Korona pani miettimään asioiden tärkeyttä. Ihminen pärjää aika pitkään ilman monenmoista tavaraa tai palvelua.
Ruoka, energia sekä terveys ja turvallisuus ovat asioita, joita ilman elämän perusasiat järkkyvät. Tähän asti olemme pärjänneet Suomessa aika hyvin, vaikka virus on viheliäinen vastustaja.
Epidemian alussa ihmiset hamstrasivat ja kaupan hyllyissä oli hetkellisesti tyhjää. Ruuan valmistajat tehostivat toimintaa, tekivät ylitöitä ja pitivät pyörät pyörimässä. Kuluttajia palveltiin, vaikka oma talous kärsi.
Kaikkialla maailmassa ei mennyt näin hyvin. Monessa maassa suuren mittaluokan ruokatalous pyörii siirtotyövoimalla, jonka työ- ja asuinolot ovat kurjat. Nämä olosuhteet edistivät koronan leviämistä, minkä seurauksena tehtaat pysähtyivät ja ruokahuolto kärsi.
Suomessa ruoka-ala noudattaa vastuullisuuden periaatetta. Se näkyy tiukkana lainsäädäntönä, jota myös valvotaan. Työ tehdään työehtosopimusten mukaisesti. Tämä kaikki näkyy ruuan hinnassa. Emme pysty kilpailemaan maailman halvimpien hintojen kanssa.
Ruuan hinta muodostuu suomalaisen työn hinnan mukaiseksi. Joka moittii suomalaista ruokaa kalliiksi, moittii samalla suomalaisia palkkoja korkeiksi. Ruuan halpamyynti on hyökkäys suomalaista työtä ja hyvinvointia vastaan.
Oli hienoa, että oman ruokahuollon ja huoltovarmuuden merkitys nousi vahvasti esille koronan pahimpina viikkoina. Toivottavasti tämä yksituumaisuus, yhteen hiileen puhaltamisen henki, näkyy vielä tulevina kuukausina. Maatalous nimittäin kamppailee kovassa hinta- ja kannattavuuspaineessa.
Työpaikat ja terve talous ovat välttämätön edellytys kansalaisten hyvinvoinnille. Yritykset luovat kasvun ja työpaikat.
Talouden elvyttäminen on totinen ja tarkka paikka, sillä ”velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa”.
Metsien ja metsäteollisuuden roolia Suomen talouden moottorina ei kannata aliarvioida. Kyseessä on sektori, joka jalostaa omaa uusiutuvaa luonnonvaraa maailmanmarkkinoille. Tuotteet valmistetaan suomalaisella työllä ja pitkälti kotimaassa tehdyillä koneilla ja tarvikkeilla. Lähes koko viennillä tienattu euro jää Suomen talouteen.
Korona nopeuttaa metsäteollisuuden rakennemuutosta. Paperin painajainen pahenee, kun kysyntä maailmalla tippuu. Julkisuudessa puhutaan jo siitä, mitkä tehtaat suljetaan seuraavaksi.
Eivät yritykset ilkeyttään tehtaita sulje – joskus kylläkin tyhmyyttään, kuten Kemijärvellä nähtiin. Silti metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä kasvaa, vaikka painopaperit sukeltavat. Pakkaaminen, hygienia ja monet muut tuoteryhmät kasvavat. Kysymys on siitä, investoiko metsäteollisuus Suomeen vai jonnekin muualle. Olemassa olevia tehtaita voidaan muuntaa uusille tuotteille, jos investointiympäristö on kunnossa.
Valtiovallan ei kannata aikailla koronakriisin keskellä. Tarvitaan selkeä viesti ja toimenpideohjelma siitä, miten Suomen kilpailukykyä metsien ja metsäteollisuuden maana parannetaan. Aika lailla perusasioiden äärelle palataan tässäkin.
Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja