineen. Uutta kohti on mentävä monen muutoksen kautta.
Kuntalaisten oikeudesta osallistua säädetään kuntalaissa, Sen mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan.
Iin kunta on palkittu osallisuuden edistäjä ja nytkin on menossa hankkeita kuntalaisten osallistumismahdollisuuksien lisäämiseksi. Micropoliksen hallinnoima Open Agenda osallistaa digitaalisin keinoin ja kirjaston Kohkaamisesta kohtaamiseen ja kahvia kaikille ‑demokratiahanke järjestää erittäin mielenkiintoisia tapahtumia.
Iissä tehdään toki myös loistavaa vakiintunutta yhteistyötä monenlaisten yhdistysten kanssa. Muutostilanteissa yhdistyksiltä pyydetään kannanottoja ja kysytään mielipiteitä ja niillä on enemmän painoarvoa kuin yksittäisen kansalaisen mielipiteellä. Yhdistys on rekisteröity toimija, juridinen henkilö, mikä antaa uskottavuutta ja vaikuttavuutta toimintaan ja kannanottoihin. Joukkovoimasta on hyötyä.
Asukasyhdistys on alueen asukkaiden yhteistyöfoorumi ja asukkaiden ja viranomaisten välinen tietokanava ja siten merkittävä toimija vuoropuhelussa kunnan kanssa. Asukasyhdistystoiminta onkin tärkeä suoran demokratian muoto. Yhdistykset voivat pureutua erilaisiin ongelmiin, jos sellaisia alueella havaitaan sekä kehittää uutta mukavaa.
Jokaiselta alueelta kyllä löytyy parannettavia asioita ja kehitettäviä kohteita. Alueesta riippumatta myöskään imagon nostaminen ei ole huono tavoite. Toivoisin kovasti, että asukasyhdistysten verkostosta saataisiin nykyistä kattavampi. Esimerkiksi keskustaajamassa tähän voisi juuri nyt olla tilausta, kun suunnitellaan Nätteporin ja kunnantalon rannan muutoksia.
Iin kylillä meijän porukasa ‑hanke kiertää loka-marraskuun aikana eri puolilla kuntaa työpajojen merkeissä kuulemassa yhdistystoimijoiden ja kyläläisten ajatuksia työllistämisestä ja työllistymisestä kolmannelle sektorille. 5.10. pidetty Haminan työpaja oli suunnattu erityisesti kuntakeskuksen alueella toimiville yhdistyksille ja alueen asukkaille. Työpaja oli kyllä mielenkiintoinen, mutta ei mitään havaintoa asukasyhdistyksistä alueella. Asukasyhdistykset olisivat potentiaalinen kolmannen sektorin työllistäjä.
Aktiivinen toiminta hyödyttää kaikkia. Otetaanko koppia ja laitetaan töpinäksi?
Heli-Hannele Haapaniemi, Iin kunnanvaltuutettu, Vihreät